Zanimljivosti i savjeti - 19. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Donesen ključni korak za transformaciju hrvatske onkološke skrbi

Vlada je potpisala Memorandum o suradnji za transformaciju hrvatske onkološke skrbi

hrvatska onkološka skrb

Vlada Republike Hrvatske potpisala je Memorandum o suradnji s jednom od najvećih svjetskih farmaceutskih kompanija na pripremi i provedbi projekta personalizirane medicine u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda liječenja.

Kako piše Ministarstvo zdravstva, prije dvije je godine postignut dogovor o uključivanju hrvatskih pacijenata u kliničku studiju za lijek za spinalnu mišićnu atrofiju. Time je brojnim pacijentima omogućeno besplatno liječenje.

Potpisan je ugovor o financiranju Dječjeg centra za translacijsku medicinu

Novi inovativan pristup liječenju

Potpisivanje ovog Memoranduma važno je jer hrvatskim pacijentima omogućuje, novi inovativan pristup utemeljen na personaliziranoj medicini i učinkovitijem liječenju od malignih bolesti. Također, u prvoj fazi realizacije donosi 90 milijuna kuna za financiranje posebnog laboratorija u KBC-u Zagreb.

„Ove aktivnosti odvijaju se u kontekstu našeg Nacionalnog plana borbe protiv raka, što je jedna od ključnih hrvatskih i europskih tema“, poručio je premijer Andrej Plenković. Također je dodao da je Vlada prepoznala važnost borbe protiv raka te će na jesen donijeti prvi Nacionalni plan borbe protiv raka.

Spinraza dodana na listu lijekova HZZO-a

Spinraza uvrštena na HZZO-ovu listu lijekova

Spinraza, lijek za spinalnu mišićnu atrofiju kod djece, uvrštena je na osnovnu listu lijekova HZZO-a

SAZNAJTE VIŠE

Potpora Nacionalnom planu borbe protiv raka

Upravo će ovaj projekt uvođenja personalizirane zdravstvene zaštite u hrvatski zdravstveni sustav biti potpora provedbi Nacionalnog plana borbe protiv raka. Glavni cilj ovog projekta jest smanjiti smrtnost od zloćudnih bolesti, povećati preživljenje i poboljšati kvalitetu života onkoloških bolesnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button