promo signPROMO ČLANAK

Suho oko - 6. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm.

Rješenje za suho oko: kapi sa i bez konzervansa

Sindrom suhog oka je tegoba koja se najčešće rješava samoliječenjem. Kapi za oči, tzv. umjetne suze glavni su način ublažavanje svih oblika suhog oka, a tvari koje čine sastav kapi, najčešće konzervansi, u dugotrajnoj upotrebi mogu izazvati toksične ili alergijske nuspojave. U nastavku teksta donosimo alternative za nadražujuće konzervanse koji se nalaze u kapima za oči

sindrom suhog oka

Poremećaj suznog filma javlja se u dva oblika. Najčešći oblik suhog oka je hiperevaporativno suho oko koje se javlja kod mlađih osoba, a nastaje zbog disfunkcije lipidnog sloja suza što izaziva pojačano isparavanje vodene komponente suza. Drugi oblik suhog oka je hiposekrecijsko suho oko, rjeđi poremećaj  koji nastaje  kod starijih osoba zbog smanjenog lučenja vodene komponente suza. Pomoću kapi za suho oko mogu se smanjiti tegobe i spriječiti moguće infekcije oka.

Konzervansi u kapima za oči: mogući uzročnici neugodnih nuspojava

Medicinski proizvodi koji se lokalno primjenjuju kod ublažavanja tegoba suhog oka su sterilni farmaceutski pripravci koji se najčešće pakiraju u višedozne spremnike (bočice) i sadrže prikladan konzervans radi sprječavanja sekundarne mikrobiološke kontaminacije kapi. Izrađuju se kako bi se osigurala sterilnost takvog pripravka  za vrijeme roka valjanosti.

Najučinkovitiji i najviše korišten konzervans u kapima za oči je benzalkonijev klorid (BAK). Mogući štetni učinci BAK-a ovise o vremenu i dozi primjene, a najčešće nastaju nakon dugog perioda korištenja pripravka koji sadrži navedeni konzervans. U kratkotrajnoj terapiji pri manje učestalom doziranju ne oštećuje oči, no dugotrajnom primjenom nuspojave se mogu pojačati i izazvati  toksičnu degeneraciju endotela rožnice.

Novi konzervansi za ublažavanje simptoma suhog oka bez nuspojava

Alternative korištenju nadražujućih konzervansa su novi konzervansi koji su osmišljeni tako da istodobno imaju snažan antimikrobni učinak i netoksični  su za stanice prednjeg segmenta oka. Jedan od njih je polyquad (polidronijev klorid, polyquaternium) koji se koristi u otopinama za kontaktne leće i umjetnim suzama. Učinkovit je u sprječavanju rasta mikroorganizama, osobito gljivica, a pacijenti  ga dobro podnose. U nekim se pripravcima koristi i nova generacija konzervansa (npr. okso-kloro-kompleks) koji štite kapi prilikom skladištenja, a tijekom primjene, na svjetlosti se u vrlo kratkom vremenu raspadaju i postaju neaktivni.

Kapi za oči bez konzervansa: bez rizika od nuspojava

Kod usporedbe konzerviranih pripravaka za oko, oni  bez konzervansa su značajno manje povezani s očnim simptomima i znakovima iritacije. Neki  noviji  preparati  ne  sadrže konzervanse, a sterilnost u naznačenom roku valjanosti osigurava im tehnologija izrade spremnika za kapi. Tzv. monodozni preparati, gdje su kapi za oči smještene u malim dozama za jednokratnu uporabu, vrlo su praktični i nemaju rizika od kontaminacije. Ne sadrže konzervans jer se otvoreni spremnik mora baciti nakon primjene ili na kraju dana. Nedostatak im je višestruko veća cijena zbog troškova proizvodnje te  značajno povećanje otpada (plastične  ambalaže).

Nuspojave dugotrajnog korištenja preparata za suhe oči mogu se izbjeći biranjem kapi koje sadrže manje konzervansa ili ga uopće ne sadrže.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button