Žensko zdravlje - 29. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Ne zanemarujte zdravlje dojki zbog koronavirusa: Obavljajte redovito samopregled

Zdravlje dojki vrlo je važno i nemojte zbog izolacije propustiti samopregled. Uočite li bilo kakve promjene, svakako nazovite svog liječnika

zdravlje dojki samopregled rak dojke tumor

Uslijed pandemije novog koronavirusa, sve što nije hitno moralo je biti otkazano. Tako je, nažalost, ove godine otkazano i obilježavanje Dana narcisa, tradicionalne akcije s ciljem podizanja svijesti o karcinomu dojke. Akciju od 1997. godine organizira Hrvatska liga protiv raka u suradnji s Hrvatskim forumom protiv raka dojke Europa Donna.

Osnovni cilj Dana narcisa jest potaknuti žene na preventivne preglede dojki s ciljem ranog otkrivanja karcinoma koji je najčešći među malignim tumorima kod žena. S druge strane, rak dojke visoko je zastupljen i među uzrocima smrti te svake godine u Hrvatskoj odnosi između 750 i 800 života.

Kako napraviti samopregled dojki

Iz Hrvatske lige protiv raka poručuju da se preventivni pregledi dojki nipošto ne smiju zanemariti, posebice ako se uoče promjene, a koje se nerijetko otkrivaju slučajno, prilikom svakodnevne njege.

S druge strane, vrijeme društvene distanciranosti ne ograničava nas da kod kuće obavimo samopregled dojki. Stoga vas i ove godine podsjećamo kako ga pravilno izvesti.

Ovako se obavlja samopregled dojki

Kod žena koje su u reproduktivnoj dobi, najbolje vrijeme za izvođenje samopregleda jest tjedan dana nakon završetka menstrualnog ciklusa, dok je kod žena u menopauzi, odnosno onih koje više nemaju mjesečna krvarenja, dobar bilo koji dan.

Poželjno je da se samopregled dojki obavlja redovito, jednom mjesečno.

Uočavanje promjena

Prvi korak je traženje eventualnih vidljivih promjena pred ogledalom. To mogu biti promjena boje kože, promjena veličine jedne dojke, promjena teksture, uleknuće kože… Promotrite i bradavice, jesu li se oblikom ili bojom promijenile na bilo koji način. Na primjer, bradavica koja je bila ispupčena, sada je uvučena i slično.

Vodite računa i o tome da na rak dojke mogu upućivati i: iscjedak iz jedne ili obje bradavice (proziran, krvav ili neke druge boje), osip ili pojava krasti koji mogu zahvatiti i tkivo oko dojke, oticanje cijele ili jednog dijela dojke ili pak pojava vidljivih vena na dojkama.

Stanite i postranično prema ogledalu kako biste promotrili tkivo dojke, a možete i podići dojku kako biste promotrili tkivo ispod.

Opipavanje dojki

Ovaj dio pregleda obavlja se ležeći na podu. Podignite desnu ruku, a potom jagodicama prstiju lijeve ruke temeljito ispipajte tkivo desne dojke. Pregled počinje pipanjem pazušne jame, a potom se tkivo dojke pregledava s tri prsta (kažiprstom, srednjim prstom i prstenjakom). Jagodicama prstiju temeljito ispipate svaki segment dojke, pritom radeći male kružne pokrete.

IOTA i rak jajnika_prepoznajte koji su simptomi raka jajnika

Upoznajte metodu pomoću koje možemo rano otkriti rak jajnika

Simptomi raka jajnika često se, nažalost, pojavljuju tek u poodmakloj fazi, no zahvaljujući metodi IOTA moguće ga je dijagnosticirati...

SAZNAJTE VIŠE

Na svakom području tkiva dojke potrebno je učiniti tri kružna pokreta, svaki različitog intenziteta. Počinje se s pokretima koji su nježni i više površinski, a završava onima kojima se prodire dublje u tkivo dojke. Opisani postupak bi trebalo ponoviti i za drugu dojku.

Tijekom pregleda normalno je osjetiti rebra ispod tkiva dojke. No, neke kvrge koje su čvrste, nepravilnih rubova ili koje kao da su zapele za prsište mogle bi upućivati na tumorski proces.

U slučaju bilo kakve nesigurnosti, svakako nazovite svog liječnika obiteljske medicine za stručni savjet.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button