Psiha i emocije - 24. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

Destruktivna ponašanja: Jeste li pasivno agresivni?

Pasivno agresivna ponašanja veoma su destruktivna te su ujedno i veoma uspješna u razljućivanju osobe kojoj je pasivna agresija namijenjena

pasivno agresivno ponašanje - i pasivna agresija je agresija

Pasivna agresija često je korišten termin koji ljudi upotrebljavaju u različitim prilikama. Međutim, mnogi ga i dalje u svakodnevnom životu uspješnije znaju prepoznati nego riječima opisati. Prema nekim autorima, pasivna agresija je namjeran i maskiran način izražavanja skrivenih osjećaja ljutnje.

Dakle, u pozadini pasivno agresivnog ponašanja uvijek se skriva ljutnja koju „akter“ ovoga ponašanja iz nekog razloga ne želi pokazati otvoreno.

Obračun s emocijama: Zašto se ljutimo?

Pasivno agresivna ponašanja

Pasivno agresivna ponašanja veoma su destruktivna, toksična, dovode do problema u odnosima, ali su ujedno i – veoma uspješna u razljućivanju osobe kojoj je pasivna agresija namijenjena.

Pasivna agresija može se protezati cijelim rasponom djelovanja osobe, od poslovnog konteksta pa do obiteljskog. Krije se u lažnim komplimentima (npr. komentar svekrve kako vam je „ručak ovoga puta ipak mnogo bolje ispao od prethodnog“), uvredljivim poklonima (npr. prijateljica vam namjerno kupi majicu nekoliko brojeva veću od onog koji inače nosite, pod izlikom kako joj se čini da će vam ova veličina bolje pristajati), lažnim osmijesima i cijeloj paleti ponašanja koje za cilj imaju izazivanje frustracije kod druge osobe.

Pasivno agresivna ponašanja često polučuju „uspjeh“, odnosno ljutnju osobe kojoj je ona namijenjena. Istovremeno ih je jako teško detektirati i dokazati, budući da se osoba koja ih ispoljava uvijek može opravdati kako je njezin postupak krivo protumačen.

Kako stoga ova ponašanja otkriti i što učiniti kada prepoznamo pasivnu agresiju?

Prepoznajte ju: Pasivna agresija je i dalje agresija

Osobe se koriste pasivno agresivnim obrascima iz mnogih razloga. Neki su od malena bili poučavani kako iskazivanje ljutnje nije prihvatljivo stoga ove mehanizme koriste za filtriranje nakupljenih osjećaja ljutnje. Neki se boje otvorene konfrontacije, neki idu linijom manjeg otpora, ne znaju kako asertivno izraziti svoje neslaganje (izjednačavaju neslaganje i sukobljavanje). Neki naprosto žele izbjeći neželjeni zadatak pa se pritom služe pasivnom agresijom. Primjerice, kolega vas zamoli da mu uskočite u projektu, vama se to ne da pa se, kada ne učinite po dogovoru pravdate zaboravnošću.

Premda neka pasivno agresivna ponašanja mogu djelovati benigno, pasivna agresija je i dalje agresija. No ona se ne očituje u verbalnom ili fizičkom sukobu već u propustima, namjernim greškama i općenito ljubaznom inaćenju.

Lijek za pasivnu agresiju – nenametljivo suočavanje

Osobe koje se u svom nastupu često služe pasivnom agresijom često za „žrtvu“ odabiru osobu koja neće biti sklona suočavanju, koja će iz bilo kojeg razloga odlučiti prešutjeti ovo toksično ponašanje. Međutim, bez konfrontacije s „napadačem“, izvjesno je da će se pasivna agresija nastavljati kao obrazac u odnosu sve dok se on u potpunosti ne naruši.

Ipak, ta konfrontacija ne treba biti agresivna i neprijateljska, imati za cilj svađu, priznanje ili sukob, već sasvim suprotno – prestanak pasivno agresivnog obrasca. Kako to učiniti?

komunikacija psihologija asertivnost agresivnost

Znate li razliku između asertivnosti i agresivnosti?

Asertivnost  je vještina aktivnog zalaganja za svoja prava bez ugrožavanja prava drugih. Asertivne osobe svoje potrebe i stavove komuniciraju...

SAZNAJTE VIŠE

Tri važna koraka

Autorica Signe Whitson u svojim izlaganjima navodi kako je prvi korak osvijestiti da se pasivno agresivno ponašanje u određenom odnosu, bio on privatan ili poslovni – učestalo ponavlja. Također, važno je ne razljutiti se na takvo ponašanje. Dobar način je razmišljati o dubljem uzroku pasivne agresije. On se često krije u manjku samopoštovanja osobe i nemogućnosti da se ona u odnosima ponaša asertivno.

Treći korak bio bi nenametljivo suočiti pasivno agresivnu osobu s njezinim ponašanjem. Možete reći nešto poput: „Primjećujem da se na timskim sastancima često izruguješ s mojim prijedlozima. Znaš da su mi ti sastanci jako važni i da se odvijaju pred voditeljem tima, pa se pitam zašto to radiš.“

Odgovor na ovakav direktan upit rijetko će imati za ishod priznanje pasivno agresivnog ponašanja. Međutim, kada se ono na ovaj način prikaže, pasivna agresija više ne služi svojoj svrsi frustriranja i manipuliranja osobe kojoj je namijenjena. Ako se pasivno agresivno ponašanje ponovi, opet mirnim tonom podsjetite osobu na vaš razgovor.

Pasivno agresivno ponašanje možda privremeno može omogućiti osobi da izrazi ljutnju ili neslaganje na neizravan način. Međutim, dugoročno gledajući, ono predstavlja destruktivan obrazac koji trajno narušava odnose. Stoga ga je u svojoj okolini (ili kod sebe!) potrebno što prije uočiti i nastojati držati pod kontrolom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button