Zanimljivosti i savjeti - 3. lipnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Neočekivano otkriće: Sunčanje bi moglo pomoći protiv viška kilograma!

Količina sunčeve svjetlosti koju primamo na kožu mogla bi utjecati na našu težinu, tvrde istraživači s kanadskog Sveučilišta u Alberti

suncanje mrsavljenje gubitak kilograma

Kad smo dulje vrijeme u zatvorenom, kao zimi ili u nedavnoj izolaciji, skloni smo nakupljati kile zbog više prilika za hranjenje, rjeđih izlazaka i – manjka sunčeve svjetlosti.

Kanadski su istraživači ispitali učinke svjetlosti na potkožne masne stanice ili bijele masne stanice koje se nalaze točno ispod kože. Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu Scientific Reports.

Oprez, melanom! Obratite pažnju na svoje madeže prije nego što bude prekasno

Kako sunce topi masnoće

Ekipa pod vodstvom dr. Petera Lighta (čije prezime, igrom slučaja, u doslovnom prijevodu znači svjetlost) ispitala je potkožno bijelo masno tkivo. Ono je najveće skladište masnoća kod ljudi i glavni faktor u reguliranju metabolizma. Višak tih masnoća može dovesti do dijabetesa, pretilosti i srčano-krvožilnih bolesti. Izvorni cilj istraživanja bio je pronaći način genetskog reprogramiranja tih stanica da proizvode inzulin kad su izložene svjetlosti.

Istraživači su slučajno otkrili da se te masne stanice smanjuju pod utjecajem sunčeve plave svjetlosti, vidljivim tipom svjetlosti koji podiže raspoloženje i pozornost tokom dana. Da bi provjerili svoje otkriće, znanstvenici su ispitali učinak sunčeve svjetlosti na stanicama potkožnih masnoća uzetih od pacijenata podvrgnutih operaciji mršavljenja.

Svjetlost istiskuje masnoće iz stanice

“Kad sunčeva plava svjetlost, ona čiju frekvenciju vidimo, prodre pod kožu i dopre do masnih stanica, kapljice lipida postaju manje i napuštaju stanice. Drugim riječima, količina masnoća u potkožnim stanicama opada”, napisali su istraživači.

Ovo otkriće objašnjava i zašto smo zimi skloniji skladištiti masnoće i nakupljati kilograme. Uzrok su tome kraći dani, odnosno manjak sunčeve svjetlosti. Stručnjaci upozoravaju da njihovo otkriće ne smije biti shvaćeno kao poziv na neumjereno sunčanje u cilju mršavljenja jer je još mnogo nepoznanica.

“Ne znamo koliki trebaju biti intenzitet i trajanje izlaganja sunčevoj svjetlosti da bi se aktivirao proces otapanja masnih potkožnih stanica”, napomenuo je dr. Light. Iz ovog zaključujemo da oni koji žele smršaviti još ne trebaju odbaciti člansku karticu za teretanu i odustati od dijetne prehrane.

Sunce kao tvornica zdravlja

Sunčanje duguje globalnu popularnost brojnim blagotvornim učincima, koji uvelike nadmašuju rizike pod uvjetom da se provodi umjereno i uz pridržavanje liječničkih savjeta.

  • Opuštenost i duševno blagostanje koje nas zahvaćaju tijekom sunčanja posljedica je pojačanog lučenja endorfina i serotonina, prirodnih tvari koje donose ugodu. Sunčeva svjetlost prodire kroz očni živac do mozga i aktivira područja koja reguliraju spokoj i dobro raspoloženje.
  • Poticanje sinteze vitamina D – Izlaganje kože suncu jedini je učinkovit način poticanja sinteze vitamina D u tijelu. Taj vitamin između ostalog ima antidepresivno djelovanje. To je još jedan razlog zašto sunčanje pridonosi duševnom blagostanju. Isti je vitamin koristan za apsorpciju kalcija, jake kosti i imunitet. Da biste osigurali dovoljnu dnevnu dozu vitamina D dovoljno je boraviti na otvorenom petnaestak minuta prijepodne. Nije potrebno biti razodjeven jer sunce djeluje i na kožu lica i vrata.

Smanjena koncentracija kolesterola

  • Utjecaj na zdravlje srca i krvnih žila – Koža posjeduje mnogo nitrita, koji se pod sunčevim utjecajem ispušta u krv, gdje se pretvara u korisni dušični oksid. Taj spoj regulira glukozu u krvi, spušta krvni tlak, smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. Ujedno pospješuje učinkovitost mišića i podiže izdržljivost pri vježbanju.
  • Regulacija šećera i kolesterola – Sunčeve zrake snižavaju koncentracije glukoze i kolesterola u krvi.  Ima i dokaza da smanjuju rizik od nekih vrsta raka. Istraživanje objavljeno 2014. u časopisu Environmental Health Perspectives otkrilo je da izlaganje suncu ublažava rizik od raka dojke. Časopis Lancet 2009. je objavio da štiti od raka prostate.
vrijeme je za mršavljenje

Ugodno popunjeni na neugodnim mjestima? Šalu na stranu, vrijeme je za dijetu

Pretilost je stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu. Za mršavljenje s dugoročnim uspjehom pretile osobe moraju imati dobru...

SAZNAJTE VIŠE

Ipak, produženo izlaganje suncu povlači opasnosti po zdravlje, uključujući sunčanicu, dehidraciju, opečenu kožu i rak kože. Liječnici preporučuju nanošenje kreme širokog spektra sa zaštitnim faktorom od 30 naviše. Optimalna doba dana za ljetno sunčanje su do 11 ujutro i poslije 17 sati.

Dr. Peter Light pretpostavlja da bi sunčeva svjetlost koju primamo kroz oči mogla imati jednak učinak na potkožne masne stanice kao i izlaganje kože suncu, ali su za to potrebna posebna istraživanja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button