Zanimljivosti i savjeti - 11. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Vrhunski pothvat na zagrebačkom Rebru: Tim kirurga pacijentu vratio sve sasiječene prste

Tim od šest plastičnih kirurga uspio je nakon 16-satne operacije vratiti pacijentu sve prste koje mu je odrezala kosilica

Vrhunski pothvat na Rebru: Kirurzi pacijentu vratili sve sasiječene prste

Prošlog je tjedna 42-godišnji Marko iz okolice Zagreba doživio nezgodu u kojoj mu je kosilica odrezala sve prste jedne ruke. No, zahvaljujući brzoj intervenciji vrhunskog tima plastičnih kirurga KBC-a Zagreb, svi prsti su mu ponovno ugrađeni nakon operacije koja je trajala 16 sati.

Čak šest plastičnih kirurga izmijenjivalo se tijekom tog velikog zahvata, a za „prišivanje“ svakog prsta trebalo im je gotovo dva sata. Tome se svakako moraju dodati i pripremne radnje kako šake, tako i svakog prsta zasebno, piše Jutarnji list.

Brat nesretnog čovjeka pronašao je četiri prsta u travi, strpao ih u vrećicu i uputio se s ozlijeđenim bratom na zagrebačko Rebro. Srećom, susjed je naknadno pronašao i peti prst te ga donio u bolnicu.

sijamski blizanci, operacija, KBC Zagreb, blizanci

Svjetski uspjeh zagrebačkih liječnika: Uspješno razdvojili sijamske blizance

Zagrebački liječnici uspješno su izveli rijetku operaciju razdvajanja sijamskih blizanki. Operacija je trajala 15 sati, a bilo je angažirano...

SAZNAJTE VIŠE

Tijek operacije

„Operacija se radila na dvije strane: jedna je grupa pripremala prste, a druga čaku. Trebalo je naći krvne žile, odnosno arteriju i venu, tetive i živce te spojiti kost. Dok sam pripremao prste, isto to radio je dr. Hrvoje Kisić na šaci“, rekao je dr. Anto Dujmović za Jutarnji.

„Najprije je spojena kost, a potom je slijedilo spajanje arterije i vene, pa tetiva i na kraju živaca. Krenuli smo od kažiprsta, a slijedio je srednji prst. U „prišivanju“ smo se mijenjali dr. Dujmović i ja jer, s obzirom na to da se sve radi pod mikroskopom, a traje sat i pol do dva, to postane vrlo naporno“, objasnio je dr. Kisić tijek zahvata.

Cijela operacija započela je u četvrtak u 21.30 sati, a završila je u petak u 14.30 sati, a pacijent se dobro oporavlja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button