Obiteljsko zdravlje - 23. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Kako liječiti ugrize otrovnih pauka, zmija, meduza ili vlasulja?

Ugriz zmije, otrovnog pauka ili pak morskih stanovnika, kao što su meduze, vlasulje ili otrovne ribe može biti vrlo opasan za naše zdravlje

ugriz zmije, pauka, meduze, vlasulje

U vrijeme godišnjih odmora često duže boravimo u prirodi. Koliko god to imalo pozitivan učinak na tijelo i duh, ne treba zaboraviti da tu živi i niz drugih vrsta koje bi naš posjet mogao smetati. Treba paziti gdje se staje, a prije odmora provjeriti mjesto na koje se želi sjesti, štapom ili nogom udariti nekoliko puta po tlu. Na taj način ćete prevenirati ugriz zmije ili otrovnog pauka, a ako ste na moru, pazite se jer vrebaju meduze, vlasulje i otrovne ribe.

Neke životinje, uključujući zmije slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, ali izvrsno osjećaju vibracije tla. Ako naiđete na zmiju, najbolje ju je zaobići ili pričekati da se sama makne.

Dok uživate u ljetnim aktivnostima u prirodi, ne zaboravite da su pritom aktivni i krpelji koji su široko rasprostranjeni u šumama, šikarama, livadama…Doznajte kako se zaštititi od ovih sićušnih, ali opasnih krvopija

Ugriz zmije otrovnice je opasan

U Hrvatskoj su tri vrste zmija iz porodice ljutica otrovne. Poskok kao naša najveća i najopasnija ljutica je čest u Dalmaciji. Riđovka je najrasprostranjenija otrovnica u Europi. Žutokrug ima malo otrova koji je slab, tako da za čovjeka nije toliko opasan kao poskok i riđovka.

Poskok je naročito opasan kada se penje na drveće, ljeti kada ženka leže žive mlade i u jesen kada traži hranu. Ugrizi na glavi, vratu ili direktno u krvnu žilu su opasniji. Zmiju ne treba pokušati ubiti ili uhvatiti kako bi se odnijela liječniku, jer bi mogla ponovno ugristi. Ugriz zmije treba smiriti, ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva, te ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Trebalo bi očistiti ranu dezinficirajućim sredstvom, imobilizirati ugrizeni ekstremitet čvrstim predmetom i zavojem, a ugrizenog što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove.

U zdravstvenoj ustanovi treba primijeniti antiviperini serum kod bolesnika koji imaju srednje težak i težak oblik otrovanja. Ne daje se bolesnicima koji imaju laki oblik otrovanja. Učinak seruma je najveći ako se daje unutar 4 sata od ugriza.

Crna udovica

Crna udovica ubraja se među najpoznatije i najotrovnije paukove na svijetu. Pauk po svojoj prirodi nije agresivan, ugrist će samo u samoobrani i iznimno rijetko. Ugriz pauka je vrlo površan i gotovo bezbolan, tako da ga 50% ljudi uopće ne zamijeti. Nakon 15-20 min javlja se neizdrživa bol u regionalnim limfnim čvorovima, primjerice u preponi nakon ugriza u nogu jer se otrov s mjesta ugriza širi limfom.

Od limfnih čvorova, bol se širi prema trbuhu, križima i nakoljenicama. Na mjestu ugriza vidi se manji areal crvenila i lagano uzdignuta koža kao pri urtikariji, a nekoliko sati kasnije plavkasti krug. Bolesnik se znoji, nemiran je i prestrašen, koža je pojačano osjetljiva na dodir, često ne može hodati. Izgled lica je donekle karakterističan te radi grča mišića izgleda kao maska s bolnim osmjehom, jakim suzenjem očiju i poremećenim slinotokom.

Prva pomoć podrazumijeva davanje lijekova za smirenje i bolove. Definitivno liječenje je davanje specifičnog seruma intramuskularno, uz nadzor radi eventualne anafilaksije.

bjesnoća je bolest kojoj su podložne sve toplokrvne životinje i čovjek

Bjesnoća: Ugrize životinja shvatite ozbiljno

Čovjek se zarazi ako ga ugrize životinja koja je zaražena virusom bjesnoće ili ako prenese slinu zaražene životinje na...

SAZNAJTE VIŠE

Opasnosti iz mora: meduze, vlasulje i otrovne ribe

Između morskih stanovnika bilo bi dobro izbjeći susret s meduzama, vlasuljama i rijetkim otrovnim ribama. Meduze spadaju u red žarnjaka, imaju duge lovke sa žarnim stanicama koje luče otrov. Pri dodiru izbacuju žarne niti koje ubadaju i prenose otrov. Većina uboda događa se slučajnim kontaktom s meduzama tijekom plivanja.

U skupinu otrovnih riba spadaju ribe paukovke, koje najčešće obitavaju na pjeskovitom dnu, zatim škarpinke i ražolike ribe. Bol koja se javlja pri ubodu žestoka je, pulsirajuća, širi se od mjesta uboda. Ranu treba isprati, a ostatke otrovnih bodlji odmah izvaditi. Kako je otrov osjetljiv na povišenu temperaturu, ubodeni dio tijela treba uroniti u vruću vodu (koliko možete izdržati, a da se ne opečete) kroz 30 min do 1 sat.

Kod teških slučajeva uboda ribe pauka može se pojaviti opća reakcija organizma na otrov u smislu vrtoglavice, opće slabosti, znojenja, povišene tjelesne temperature, nesvjestice te problema s disanjem i radom srca, što zahtjeva hitan transport u bolnicu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button