Suho oko - 14. studenoga 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Hladnoća i oči: ublažite neugodne simptome suhog oka

Osim što je ovo vrijeme poznato po virozama, jesenski i zimski hladni dani obilježeni su i sezonom suhih očiju. Iako na vremenske prilike ne možemo utjecati, postoje načini kako ublažiti nelagodu u očima

sindrom suhog oka

Nije neobično primijetiti da su vam oči zimi suše. Sindrom suhog oka najčešće se javlja zimi i u proljeće. Sezonske promjene, poput niže vlažnosti zraka u zatvorenom prostoru i jakih vjetrova vani, mogu dovesti do suhih očiju i nelagode. Tome svakako možemo pridodati i utjecaj ekrana pred kojima provodimo većinu vremena.

Iako ne možete promijeniti vrijeme, postoje tretmani koje možete primijeniti tijekom zime, a koji će ublažiti simptome poput grebanja, svrbeža, a ponekad i bola, koji prate sindrom suhog oka.

Za najbolji rezultat možda ćete morati koristiti kombinaciju tretmana.

Mali organ, veliki problemi: Kako nastaje suho oko i kako ga tretirati?

Umjetne suze

Prvi odabir svakako su umjetne suze koje pomažu vraćanju prirodne vlažnosti vašim očima. Dostupne su u slobodnoj prodaji u većini ljekarni. Pokušajte nanijeti umjetne suze nekoliko puta tijekom dana (obično do šest puta). Pažljivo pročitajte etiketu na proizvodu: ako kapi sadrže konzervanse, njihovo češće nanošenje može nadražiti oči. Ako vam ne pomaže nanošenje umjetnih suza šest puta dnevno, možda bi bilo dobro porazgovarati s vašim liječnikom ili oftalmologom.

Na našem su tržištu bez recepta dostupni i gelovi za suhe oči. Obično ih se koristi tako da se malo potegne donji kapak te se gel unese u oko. Budući da je gušće strukture od kapi (najgušće su masti), idealno je ove proizvode nanijeti u oči prije spavanja. Time se smanjuje vjerojatnost da će vam eventualno zamutiti vid.

Ovlaživanje zraka u zatvorenim prostorima

Ključni čimbenik koji pridonosi suhoći očiju zimi je grijanje zatvorenih prostora. Iako se svakako ne biste trebali smrzavati u ime borbe protiv suhih očiju, možete koristiti unutarnji ovlaživač zraka kako biste poboljšali mikroklimu.

Pritom je važno održavati njihovu čistoću te ih držati podalje od dječjih ruku. Vlaga u ovlaživačima zraka može pogodovati razvoju plijesni i bakterijama, što vaš, inače koristan ovlaživač zraka, može pretvoriti u leglo bolesti. Stoga ih redovito čistite prema uputama proizvođača. Također, grijani ovlaživači zraka mogu ozlijediti i opeći mališane koji ih mogu slučajno prevrnuti ili za njima posegnuti. Provjerite jeste li ovlaživač zraka smjestili na sigurno mjesto u domu.

Topli oblozi

Ako su vam oči jako nadražene i crvene, primjenom toplih obloga možete smanjiti crvenilo i neugodu. Namočite čistu tkaninu u toplu vodu i stavite je na oči u trajanju od desetak minuta kako biste ih umirili i odmorili.

Preventivni savjeti

Evo nekoliko načina na koje možete smanjiti simptome suhog oka ove zime, a možda ih i izbjeći:

  • Izbjegavajte korištenje sušila za kosu, pogotovo izravno puhanje u oči. Umjesto toga ostavite kosu da se osuši na zraku.
  • Držite svoj dom hladnim koliko možete tolerirati kako biste smanjili korištenje grijačih tijela, a time i isušivanje zraka.
  • Razmislite o dodavanju omega-3 masnih kiselina u prehranu. One mogu pomoći u smanjenju suhoće oka (te su općenito dobre za vaše zdravlje). Odlučite li se na uzimanje dodataka prehrani, tražite savjet vašeg liječnika ili ljekarnika.
  • Tijekom vjetrovitih dana savjetuje se nošenje naočala koje eventualno imaju zaštitu od vjetra. Nosite li dioptrijske naočale, tražite savjet oftalmologa ili optičara.

I lijekovi mogu biti uzrok

Dobro je znati da i uzimanje antihistaminika može dovesti do sindroma suhog oka. Djelatne tvari kao što su bromfeniramin i klorfeniramin poznate su i po sušenju očiju.

I neki drugi lijekovi mogu povećati vjerojatnost pojave sindroma suhog oka. Ako su vam simptomi zimi jako izraženi, razgovarajte sa svojim liječnikom o popisu lijekova koje uzimate te postoje li eventualno alternative. Primjeri ovih lijekova uključuju antidepresive, kontracepcijske pilule i lijekove za liječenje krvnog tlaka. Nikada nemojte prestati koristiti ove lijekove bez dopuštenja liječnika.

Kada posjetiti liječnika?

Povremeni simptomi suhog oka zbog vremenskih promjena obično nisu razlog za zabrinutost. Obično ćete primijetiti da vam se simptomi pogoršavaju kada ste bili vani ili ste boravili u vrlo vrućoj prostoriji.

Međutim, ako ste pazili na prevenciju i koristili tretmane poput umjetnih suza ili obloga, a vaši se simptomi ne popravljaju, možda biste trebali razmisliti o posjetu oftalmologu.

Postoje mnoga temeljna medicinska stanja koja mogu dovesti do suhih očiju. Primjeri uključuju:

  • Sjögrenov sindrom,
  • disfunkciju Meibomovih žlijezda,
  • nedostatak vitamina A,
  • infekcije oka.

U tim i sličnim situacijama, liječenje će ovisiti o dijagnozi.

PROMO
suho oko Alcon kapi ovlazivanje infekcija

Suho oko: koje nam kapi mogu pomoći za ovlaživanje oka

S terapijom suhog oka treba započeti što prije kako bi se spriječile komplikacije u vidu infekcija, oštećenja rožnice i...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Suhe oči zimi nisu neuobičajene. Vjetrovi, niska vlažnost, niske temperature i korištenje sustava grijanja u zatvorenom prostoru mogu isušiti oči.

Srećom, većina simptoma će se riješiti kućnim tretmanima za vraćanje vlage. Međutim, ako vaše suhe oči potraju, razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni da ne postoji temeljni uzrok.

Korišten izvor: Healthline.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button