Zanimljivosti i savjeti - 24. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Tehnološki napredak hrvatske medicine: Prvi robotski sustav u KBC Zagreb

U KBC-u Zagreb predstavljen je novi robotski sustav vrijedan 15 milijuna kuna, koji omogućuje preciznije, brže i efikasnije izvođenje operacija

KBC Zagreb, robotski sutav, tehnološki napredak

Uskoro bi KBC Zagreb trebao postati i edukacijski centar za liječnike iz Graza.

Novi robotski sustav predstavljen je u Nacionalnom centru za robotsku kirurgiju u KBC Zagreb. Započeo je s radom prije tri tjedna. U sklopu edukacije liječnika do sada je operirano pet pacijenata.

Uvođenje robotike u hrvatsko zdravstvo

Ovo je prvi hrvatski robotski sustav, a koštao je 15 milijuna kuna. Hrvatska ga je nabavila uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova. Predstavljanju robota prisustvovao je i premijer Andrej Plenković, piše Jutarnji list.

sijamski blizanci, operacija, KBC Zagreb, blizanci

Svjetski uspjeh zagrebačkih liječnika: Uspješno razdvojili sijamske blizance

Zagrebački liječnici uspješno su izveli rijetku operaciju razdvajanja sijamskih blizanki. Operacija je trajala 15 sati, a bilo je angažirano...

SAZNAJTE VIŠE

U novome centru educirat će se i stručnjaci iz drugih hrvatskih bolnica, a uskoro bi KBC Zagreb trebao postati i edukacijski centar za liječnike iz Graza, koji će uskoro također dobiti svoj robotski sustav. Dosad je dvadesetak stručnjaka, urologa i abdominalnih kirurga prošlo edukaciju, piše Jutarnji list.

Uvođenje robotike u hrvatsko zdravstvo svakako predstavlja veliki skok. Naime, ova nova tehnologija omogućava kirurzima preciznije, brže i efikasnije izvođenje operacija, a pacijenti se brže oporavljaju.

Ako pogledamo svjetske primjere, uz pomoć robota se najviše operiraju karcinomi prostate te svi tumori u trbuhu i prsnom košu, a obavljaju se i ginekološke operacije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button