Koža, kosa i nokti - 11. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Martina Radetić, dr. med., spec. otorinolaringolog, Poliklinika Alba Rubra, ADIVA Plus sadržaj

Nepravilnosti kože: nisu medicinski problem, ali smetaju

Za razliku od kožnih bolesti koje svakako traže liječenje, nepravilnosti kože nisu medicinski problem, no mogu izazvati psihičke tegobe, posebno ako su izložene pogledima

nepravilnosti koze

O madežima, barem onim „klasičnima“, puno toga znamo te se o njima intenzivno govori, pogotovo tijekom proljeća i ljeta. Međutim, postoji niz različitih nepravilnosti kože koje nam mogu smetati jer narušavaju naš izgled. Ovom prilikom predstavljamo najčešće.

Zašto nastaju madeži na koži i koje su njihove najčešće vrste

Hemangiomi

Hemangiom je svjetlocrveni madež koji se pojavljuje u prvom ili drugom tjednu života i raste do trećeg mjeseca. Može se pojaviti i u odrasloj dobi, obično nakon tridesete godine života i sporog je rasta. Izgleda poput gumene kvrge u koži. Hemangiomi se sastoje od krvnih žila i mogu biti bilo gdje na tijelu, no najčešće ih viđamo na licu, vratu, vlasištu, leđima i prsištu. Postoje više vrsta, no u pravilu su dobroćudni i predstavljaju samo estetski nedostatak. Njihov rast je umjeren, a pojačan u trudnoći zbog hormonalnih promjena u tijelu.

Dijele se u površinske i duboke. Površinski hemangiomi, kako im ime kaže, nalaze se na površini kože, boje su tamnocrvene do svjetlocrvene. Oni pak duboki, ljubičasto-plave boje, nalaze se u dubljem sloju potkožnog tkiva, a mogu biti i na unutarnjim organima.

Površinski se mogu vrlo uspješno ukloniti metodom radiofrekvencije uz odgovarajući uređaj. Zahvat je potrebno ponavljati u razmaku od četiri do šest tjedana, a broj zahvata ovisi o zahtjevnosti.

Kapilare

Na licu se sa starenjem pojavljuju i kapilare, najčešće na obrazima i nosu. Uzrok njihovog pojavljivanja može biti višestruk: izloženost suncu, rozaceja (bolest pigmenta kože), konzumacija alkohola, debljina, promjene vremena, pa i genetika.

Vrlo su zahvalne za tretman radiofrekvencijom i to jednokratno.

Bradavice

Bradavice, odnosno okrugle izbočine na koži mogu biti prisutne na gotovo čitavom tijelu i najčešće su virusnog podrijetla, izazvane HPV-om (humani papiloma virus). HPV uzrokuje porast keratina, tvrde bjelančevine koja pak uzrokuje rast bradavica. Drugi uzroci mogu biti manjak cinka, B i D vitamina ili naprosto prehrana siromašna zelenim povrćem i žitaricama. Od okolišnih uzroka uzroci mogu biti nečisti bazeni, iznajmljena obuća, kozmetički saloni ili pak frizeri koji ne steriliziraju pribor. U dječjoj dobi mogu nestati u razdoblju do dvije godine, jer je toliko vremena potrebno virusu da nestane iz organizma.

Liječiti se mogu konzervativno, premazivanjem salicilnom otopinom (na bazi alkohola), tijekom nekoliko tjedana. Uklanjanje spaljivanjem ili zamrzavanjem najčešće je neuspješno jer se ponovno javljaju. Metoda radiofrekvencije je danas najmanje invazivna, a rješava ih zauvijek.

Ciste

Ciste su vrećaste tvorbe obavijene membranom ispunjene tekućinom ili nekom drugom tvari. Mogu nastati bilo gdje na tijelu i najčešće su dobroćudne promjene. Spontano neće nestati, već se moraju kirurški odstraniti.

Potrebno je savjetovati se s liječnikom o potrebi njihova odstranjivanja. Ne predstavljaju zdravstveni problem, no kad se upale mogu izazvati neugodnu bol i traže nešto duže liječenje. Treba znati da kad same „puknu“ i ispuste tekućinu, nakon nekog će vremena ponovno narasti jer je njihova kapsula ostala sačuvana. Upravo kirurškim uklanjanjem se uklanja i kapsula u cijelosti te se time onemogućava ponovno pojavljivanje.

Fibromi

Fibromi su dobroćudne izrasline kože, izgleda poput bradavica, ali različitosti u pigmentu. Najčešće su svjetlosmeđe boje. Predstavljaju estetski problem jer izgledom na peteljci narušavaju sklad lica, vrata, dekoltea ili leđa. Drugi njihov problem je što se često nakitom ili noktima ozljede, pa krvare i bole. Mogu biti i bez peteljke, takozvani „tvrdi“ fibromi, koji su vezani širokom bazom uz površinu kože. Fibromi su nasljedni, uzrokovani lijekovima ili učestalim ozljedama, primjerice ozljeda stopala kod trčanja.

Radiofrekvencija i elektrokoagulacija nisu isto

Sve ove promjene su u pravilu dobroćudne te ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem ako se ne ozljeđuju. Riječ je o estetskim problemima koji se vrlo uspješno tretiraju metodom radiofrekvencije. Treba razlikovati radiofrekvenciju od elektrokoagulacije, a važan je i uređaj koji se koristi.

milije

Kako su milije postale sitan, ali bitan problem

Milije ili „Mliječne akne“ često su vidljive kod novorođenčadi, no mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi. Pitanje je...

SAZNAJTE VIŠE

Elektrokoagulacija spaljuje tkivo i nije precizna jer oštećuje okolno tkivo; koristi visoke temperature nakon kojih tkivo ima male mogućnosti oporavka. Radiofrekvencija pak vrlo precizno uklanja promjenu niskim radiovalovima i čuva ostatno tkivo što je vrlo bitno zbog estetskih zahtjeva lica, vrata, dekoltea ili bilo gdje na tijelu. Izuzetno je važno naglasiti da nisu svi uređaji isti, niti jednakih mogućnosti. Ellman radiofrekvencijski uređaj svjetski je priznat, pouzdan i precizan, s višestrukim mogućnostima rada te predstavlja „zlatni standard“ iskusnih estetskih kirurga.

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button