Zdrava prehrana - 18. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Karmen Matković Melki, dipl.ing.preh.teh., nutricionist, Poliklinika Leptir, ADIVA Plus sadržaj

Prehrambeni UV faktor: Kako nam hrana može pomoći u zaštiti od sunca

Da bismo osigurali zdravlje i ljepotu naše kože tijekom ljeta, svakako se preporučuje uvrstiti u prehranu namirnice koje koža voli

koza hrana za suncanje zdravlje koze hrana koja stiti od sunca vitamin D UV zracenje sunce

Sunce volimo, bez njega ne možemo, ali također ga se moramo čuvati. Prava „doza“ sunca iznimno je važna za zdravlje, kako naše kože, tako i cijelog organizma. A kada je riječ o koži, vrijedni saveznici njezina zdravlja nalaze se u gotovo svakoj kuhinji.

Neočekivano otkriće: Sunčanje bi moglo pomoći protiv viška kilograma!

Vitamin D i Sunce

Vitamin D važan je u svim fazama života – prirodni je antidepresiv, održava naše kosti snažnima, potiče obnovu stanica i smanjuje autoimuni odgovor organizma i upalne procese. UV zrake sudjeluju u sintezi vitamina D, a potrebno je svega 15 do 30 minuta izlaganja svaki dan, naravno, ne u periodu kada je sunce najjače.

Svakako moramo paziti da ne pretjeramo s izlaganjem sunčanim zrakama kako nam UV zrake ne bi nanijele već dobro poznata oštećenja kože te povećale rizik od melanoma. Naša koža pamti – UV oštećenja kože kod predugog izlaganja suncu zbrajaju se tijekom godina i mogu ostaviti neželjene tragove, stoga je optimalna zaštita izrazito važna!

Poznato je da kožu možemo zaštititi i oporaviti hranom, pa evo kakva se prehrana preporučuje da naša koža ostane zdrava i tijekom ljetnih mjeseci.

Minerali i vitamini

Iskustvo i brojna istraživanja su dokazala da nutrijenti poput beta karotena, vitamina C, A i E te minerala selena i cinka svojim antioksidativnim djelovanjem pomažu zaštiti kožu, i doprinose njenom oporavku nakon izlaganja suncu. Kao i uvijek, preporučuje se iskorištavanje ovih nutrijenata iz prirodnih izvora.

Nalazimo ih u lisnatom zelenom povrću, narančastom voću i povrću, sjemenkama i orašastim plodovima, biljnim uljima, jajima, krtom crvenom mesu, mliječnim proizvodima i plavoj ribi. Uvrstite ove namirnice u jelovnik za zdravu kožu!

Prehrambeni „UV faktor“

Za zaštitu i oporavak kože nakon sunčanja, mogu nam pomoći sljedeće namirnice:

  • Riba – plava riba i riba hladnih mora (riblje ulje) namirnice su bogate vitaminima A i D, te omega 3- masnim kiselinama. Sve redom su snažni nutrijenti koji štite kožu od slobodnih radikala, potiču oporavak i epitelizaciju kože, te smanjuju upalne procese na koži.
  • Crvena paprikaovo povrće bogato je vitaminom C, antioksidansom koji ima važnu ulogu u sintezi kolagena, a time igra važnu ulogu i u regeneraciji kože.
  • Orašasti plodovi – bogati su tokoferolima (vitamin E), također snažnim antioksidansima. Imaju blagotvorno djelovanje na sve tipove kože. Konzumacija oraha, sjemenki i kvalitetnih biljnih ulja iznimno je važno u ljetnim mjesecima.

Hrana za brončanu put

Hrana nam može pomoći i u stjecanju lijepe, brončane puti. S tim ciljem obogatite svoj tanjur:

  • Mrkvom – u kontekstu sunčanja i kože, mrkva je namirnica koja se najčešće spominje, a od davnina je poznata kao prijateljica kože. Bogata je beta karotenom i vitaminom A.
karotenoidi - skupina biljnih pigmenata važnih za zdravlje

Plodovi vatrenih boja prava su riznica karotenoida

Karotenoidi su skupina biljnih pigmenata žute, narančaste i crvene boje, te su važni za zdravlje čovjeka i njegovo očuvanje

SAZNAJTE VIŠE
  • Lubenicama i dinjama – osim što će vam poslužiti u hidrataciji organizma, lubenice i dinje su također bogate beta karotenom koji će doprinijeti prirodnom, zdravom i sjajnom tenu.
  • Zelenim lisnatim povrćem – povrće poput špinata i kelja bogato je brojnim biljnim pigmentima, te također beta karotenom koji dokazano potiče ravnomjernu pigmentaciju kože.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button