Oči - 11. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Sindrom suhog oka: kad zakažu prirodne suze, u pomoć pristižu umjetne

U normalnim okolnostima naše oči neprestano luče suze kako bi ostale vlažne. No, ponekad oči ne proizvode dovoljno suza ili nešto utječe na jedan ili više slojeva suznog filma. U tim slučajevima se razvija sindrom suhog oka

sindrom suhog oka-umjetne suze

Osjećaji grebanja, pečenja i nadraženosti uslijed suhoće oka, mogu biti vrlo neugodni. Naprezanje očiju pri korištenju računala, određena medicinska stanja i zadimljeno ili vjetrovito okruženje, samo su neki od uzroka stanja poznatog kao sindrom suhog oka ili, jednostavno, suho oko.

Lubrikantne kapljice za oči, poznatije kao umjetne suze, mogu pomoći pri ublažavanju ove nelagode.

O sindromu suhog oka

Da bi se razumjelo sindrom suhog oka, ponajprije treba objasniti čemu nam služe naše suze. Pri svakom treptaju oka, njegovom se površinom širi film od suza. Njegova je osnovna uloga održavati površinu oka glatkom i čistom.

Organ koji fascinira: 10 zanimljivih činjenica o našim očima

Suzni film važan je za dobar vid, a sastoji se od tri sloja: masnog, vodenog i sloja sluzi. Svaki sloj suznog filma ima svoju svrhu:

 • Masni sloj je vanjski sloj suznog filma. On čini površinu suza glatkom i sprječava suze da se prebrzo osuše. On nastaje u Meibomovim žlijezdama oka.
 • Vodeni sloj je sredina suznog filma te čini većinu onoga što vidimo kao suze. Ovaj sloj čisti oko, ispirući čestice koje mu ne pripadaju, a dolazi od suznih žlijezda u kapcima.
 • Sloj sluzi je pak unutarnji sloj suznog filma. On pomaže u širenju vodenog sloja po površini oka, održavajući ga vlažnim. Bez sluzi, suze se ne bi lijepile za oko. Sluz se stvara u konjunktivi.

U normalnim okolnostima naše oči neprestano luče suze kako bi ostale vlažne. Ako su nam oči nadražene ili pak plačemo, one stvaraju puno suza. No, ponekad oči ne proizvode dovoljno suza ili nešto utječe na jedan ili više slojeva suznog filma. U tim slučajevima se razvija sindrom suhog oka.

Simptomi suhog oka

 • oči vas peku,
 • vid je zamagljen, osobito tijekom čitanja,
 • postoji osjećaj grebanja ili pijeska, kao da vam je nešto u oku,
 • u očima ili oko njih nalaze se nakupine sluzi,
 • oči su vam crvene ili nadražene, osobito kada ste na vjetru ili u blizini dima cigarete,
 • bolno je nositi kontaktne leće,
 • oči su pune suza.

Puno suza u očima, a riječ je o sindromu suhog oka, može zvučati čudno. Ali vaše oči zapravo proizvode više suza kada su nadražene.

Koji su glavni uzroci suhog oka?

Uslijed starenja postoji sklonost razvoju sindroma suhog oka zbog hormonalnih promjena. I muškarci i žene mogu imati suho oko. Međutim, poremećaj je češći kod žena, osobito onih koje su prošle kroz menopauzu.

Evo još nekih uzroka suhog oka:

 • određene bolesti, poput reumatoidnog artritisa, Sjögrenovog sindroma, bolesti štitnjače i lupusa,
 • blefaritis – kapci su natečeni ili crveni,
 • entropij i ektropij (uvrnuće ili izvrnuće očnih kapaka),
 • biti izložen dimu, vjetru ili vrlo suhoj klimi,
 • dugotrajno gledanje u zaslon računala, čitanje i druge aktivnosti koje smanjuju treptanje,
 • dugotrajno korištenje kontaktnih leća,
 • refrakcijska operacija oka, kao što je LASIK,
 • uzimanje određenih lijekova, kao što su diuretici, beta-blokatori, antihistaminici, tablete za spavanje, anksiolitici i antidepresivi ili lijekovi protiv žgaravice.

Dijagnosticiranje i liječenje suhog oka

Dijagnoza se postavlja temeljem oftalmološkog pregleda i različitih testova kojima se može, primjerice, mjeriti kvaliteta i debljina suznog filma. Postoje i testovi koji mjere brzinu lučenja suza. Obavijestite svog oftalmologa i o svim lijekovima na recept i bez recepta koje uzimate.

Liječnik bi vam mogao preporučiti korištenje umjetnih suza. To su kapljice za oči koje su poput prirodnih suza, a mogu se koristiti koliko god je to potrebno. Umjetne suze dostupne su u prodaji bez recepta te postoji puno marki. Isprobajte nekoliko dok ne pronađete onu koja vam najviše odgovara. Ipak, ako koristite umjetne suze više od šest puta dnevno ili ste alergični na konzervanse, trebali biste koristiti kapljice koje su bez konzervansa kako biste izbjegli iritaciju oka.

Ovisno o dijagnozi, odnosno uzroku suhih očiju, oftalmolog može predložiti i privremeno ili trajno blokiranje vaših suznih kanala, a postoje i lijekovi koji se izdaju na recept. 

Što još treba znati o umjetnim suzama

Lubrikantne kapljice za oči „podmazuju“, odnosno pružaju vlažnost i olakšanje očima suhim zbog privremenih uzroka, poput umora ili boravka u klimatiziranom i suhom prostoru.

Za jače suhe oči možda ćete trebati koristiti lubrikantnu mast ili gel. Ovi su pripravci gušći od običnih kapi i dulje ostaju u očima. Mogu vam privremeno zamutiti vid, pa ih većina pacijenata radije koristi neposredno prije spavanja.

Umjetne suze su općenito sigurne za korištenje onoliko često koliko su vam potrebne, osim ako ne sadrže konzervanse. Kapljice za oči s konzervansima sadrže kemikalije koje sprječavaju razvoj bakterija u bočicama nakon što se otvore. Mnogi ljudi smatraju da im konzervansi iritiraju oči, osobito ako imaju jače suho oko. Mnogi oftalmolozi preporučuju da se kapi za oči s konzervansima ne koriste više od četiri puta dnevno.

PROMO
suho oko Alcon kapi ovlazivanje infekcija

Suho oko: koje nam kapi mogu pomoći za ovlaživanje oka

S terapijom suhog oka treba započeti što prije kako bi se spriječile komplikacije u vidu infekcija, oštećenja rožnice i...

SAZNAJTE VIŠE

Kapi za oči bez konzervansa imaju manje aditiva. Obično se preporučuju osobama s umjerenom do jakom suhoćom oka. Često su najbolje za one koji koriste umjetne suze više od četiri puta dnevno.

Kao i svi lijekovi, i umjetne suze mogu imati nuspojave, poput zamagljenog vida. Također je moguće imati alergijsku reakciju na lijek koja uključuje simptome kao što su svrbež, oticanje, problemi s disanjem, vrtoglavica ili mučnina. Ako primijetite takve simptome, prestanite koristiti kapi za oči i odmah posjetite liječnika.

Pripazite i ako birate kapljice koje će ublažiti iritaciju i crvenilo očiju. Naime, te su kapi zapravo  dekongestivi. Iako će oni učiniti da vaše oči izgledaju manje crvene, dekongestivi s vremenom mogu pogoršati simptome suhog oka.

Korišteni izvori: Američka oftalmološka akademija

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button