Koža, kosa i nokti - 14. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Sigurni na suncu: kako odabrati SPF koji najviše odgovara vašem tipu kože

Premda kreme za sunčanje sa SPF-om trebamo koristiti tijekom cijele godine, o važnosti nanošenja zaštitnog faktora najviše se govori tijekom ljetnih mjeseci, kada je UV zračenje najjače

kreme za suncanje vrste SPF UV zracenje tip koze

Sredstva za zaštitu od sunca sadrže SPF (eng. Sun protection factor) koji štiti kožu od sunčevog zračenja. Sunce emitira dvije vrste zračenja: UVA i UVB.

Ljetne opekline: kako se zaštititi da nam ne zagorčaju odmor

UVA zrake doprinose znakovima starenja kože, dok su UVB zrake kancerogenije i čest su uzročnik opeklina. Svakim izlaganjem suncu izloženi smo štetnim zračenjima, a dugoročno izlaganje može imati štetne posljedice na kožu.

Djelovanje i trajanje SPF-a na koži

SPF djeluje jačanjem prirodne obrane vaše kože protiv sunčevih zraka. Tako, primjerice, faktor 15 pruža otprilike 15 puta veću zaštitu kože od sunca u odnosu na situaciju u kojoj nismo nanijeli kremu za sunčanje. Faktor 50 pruža 50 puta veću zaštitu, i tako dalje. Odabir kreme za sunčanje širokog spektra znači da je to vrsta kreme za sunčanje koja će blokirati i UVA i UVB zrake.

Krema za sunčanje s faktorom traje na koži u prosjeku dva sata, tako da se preporučuje ponovno nanošenje svaka dva sata. Ovo pravilo ne vrijedi ako se pretjerano znojite ili se kupate u moru. U tom je slučaju potrebno više puta unutar dva sata nanijeti SPF.

Odabir odgovarajućeg SPF-a

Ako se manje izlažete suncu, dovoljno je nanijeti hidratantnu kremu na lice ili šminku sa SPF 15 ili više. Ipak, ako ste pod suncem cijeli dan, razmišljajte o tome koja krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom najbolje odgovara vašem tipu kože. U nastavku teksta saznajte koje sve oblike SPF-a možemo razlikovati.

  • Vodootporna krema za sunčanje sa SPF-omovaj SPF je odličan za vanjske aktivnosti i dulje izlaganje suncu. Znoj i voda neće značajno skinuti kremu s kože, no poželjno je nakon nekoliko sati ponovno nanijeti zaštitni sloj kreme. Pazite također da vam krema ne uđe u oči tijekom aktivnosti u vodi koje uključuju plivanje i vaterpolo.
  • SPF u spreju – vrlo popularan način nanošenja SPF-a, posebno među roditeljima s malom djecom koji nemaju vremena ili ga zaborave nanijeti. Njegova prednost je praktično nanošenje i lakoća transporta.
  • “Broad spectrum” ili široki SPF spektar – ovaj SPF blokira oba UV zračenja – UVA i UVB. Ujedno je i SPF koji se svima preporučuje na korištenje jer najbolje štiti kožu.
sunce, godišnji odmor, zdravlje, rak kože, alergija na sunce

Godišnji odmor: Voli sunce, ali kožu čuvaj! Od alergije na sunce do raka kože

Fototoksične reakcije su relativno česte jer gotovo svaka osoba može doći u dodir sa “sumnjivom” tvari koja će na...

SAZNAJTE VIŠE
  • Potpuno prirodna krema za sunčanje sa SPF-om – kreme za sunčanje na bazi minerala su prirodni SPF-ovi koji su najčešće na bazi maslinovog ulja ili kokosovog ulja koji sadrže prirodan faktor 8. Ipak, pripazite kod mineralnih SPF-ova jer zbog niskog faktora nemaju jednak učinak kao kreme za sunčanje koje sadrže aktivne sastojke.

Sada kada znate razlikovati oblike SPF-a, vrijeme je da napokon odaberete onaj koji najbolje odgovara vašem tipu kože.

Izvor: https://www.healthline.com/health/what-spf-should-i-use#types

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button