Zanimljivosti i savjeti - 24. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez Pavliško

Meduza, vlasulja, riba pauk: Opasnost iz morskih dubina i kako se zaštititi

Meduza, vlasulja i riba pauk imaju jednu zajedničku karakteristiku – ako smo njihova meta, u organizam nam je ušao termolabilni otrov, odnosno otrov koji se deaktivira u dodiru s povišenom temperaturom

opasnosti iz mora

Iako je u Jadranskom moru malo životinja koje bi nas mogle ozbiljnije ugroziti, ipak treba znati kako pravilno tretirati ubode i ugrize. Vrlo rijetko može doći do teških alergijskih reakcija, i to ako su im osobe inače sklone.

Tada treba što prije doći do liječnika, a osobe koje posjeduju autoinjektor s adrenalinom trebaju ga odmah i upotrijebiti. Plivanje i druge aktivnosti u moru uglavnom nas opuštaju, uživamo u njima i ne očekujemo neugodnosti pri boravku u morskoj vodi. Jadransko more još je jedno od najčišćih u svijetu, ali u njemu se nalaze ribe, ježevi, meduze i drugi organizmi koji nam ponekad mogu prouzročiti veću ili manju nelagodu. Osim toga, imamo sreću što takvih organizama kod nas ima manje, a tegobe se uglavnom jednostavno rješavaju te nemaju većih posljedica na naše zdravlje osim bola i nelagode.

Najopasnija riba je takozvani pauk žutac. Ta riba ima najjači otrov koji može djelovati na mjestu uboda, ali i sustavno pa može doći do vrtoglavice, opće slabosti, znojenja, povišene tjelesne temperature, nesvjestice, problema s disanjem i radom srca

No kako ne biste došli u situaciju da vam prisjednu aktivnosti u moru, trebali biste se pridržavati nekih osnovnih pravila. Pri šetnji po plaži i u plićaku nije naodmet nositi neku obuću jer možete nagaziti na morskog pauka ili ježa. Dobro je znati i da se neke ribe brane ispuštanjem otrova pa ih nije poželjno hvatati rukama (ako to uopće uspijete). Ukratko, ako ne znate o kakvom je organizmu riječ, ne dirajte ga. Dobro je gledati ispred sebe i tako izbjeći da nagazite na “minu”. Onim sklonijima avanturama napominjemo da nije poželjno roniti i plivati noću, kao ni biti sam na usamljenim plažama. Ako baš volite samoću, javite svojim bližnjima gdje idete i nosite sa sobom mobitel, ali pazite na to da baterija bude napunjena.

Ježinac, vlasulja, meduza, morski pauk…

Ježinac je životinja s kojom se najčešće susrećemo jer živi ondje gdje je more najčišće. Nagazimo li na njega, najveći je problem što ćemo na “dar” dobiti manji ili veći broj njegovih bodlji u stopalu. Ako ih je samo nekoliko, pokušajte ih ukloniti sami. U tome vam može pomoći tzv. crna mast koja sadrži amonijev sulfogirodalat. Na mjesto gdje se nalaze bodlje nanosite mast dva do tri dana u debelom sloju, prekrijete područje gazom i zavojem, a ujutro isperite. Takvim tretmanom olakšavamo da bodlje ježa izađu na površinu, gdje ćemo ih lakše ukloniti. Pritom je potrebno koristiti sterilne igle, najbolje one za injekcije koje možete nabaviti u ljekarni. Dođe li do infekcije, pojačanja bola ili drugih neželjenih simptoma, javite se liječniku.

>>Dok uživate u ljetnim aktivnostima u prirodi, ne zaboravite da su pritom aktivni i krpelji koji su široko rasprostranjeni u šumama, šikarama, livadama…Doznajte kako se zaštititi od ovih sićušnih, ali opasnih krvopija<<

Ubod meduze i vlasulje te ugriz morskog pauka imaju jednu zajedničku karakteristiku – ako smo njihova meta, u organizam nam je ušao termolabilni otrov, odnosno otrov koji se deaktivira u dodiru s povišenom temperaturom. Zato ozlijeđeni dio tijela treba uroniti u najtopliju vodu koju možemo trpjeti, a koja nam neće izazvati opekline. Toplina će izazvati razgradnju otrova i samim time prestanak njegova djelovanja. Rijetko može doći do teških alergijskih reakcija, i to ako su im osobe i inače sklone. Tada treba što prije doći do liječnika, a osobe koje posjeduju autoinjektor s adrenalinom trebaju ga tada i upotrijebiti. Dođe li do uboda meduze u području oka, odmah se treba javiti liječniku.

Kada treba zvati hitnu

Postoji nekoliko riba u Jadranskome moru koje nam mogu izazvati probleme, a pritom je najopasnija riba takozvani pauk žutac. Ta riba ima najjači otrov koji može djelovati na mjestu uboda, ali i sustavno pa može doći do vrtoglavice, opće slabosti, znojenja, povišene tjelesne temperature, nesvjestice, problema s disanjem i radom srca. Tada unesrećenog treba što prije dovesti do liječnika ili pozvati hitnu medicinsku pomoć. I u ovom slučaju je prva pomoć uranjanje zahvaćenog dijela tijela u toplu vodu, a prije toga uklanjanje bodlje ako postoji i ako je to moguće. Kao i kod ježeva, potrebno je koristiti sterilnu iglu. Druga opasna riba je murina, koja je vrlo “agresivna” i može ugristi nekoliko puta. Za obradu tih ozljeda potrebno je javiti se liječniku jer se rana često inficira.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button