Oči - 3. ožujka 2023.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Kad zima isuši oči: ublažite neugodne simptome

Iako se kalendarski zima bliži kraju, proljeće mnogima neće donijeti olakšanje jer pojavi suhih očiju pogoduju oba godišnja doba

suhe i nadražene oči

Možda je i vas prijateljica koju ste sreli u gradu zabrinuto pitala zašto plačete, a vi ste joj morali objasniti da vam oči suze kada je vani hladno. Suzenje očiju je doista uobičajeno kada zimi provodimo vrijeme na otvorenom. Hladan zrak uzrokuje veće isparavanje, pa naše oči ostaju s tanjim slojem suza koji štiti osjetljive površinske stanice oka. Ovo stanje može potaknuti refleks koji „daje upute“ suznoj žlijezdi  da proizvede dodatne suze i tako, htjeli mi to ili ne, na hladnome proplačemo.

No možda niste znali da vam suze mogu poteći i kad vas muči stanje poznato kao sindrom suhog oka? Zbog naziva sindroma, suze su posljednje što biste možda očekivali na listi simptoma. Pa ipak, i u slučaju ovog sindroma oči se pune suzama koje su posljedica iritacije. 

Svjetski dan vida: voli svoje oči

Krivi su vremenski uvjeti

Da se vratimo na zimu – ako i nemate sindrom suhog oka, doista nije neobično primijetiti da su vam oči zimi suše nego što je to uobičajeno te da vam izazivaju tegobe. O tome piše i portal Healthline, donoseći i savjete što možete učiniti kako biste spriječili ili ublažili ovu pojavu.

Suhe oči najčešće se javljaju zimi i u proljeće, navodi se u stručnom časopisu Ophthalmology. Promjene godišnjih doba, poput niže vlažnosti u zatvorenom prostoru i jakih vjetrova na otvorenom, mogu uzrokovati suhe oči i s njima povezanu neugodu.

Iako ne možete promijeniti vrijeme, postoje tretmani koje možete koristiti tijekom zime kako biste ublažili osjećaj grebanja, svrbeža, a ponekad i bola u očima.

Umjetne suze

Umjetne suze najpoznatije su kao metoda vraćanja prirodne vlažnosti očima. Dostupne su u slobodnoj prodaji, a pri kupovini tražite savjet ljekarnika, posebno ako nosite i naočale.

Pokušajte nanijeti umjetne suze nekoliko puta tijekom dana (obično do šest puta). No pažljivo čitajte etikete na kapima za oči: ako sadrže konzervanse, njihovo češće nanošenje može nadražiti oči.

Ako ustanovite da bi vam kapanje umjetnih suza šest puta dnevno nije dovoljno, tražite mišljenje liječnika.

Masti i gelovi za oči

Masti za oči koje se izdaju bez recepta mogu pomoći u liječenju suhih očiju, piše Healthline. Pa ipak, moramo naglasiti da su u Hrvatskoj na tržištu uglavnom dostupni gelovi koji također služe kao pomoć kod sindroma suhog oka. Masti (kao i gelovi, op. a.) su gušće od kapi za oči i obično ih nanosite na unutarnju liniju donjih trepavica.

Budući da su masti gušće, idealno je da ih se nanese prije spavanja. Time se smanjuje vjerojatnost da će vam masti zamutiti vid. O korištenju gelova za oči najbolje će vas savjetovati ljekarnik.

Ovlaživači zraka za zatvorene prostore

Ključni čimbenik koji pridonosi suhoći očiju zimi jest grijanje unutarnjih prostora. Iako se svakako ne biste trebali smrzavati u ime borbe protiv suhih očiju, možete koristiti unutarnji ovlaživač zraka kako biste vratili malo vlage u zrak.

Ovlaživače zraka treba održavati čistima te ih držati podalje od djece. Vlaga može prirodno privući plijesan i bakterije, što taj koristan uređaj može pretvoriti u leglo bolesti, stoga ih redovito čistite prema uputama proizvođača. Također, grijani ovlaživači zraka mogu ozlijediti i opeći mališane koji ih mogu slučajno prevrnuti ili uhvatiti.

Topli oblozi

Ako su vam oči jako nadražene i crvene, primjenom toplih obloga možete smanjiti crvenilo i neugodu. Namočite čistu tkaninu u toplu vodu te je držite na očima desetak minuta kako biste oči umirili i odmorili.

Pravila prevencije

Evo nekoliko načina na koje možete smanjiti simptome suhog oka tijekom hladnog vremena, a neke je savjete korisno općenito usvojiti:

  • izbjegavajte sušila za kosu, pogotovo da vam sušilo puše u oči. Umjesto toga, ostavite kosu da se osuši na zraku,
  • držite svoj dom hladnim koliko možete tolerirati, kako biste smanjili isušivanje zraka,
  • razmislite o dodavanju omega-3 masnih kiselina u svoju prehranu. One mogu pomoći u smanjenju suhoće oka te su općenito dobre za vaše zdravlje. Također možete uzimati dodatke prehrani, ali se najprije posavjetujte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.
  • po mogućnosti nosite takozvane „wrap-around“ sunčane naočale, no pomoći će bilo koje naočale koje imaju šire ručke kako bi poslužile poput vjetrobrana. Vjetar je, kao što je već spomenuto, jedan od osnovnih krivaca za suhe oči zimi.

Lijekovi i suhe oči

Uzimate li lijekove, dobro je znati da neki od njih mogu izazvati suhoću očiju, pa tako i antihistaminici koji se koriste u liječenju alergija.

Primjeri drugih lijekova koji mogu djelovati na oči uključuju antidepresive, kontracepcijske pilule te neke lijekove za hipertenziju. No nikada nemojte prestati uzimati bilo koju terapiju bez dopuštenja liječnika!

Kada se javiti liječniku

Povremeni simptomi suhog oka zbog vremenskih promjena obično nisu razlog za zabrinutost. Vjerojatno ćete primijetiti da vam se simptomi pogoršavaju kada ste bili vani ili u vrlo zagrijanoj prostoriji.

Međutim, ako koristite tretmane i preventivne metode za liječenje suhih očiju, a vaši se simptomi ne popravljaju, razmislite o posjetu oftalmologu.

Postoje i mnoga temeljna medicinska stanja i bolesti koje mogu dovesti do suhih očiju. Primjeri uključuju:

  • Sjögrenov sindrom,
  • disfunkciju meibomovih žlijezda,
  • nedostatak vitamina A,
  • infekcije oka.

Liječnik može propisati jače kapi za oči ili masti ili čak preporučiti intervencije, kao što su punktalni okluderi (čepići) koji pomažu vratiti vlažnost očima.

ljudsko oko oci zdravlje mrena

Organ koji fascinira: 10 zanimljivih činjenica o našim očima

Oči su ogledalo duše i prozor u svijet. Zahvaljujući ovim složenim organima mi dobivamo sliku svijeta oko nas. Čuvajmo...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Suhe oči zimi nisu neuobičajene. Vjetrovi, niska vlažnost, niske temperature i korištenje sustava grijanja u zatvorenom prostoru mogu isušiti oči.

Srećom, većina simptoma se može riješiti mjerama samopomoći i ovlaživanjem prostora. Međutim, ako vaše suhe oči potraju, razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni da ne postoji neki drugi temeljni uzrok.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button