Koža, kosa i nokti - 21. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Rizici kupanja u kloriranim bazenima i kako se zaštititi

Klor se već godinama koristi s ciljem dezinfekcije vode u bazenima, no danas su nam dobro poznati njegovi štetni učinci na zdravlje. Dermatolozi posebno upozoravaju na kožne tegobe izazvane kloriranom vodom

utjecaj klorirane bazenske vode na kozu

Iako je klor učinkovita opcija za dezinfekciju vode u bazenu, njegovo korištenje nije bez izazova. Točnije, klor može biti štetan za vaše oči, kosu, nokte, pluća, pa čak i kožu. I ne samo to; već ovisno o vašoj dobi, stanju kože i nekoliko drugih čimbenika uključujući ravnotežu kemikalija u vodi, klor može bilo iritirati vašu kožu ili čak jako štetno na nju djelovati, na što upozoravaju i stručnjaci dermatološke klinike Colorado Springs.

Godišnji odmor: Voli sunce, ali kožu čuvaj! Od alergije na sunce do raka kože

Uloga klora

Klor je kemikalija koja se koristi s ciljem dezinfekcije vode u bazenima. Dostupan u obliku tableta, tekućine i praha, lako je dostupan i dobro služi svojoj primarnoj svrsi. Vodu dezinficira na dva osnovna načina; pročišćava je i ubija većinu neželjenih mikroorganizama koji se u njoj mogu naći te kroz proces oksidacije eliminira organske tvari. Klor također učinkovito sprečava rast algi.

Organska tvar može podrazumijevati ​​svašta, od otpalog lišća do tjelesnih čestica, uključujući znoj, ulje, pa čak i urin ili fekalije. Ako se ne tretira, u bazenskoj vodi se organske tvari nakupljaju te mogu uzrokovati značajne zdravstvene probleme jer organski materijal često sadrži mikroorganizme odgovorne za infekcije i bolesti koje se prenose vodom. Klor, dakle, učinkovito eliminira te kontaminante napadajući mikroorganizme uzročnike bolesti koji se u vodi mogu naći te priprema bazen za kupanje. Međutim, postoji i druga strana priče.

Hipokloritna kiselina i kloramini

Iako se klor godinama uspješno koristi u dezinfekciji, on ima i svoju lošu stranu, a to su nusprodukti koji su štetni za kožu te ostale dijelove tijela.

Naime, u kontaktu klora s vodom, dolazi do reakcije u kojoj nastaje hipokloritna kiselina. Tijekom ovog procesa kloriranja hipokloritna kiselina razgrađuje stanične komponente patogena kako bi ih eliminirala, no nakon toga se s njima kombinira stvarajući kloramine.

Kloramini ne samo da su neugodnog mirisa, već također smanjuju potencijal slobodnog klora koji ostaje u bazenu, što zauzvrat ometa njegovu sposobnost da dalje dezinficira vodu. Ova reakcija patogenima olakšava preživljavanje u bazenu. Osim što mogu uzrokovati bolest, kloramini su također među komponentama koje oštećuju i iritiraju kožu.

Drugi učinci klora na kožu

Klor i njegovi nusproizvodi mogu značajno utjecati na vanjski sloj vaše kože. Neki od najčešćih problema povezanih s izloženošću kloru su:

  • Suha koža – kiselina koja nastaje u reakciji klora s vodom iritira kožu. Čim dulje je koža u kontaktu s klorom, iritacija može biti jača. Dodajte k tome činjenicu da klorirana voda otvara pore, a hipokloritna kiselina u biti uklanja s kože prirodna ulja, uzrokujući suhoću, nadraženost i svrbež kože. Takav učinak sušenja kože može doprinijeti i njezinom preranom starenju.
  • Osip – pri izlaganju kože kloru može se javiti takozvani iritirajući kontaktni dermatitis. Rizik ovisi o količini klora, kao i tjelesnih čestica prisutnih u vodi. Izlaganje kloru može dovesti do pojave crvenog, neugodnog osipa, kao i upale kože s mjehurićima ili koprivnjačom.
  • Opekline – opekline izazvane klorom također su potencijalna opasnost kod izlaganja kloriranoj vodi u bazenima ili hidromasažnim kadama. Ovaj problem je više vezan uz lošu ventilaciju koja uzrokuje nakupljanje plinova. Međutim, ako vaša koža dođe u kontakt s nusproizvodima ili otpadnim plinom klora iz bazena, možete zadobiti opekline, mjehuriće i koprivnjaču.
  • Pogoršanje postojećih kožnih tegoba – ako je vaša koža već preosjetljiva zbog neke postojeće kožne bolesti ili tegobe poput psorijaze, ekcema ili dermatitisa, izloženost kloru vjerojatno će pogoršati stanje. Hipokloritna kiselina prisutna u kloriranoj vodi uzrokuje daljnju upalu kože, što može pojačati bol, suhoću, crvenilo, svrbež, dovesti do ljuskanja kože ili širenja osipa.
Pojava osipa ljeti uzrokovana je ljetnim vrućinama

Crveni osip: Uz par savjeta pobijedite osip koji nastaje zbog ljetnih vrućina

Pojava karakterističnog osipa ljeti kod beba može biti poruka mamama da je djetetu vruće, no crveni osip koji neugodno...

SAZNAJTE VIŠE

Mjere prevencije

Iako je izbjegavanje kloriranih bazena najlakši način prevencije, u praksi to možda nećete moći uvijek izvesti. No još uvijek postoji niz preventivnih mjera koje možete poduzeti kako biste ograničili iritaciju klorom, uključujući:

  • nanošenje vitamina C na kožu nakon kupanja u kloriranoj vodi s ciljem neutralizacije klora i kloramina na koži,
  • tuširanje odmah nakon plivanja kako biste uklonili ostatke klora,
  • vlaženje (hidratacija) kože kako biste spriječili iritaciju,
  • redovito praćenje kemijske ravnoteže i, prema potrebi, prilagođavanje kemikalija u vašem bazenu ili hidromasažnoj kadi.

Općenito, ako posjedujete privatni bazen ili hidromasažnu kadu, treba znati da postoje i alternativni načini za dezinfekciju vode, poput broma. Iako dezinfekcijska sredstva koja ne sadrže klor obično koštaju više, zdravlje je ipak vrjednije. Stoga se svakako posavjetujte sa stručnjacima koji način dezinfekcije odabrati, a da je učinkovit te istovremeno siguran za zdravlje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button