ADIVA Plus sadržaj - 17. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Spasiteljice mokraćnog sustava: medvjetka i brusnica

Ljekovite biljke mogu biti potpora liječenju ili sredstvo za liječenje lakših uroinfekcija. U fitoterapiji se najviše upotrebljavaju medvjetka i brusnica

mokracni-sustav-infekcije-medvjetka-brusnica-uroinfekcija-caj-biljni-lijekovi

Bakterijske infekcije mokraćnih puteva su učestala pojava, češće su u žena, pogotovo u trudnoći. Razlog češćim infekcijama donjeg mokraćnog sustava kod žena je anatomska razlika. Za razliku od muškaraca, one imaju kratku mokraćnu cijev koja se nalazi u blizini završnog debelog crijeva, pa bakterije lakše ulaze u mokraćnu cijev.

Sve što treba znati o bakterijskim infekcijama mokraćnog sustava kod djece

Važnost pravovremenog liječenja

Statistike pokazuju da više od 30% žena u svom životu imaju barem jednu uroinfekciju. Bakterije kroz mokraćnu cijev dospiju u urinarni trakt i počinju se množiti. Infekcija se širi uzlazno prema mjehuru te uzrokuje najčešću uroinfekciju – cistitis. Važno je što prije započeti liječenje kako bi se spriječila infekcija u mokraćovodima (uretritis), a u težim slučajevima i u bubrezima (pijelonefritis).

Ozbiljne infekcije liječe se posebno odabranom antimikrobnom terapijom po preporuci liječnika. A primjenjuju se i dodatne mjere – zdrava prehrana, izbjegavanje alkohola i kofeina, redovita higijena te uzimanje dovoljne količine tekućine. Ljekovite biljke mogu biti potpora liječenju ili sredstvo za liječenje lakših uroinfekcija. U fitoterapiji najviše se upotrebljavaju biljke medvjetka i  brusnica.

Medvjetka

Medvjetka (Arctostaphylos uva-ursi) biljka je planinskih predjela u čijem su sastavu hidrokinonski derivati (arbutin i metilarbutin) koji se u alkalnom mediju razgrađuju u aktivne spojeve hidrokinon i metilhidrokinon i tek u takvom obliku djeluju kao uroantiseptici.

U kiselom mediju uopće ne djeluje pa se preporučuje zalužiti urin, npr. s pola žličice sode-bikarbone. A u prehrani izbjegavati uzimanje slatke i jako kisele hrane koja bi mogla zakiseliti urin. Treba izbjegavati veće doze vitamina C, kao i kisele voćne sokove. Iz istog razloga se ne kombinira istovremeno uzimanje soka od brusnice i uvinog čaja, što je česta greška koju čine neupućeni, jer može doći do poništavanja djelovanja medvjetke.

Indikacija za primjenu medvjetke su nekomplicirane upale donjih mokraćnih puteva kao što je cistitis, koja se manifestira osjećajem žarenja tijekom mokrenja i/ili učestalim mokrenjem, u slučajevima kada upotreba antibiotika nije potrebna.

Na tržištu je možemo naći kao samostalni pripravak ili kao dio mješavine raznih uroloških čajeva, ali i kao tradicionalni biljni lijek u obliku tableta. Najčešće se primjenjuje kao čaj koji se priprema tako da se četiri do pet grama prelije s dva do tri dcl vrele vode, ostavi se stajati 15-ak minuta i potom se procijedi. Važno je naglasiti da se čaj uvijek priprema svjež, a pije se tri do četiri puta na dan, između obroka.

Pravilnim doziranjem nema nuspojava. No prevelike količine se ne preporučuju jer medvjetka sadrži i treslovine koje mogu uzrokovati nadraženi želudac ili povraćanje. Korisnike također treba upozoriti i na to da se uvin čaj koristi najviše sedam do deset dana, da je potreban oprez kod pacijenata koji imaju dispepsiju ili bubrežne bolesti, te da je kontraindicirana kod djece i trudnica.

Brusnica

Brusnica (Vaccinium macrocarpon) je biljka čiji plod sadrži mnoge ljekovite sastojke (flavonoide, antocijane, proantocijanidine, organske kiseline, tanin,  C vitamin…), a koji joj omogućuju  antibakterijski, antiseptički, protuupalni i diuretički učinak.

Sok i ekstrakti ploda američke brusnice djelotvorna su pomoć u očuvanju zdravlja mokraćnog sustava te se mogu koristiti kroz dulje vrijeme u profilaktičke svrhe (preventivno), posebno kod ponavljajućih uroinfekcija žena uzrokovanim bakterijom Escherichia coli.

Istraživanja su pokazala da proantocijanidini, spojevi sadržani u plodovima ove biljke, sprečavaju prianjanje bakterija na stijenke urinarnog trakta, posebno bakterije E. coli. Zajedno s vitaminom C zakiseljuje urin i stvara se nepovoljan medij za rast bakterija. Zbog kiselog sadržaja potreban je oprez kod pacijenata koji pate od dispepsije (njima se preporučuju, umjesto soka, proizvodi brusnice u kapsulama). Oprez je potreban i kod pacijenata na terapiji varfarinom.

E. coli je najčešća uzročnica upala mokraćnog sustava

Postoji bakterija koju žene mrze, a najčešći je uzročnik urinarnih infekcija

Iako je E. coli stanovnica našeg probavnog trakta gotovo od prvog dana, istovremeno je daleko najčešća uzročnica upala mokraćnog sustava.

SAZNAJTE VIŠE

Na tržištu su dodaci prehrani od brusnice prisutni u obliku tableta, granula, sirupa, kapi, zatim kao čaj, sušeni plod, sok i drugi. Budući da sadrži manje tanina od medvjetke, glavna prednost brusnice je sigurnost za uporabu kod djece i trudnica. Duljina korištenja pripravaka od brusnice nije ograničena kao kod medvjetke. Može se uzimati dulje vrijeme. A ako je propisana antibiotska terapija, uzimaju se uz terapiju i po njezinom završetku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button