Obiteljsko zdravlje - 16. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Ljetne opekline: kako se zaštititi da nam ne zagorčaju odmor

Sunce je najveća, ali ne i jedina prijetnja našoj koži. Opeći nas mogu meduze, vlasulje, koprive, neugodni su i otrovi kukaca…

sunce ljetne opekline meduze vlasulje koprive

Sunce, smješteno u svemiru 149 milijuna kilometara od Zemlje, svojom energijom omogućuje opstanak života na našoj planeti. Izlaganje suncu je važno i donosi nam mnoge blagodati. Čak se i neki kožni problemi djelovanjem UV zraka poboljšavaju ili čak i privremeno povlače, poput seboroičnog dermatitisa i psorijaze. Ipak, najčešći faktor iz okoline za koji je dokazano da uzrokuje oštećenja na koži je UV-zračenje.

UVA-zrake prodiru u vezivno tkivo kože i prvi su uzrok imunosupresijskih procesa u koži i njenih kroničnih UV-om izazvanih oštećenja poput fotoalergijskih reakcija.

Voli sunce, drž’ se hlada: Izbjegnite opekline i očuvajte zdravlje kože

UVB-zrake prodiru u najdublje slojeve epidermisa, do bazalnog sloja, uzrokujući opekline, DNA-oštećenja i, u najgorem slučaju, rak kože.

Mjere zaštite od sunca

Zaštita od sunca je zato izuzetno bitna. Dojenčad uopće ne bi trebalo izlagati direktnom UV zračenju. Malu djecu, ali i odrasle, trebalo bi propisno štititi: odjećom, prozračne pamučne majice i šeširi s UV zaštitom, redovitim nanošenjem primjerenih preparata za zaštitu kože. Ne treba zaboraviti ni na zaštitu očiju, nošenje kvalitetnih zaštitnih sunčanih naočala svakako se preporučuje.

Trebali bi izbjegavati izlaganje suncu u najtoplijem i najsunčanijem dijelu dana od 11 do 17 sati. Uvijek treba paziti da se posebno detaljno zaštite izbočeni dijelovi tijela – nos, uške, zatiljak. Preparate sa zaštitnim faktorom potrebno je nanijeti barem 30 min prije intenzivnog izlaganja i nanošenje ponavljati u redovitim intervalima (svaka dva sata) tijekom cijelog vremena izloženosti suncu. Zaštitni učinak u vodi, vodootpornost, ima veliko značenje, budući da voda propušta UV-zrake.

Kako tretirati opekline

Oštećenje kože sunčevim zrakama najprije se vidi kao crveni osip od sunca. Solarni dermatitis je upala kože uzrokovana UVB-zrakama iz Sunčeva svjetla. Češće se pojavljuje u osoba svijetle puti ljeti, u vrijeme pojačane insolacije. Osip po tijelu može uzrokovati svrbež kože, zatezanje kože ili osjećaj žarenja kože.

Teže oštećenje će uzrokovati nastajanje plikova od sunca koji se tipično pojavljuju nekoliko sati ili dan nakon izlaganja suncu. Bol obično počne nakon dva dana, a može trajati i tjedan dana. Plikovi na koži izgledaju kao mali, bijeložućkasti mjehurići ispunjeni tekućinom. Tijekom prvih nekoliko dana tijelo će zacjeljivati tako da će guliti gornji dio oštećene kože.

Opekline uglavnom zacijele unutar nekoliko dana. Nakon cijeljenja mogu zaostati svjetlije ili tamnije mrlje na koži i do godinu dana. Sve osobe koje su već imale neku promjenu na koži, imaju velik broj madeža ili u obitelji imaju povijest melanoma moraju biti osobito odgovorne kod izlaganja suncu.

sunce ljetne opekline meduze vlasulje koprive 2

Ne peče samo sunce

Sunce nije jedina opasnost koja vreba na odmoru. Dok se kupamo, možemo se neugodno iznenaditi opeklinama i boli koju uzrokuju meduze ili vlasulje.
Dodir meduze boli poput vrućeg metala, a dodir vlasulje izaziva oštru bol. Ubrzo se javlja alergijska reakcija koja može uključivati crvenilo, osip, otekline i mjehuriće. Obično traju i po nekoliko dana. Prva pomoć kod opekline od meduze je što prije izići iz vode. Mjesto uboda treba isprati morskom vodom da se odstrane preostale žarnice. Hladni oblozi ublažuju bol.

Kontaktna urtikarija se pojavljuje na mjestima kontakta s toksinima koji izazivaju reakciju. Primjer za to su toksini biljaka kao što je kopriva, toksini morskih životinja, kukaca i slično. Urtike koje nastaju izdignute su od kože, crvenkaste ili blijede. Oblici i veličina ovise o dodiru i jačini reakcije. Uz to se pojavljuje jak svrbež i u nekim slučajevima peckanje kože.

ubodi insekata, svrbež, ubodi, alergijske reakcije

Bezzz panike: Kako tretirati ubode insekata?

Kad su ubodi insekata u pitanju vrijedi krilatica „bolje spriječiti nego liječiti”. Saznajte kako tretirati svrbež i ubode.

SAZNAJTE VIŠE

Urtike nastaju neposredno nakon dodira i mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Cijelo vrijeme trajanje crvenila je popraćeno svrbežom koji se pojačava na dodir. Savjet o izboru odgovarajućeg preparata koji može ublažiti neugodne simptome potražite kod vašeg ljekarnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button