Dječje zdravlje - 19. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Potpisan je ugovor o financiranju Dječjeg centra za translacijsku medicinu

Dječji centar kompetencije u translacijskoj medicini (CCTM) uskoro će se početi graditi u Dječjoj Bolnici Srebrnjak

Potpisan je ugovor o financiranju Dječjeg centra za translacijsku medicinu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na potpisivanju ugovora za Veliki projekt „Dječji centar za translacijsku medicinu dječje bolnice Srebrnjak“, gdje je dogovoreno da će se Dječji centar kompetencije u translacijskoj medicini (CCTM) uskoro početi graditi u Dječjoj Bolnici Srebrnjak.

Riječ je o jedinom pedijatrijskom translacijskom centru u Europi. On će biti financiran iz EU fondova s 432 milijuna kuna, piše Ministarstvo zdravstva. Radi se o najvećem infrastrukturnom projektu iz znanosti i zdravstva u regiji. Projekt obuhvaća izgradnju nove zgrade i nabavu istraživačke opreme.

“To je vrlo važna poruka. Ovo je jedan od dugotrajno pripremanih projekata, ali u konačnici s rezultatom. Vidjeli ste u prezentaciji kako će izgledati nova zgrada bolnice koja će biti moderno opremljena, generirati 130 radnih mjesta, donijeti bespovratnih 430 milijuna kuna i predstavlja značajnu investiciju u naš zdravstveni sustav”, rekao je premijer.

Vrhunski pothvat na zagrebačkom Rebru: Tim kirurga pacijentu vratio sve sasiječene prste

Cilj je zadržati mlade znanstvenike u Hrvatskoj

Ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak istaknula je ulogu znanosti.

“Često puta znanstvenike ne doživljavamo. A onda u trenucima kada su u pitanju naši najdraži, posebno djeca, okrećemo se znanosti i znanstvenicima. Sigurna sam da će nova oprema u centru osigurati bolje liječenje naše djece i brži transfer znanja iz znanstvenog laboratorija do bolničkog kreveta”, rekla je ministrica. “Ovaj i slični projekti pridonose da podižemo ne samo ulaganje u znanost nego da zadržavamo i mlade znanstvenike u Hrvatskoj,“ dodala je.

KBC Zagreb, robotski sutav, tehnološki napredak

Tehnološki napredak hrvatske medicine: Prvi robotski sustav u KBC Zagreb

U KBC-u Zagreb predstavljen je novi robotski sustav vrijedan 15 milijuna kuna, koji omogućuje preciznije, brže i efikasnije izvođenje...

SAZNAJTE VIŠE

Dječji centar kompetencije u translacijskoj medicini bit će koristan i regiji

Ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak istaknuo je da od novog centra za translacijsku medicinu koristi neće imati samo Hrvatska već i regija. Tako će znanje ljudi koji će tamo raditi biti izvozni proizvod.  Naglasio je i da će stručnjaci, profesionalci i svi drugi koji će dolaziti u Dječju bolnicu Srebrnjak imati mogućnost raditi na najnovijom tehnologijama.

“Centar će biti inkubator za sve one koji imaju ideju, kompetencije, inovaciju i strategiju za nešto novo. Svi mogu doći raditi kod nas”, poručio je ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button