Zanimljivosti i savjeti - 3. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Isprobajte ih! Učinkoviti trikovi da se riješite dosadnih komaraca

Mnogi preporučuju da se radi zaštite od komaraca u vrtu (ili u teglicama koje ćete staviti blizu mjesta za odmor) zasade citronela, lavanda, bosiljak, ljekoviti matičnjak, divlja i mačja metvica, kadifice i neven. Možete posaditi i češnjak

komarci, priroda, kako se riješiti komaraca

Ako još niste nabavili neku od zamki za komarce, mogli biste pokušati s povoljnijim, a podjednako učinkovitim rješenjem – u zdjeli pomiješajte vodu i deterdžent za suđe

U Hrvatskoj nas ubada čak 51 vrsta komaraca ometajući nas u aktivnostima na otvorenom, izazivajući neugodne plikove na koži, a poznati su i kao prijenosnici bolesti. Srećom, u našoj zemlji taj problem gotovo i ne postoji, a nije ni raširen kao u nekim drugim zemljama svijeta iz kojih uglavnom “uvozimo” oboljele koje su ondje zarazili komarci. Od raznih bolesti koje prenose ti napasnici, u svijetu je sedam najraširenijih, a to su malarija, denga groznica, žuta groznica, Zika virusna infekcija, groznica Zapadnog Nila, Chikungunya groznica i limfatička filarijaza. One, nažalost, odnose milijune života godišnje te je zato iznimno važno prije dalekih putovanja informirati se o bolestima i mogućnostima cijepljenja.

Mnogi preporučuju da se radi zaštite od komaraca u vrtu (ili u teglicama koje ćete staviti blizu mjesta za odmor) zasade biljke poput citronele, lavande, bosiljka, ljekovita matičnjaka, divlje i mačje metvice, kadifice i nevena

Zanimljivost vezana uz komarce jest da postoji otprilike 20 posto ljudi koji su komarcima posebno sladak obrok pa će ih napadati češće nego ostale. Bilo je istraživanja koja su se pozabavila i tom temom pa se pokazalo, primjerice, da su komarcima najukusnije osobe s krvnom grupom 0, da ih privlači ugljikov dioksid pa će više gristi krupnije osobe koje i izdišu veće količine CO2, da ih privlače toplina kože, znoj te da su im posebno drage trudnice (također zbog ugljikova dioksida u izdisaju) i slično.

Koristite repelente

S obzirom na to da ih se ne možemo tek tako zauvijek riješiti, najbolje što možemo napraviti jest da ih prestanemo uzgajati u svojoj okolini. Radi edukacije javnosti o tom pitanju već su se pokretale akcije, kao što je bila ona Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojom se upozoravalo na isušivanje svih voda s terasa, balkona, dvorišta i neuređenih vrtova koje pritom treba održavati, kositi travu, odnosno držati ih čistima i urednima. Vodu je potrebno ukloniti jer je ona pravi inkubator za komarce (u njoj provode prve faze života pa ih se zato najviše i nalazi uz vode). 

>>Dok uživate u ljetnim aktivnostima u prirodi, ne zaboravite da su pritom aktivni i krpelji koji su široko rasprostranjeni u šumama, šikarama, livadama… Doznajte kako se zaštititi<<

Za svaki boravak u prirodi preporučuje se korištenje repelenata koji odbijaju insekte, čime smanjuju i vjerojatnost njihova ugriza ili uboda. Pri njihovu korištenju svakako se treba pridržavati uputa na koje dijelove tijela je dopušteno nanošenje te posebno obratiti pozornost na to smiju li ih, primjerice, koristiti djeca, trudnice i dojilje. Prije njihova korištenja uputno je tražiti savjet ljekarnika. No postoje i trikovi koji ne uključuju nanošenje nekog sredstva na kožu ili odjeću, a koje bismo mogli iskušati već pri sljedećem boravku u vrtu, odnosno na otvorenome.

Iskoristite biljke kao što su češnjak, lavanda, matičnjak, bosiljak, metvica i neven

Za početak, ako imate mogućnost, za okućnicu odaberite LED rasvjetu. Naime, komarce ne privlači svjetlo žutih LED žarulja pa vas neće opsjedati kao pod osvjetljenjem klasične rasvjete. Prozore zaštitite mrežicama, danas ih se doista može nabaviti u raznim dimenzijama i po prihvatljivim cijenama. Tako ćete noću mirno spavati uz otvoreni prozor, zaštićeni od svih insekata, ne samo komaraca. Ako još niste nabavili neku od zamki za komarce, mogli biste pokušati s povoljnijim, a podjednako učinkovitim rješenjem – u zdjeli pomiješajte vodu i deterdžent za suđe. Voda će ih namamiti, no zbog sapunice će se utopiti. Možete i zapaliti svijeću s citronelom čiji miris učinkovito odbija krvopije ili kapnuti nekoliko kapi eteričnog ulja citronele u lampicu. Više je mirisa eteričnih ulja koji odbijaju komarce pa vam tako u domu i na otvorenom mogu zamirisati limunski eukaliptus, limunska trava ili vetiver. Na vas će djelovati umirujuće, a komarci vam se neće približavati.

Mnogi preporučuju da se radi zaštite od komaraca u vrtu (ili u teglicama koje ćete staviti blizu mjesta za odmor) zasade citronela, lavanda, bosiljak, ljekoviti matičnjak, divlja i mačja metvica, kadifice i neven. Možete posaditi i češnjak, odbojan je komarcima kao i vampirima, a ako vam miris ne smeta, korisni mogu biti i češnji češnjaka koje ćete postaviti u blizini mjesta na kojem sjedite. Možete ih i sitno nasjeckati – malo za roštilj, a malo da stoji na tanjuru, intenzivnije će mirisati. Među savjetima pronašli smo i da je dovoljno posipati češnjak u prahu oko vašeg stolca kako biste na otvorenom imali mir.

Upute za izradu zamke

Mogli biste isprobati i trik s kavom – žličicu crne kave stavite na komad folije, zapalite i lagano puhnite, tako da tinja. Taj miris nije ni ljudima potpuno ugodan, no komarcima je gotovo nepodnošljiv. A imate li priključak za struju i ventilator, donesite ga u vrt – osim što će vas rashladiti, komarcima je po vjetru nemoguće letjeti.

Internet obiluje preporukama za izradu vlastite zamke za komarce. Želite li i to iskušati, uzmite praznu plastičnu bocu nekog gaziranog pića (PET) i odrežite vrh kod proširenja, taj gornji dio izgleda kao lijevak. Donji dio boce zamotajte u crno, možete oko njega omotati i zalijepiti vreću za smeće. Ugrijte 200 ml vode, dodajte 50 g smeđeg šećera, pa miješajte dok se ne rastopi. Ohlađenu tekućinu ulijte u donji dio boce, a po površini razmrvite 1 gram svježeg kuhinjskog kvasca. U bocu ubacite “lijevak” (bez čepa) tako da između grlića i površine tekućine ostane malo prostora. Takve zamke možete postaviti na više mjesta – u vrtu, pokraj otvorenog prozora i slično, a djeluju desetak dana.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button