promo signPROMO ČLANAK

Oči - 6. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Adiva

U tren oka riješi problem suhog oka

Sindrom suhog oka povezan je sa zdravstvenim stanjem čovjeka i njegovim načinom života. U liječenju se koriste umjetne suze ili gelovi koji zamjenjuju suzni film i sprečavaju ubrzano isparavanje suza

sindrom suhog oka umjetne suze

Suze, odnosno suzni film sastoji se od lipida (masnoća) i topljivog, mucinoznog sloja pomiješanog s proteinima i tekućinom. Djeluje tako da podmazuje i vlaži rožnicu, održava je glatkom i čistom, štiti  rožnicu i spojnicu od vanjskih okolišnih podražaja te opskrbljuje rožnicu kisikom i hranjivim tvarima.

Zbog nedovoljne proizvodnje suza, narušene kvalitete suza ili njihovog isparavanja nastaje suho oko. Stručan naziv sindroma suhog oka je keratoconjunctivitis ili keratitis sicca, a sindrom opisujemo kao multifaktorijalna bolest površine oka.

Uzročnici sindroma suhog oka

Sindrom suhog oka povezan je sa stanjem imuniteta, bolestima te s načinom života. Fiziološko starenje i nedostatak hormona u postmenopauzi žena prirodni su uzročnici, kao i nepravilna prehrana sa smanjenim unosom omega-3 kiselina ili pak nedostatak A vitamina u organizmu. Može nastati i kao posljedica nekih kožnih ili sistemskih imunoloških bolesti (Sjogrenov sindrom) i kirurških zahvata na oku. Povezan je i s bolestima štitnjače i dijabetesom.

Suho oko mogu kao nuspojavu prouzročiti lijekovi poput beta blokatora za liječenje srca, antihistaminici za liječenje alergija, antidepresivi i hormonsko nadomjesno liječenje. Dugotrajan usredotočen pogled tijekom rada na računalu ili gledanju zaslona mobitela, izloženost onečišćenom ili suhom zraku, boravak u klimatiziranim prostorima znatno doprinosi bržem nastanku i pogoršavanju simptoma suhog oka. Nošenje kontaktnih leća, posebno mekanih također je povezano s nastankom suhog oka.

Simptomi suhog oka

Osobe koje imaju ovaj problem različito doživljavaju simptome. Neki od simptoma su osjećaj žarenja, suhoće, stranog tijela ili pijeska u oku, ljepljivost kapaka, izraženi umor, bol u očima i zamućenje vida. Neliječen sindrom suhog oka ili samoliječenje bez konzultacije s oftalmologom ili ljekarnikom mogu dovesti do pogoršanja stanja i razvoja komplikacija poput čestih infekcija oka, oštećenja rožnice i zamućenja vida. Pri pojavi prvih simptoma važno je obaviti pregled kod oftalmologa koji će ustanoviti tip suhog oka, odnosno razlog nastanka, težinu stanja i odrediti liječenje.

Kako tretirati suho oko?

U njezi se najprije koriste umjetne suze ili gelovi koji služe kao zamjena za suzni film, a sprečavaju ubrzano isparavanje suza. Na tržištu se nalaze različiti preparati, ovisno o tipu suhog oka, međutim ne postoji proizvod koji univerzalno odgovara svakom pojedinom bolesniku. Zbog toga se nerijetko događa da pacijenti isprobavaju različite umjetne suze, s ciljem da pacijent osjeća ugodu i olakšanje pri njihovu korištenju. Kod teških oblika suhog oka oftalmolog može propisati autologni serum ili kortikosteroid ili pak ciklosporin, a neki pacijenti će se morati podvrći i operativnom zahvatu.

Umjetne suze: sastav i učinak

Umjetne suze u svom sastavu mogu sadržavati otopine koje povećavaju sadržaj vode u oku, odnosno uljne komponente koje obnavljaju lipidni sloj. Uz to, otopine smanjuju isparavanje suznog filma i osmoprotektante, tvari koje održavaju osmotsku ravnotežu suznog filma. Nekoć su, kao i druge kapi za oko sadržavale konzervanse, koji su nakon duljeg vremena uzrokovali crvenilo oka. Današnji moderni konzervansi imaju gotovo zanemariv učinak na oko. Osobe koje nose kontaktne leće, a često koriste umjetne suze, imaju široku lepezu izbora umjetnih suza.

Dodatni savjeti za njegu suhog oka

Za dodatnu pomoć preporučuje se i održavati dobru higijenu vjeđa, stavljati tople vodene obloge na oči, piti dovoljno vode i redovito unositi omega-3 masne kiseline. Tijekom rada na računalu savjetuje se redovito treptanje kako bi suzni film prešao preko oka, a nužno je i raditi pauze i odmarati oči. Prostorije u kojima se boravi treba provjetravati i ako je moguće vlažiti zrak. Za vjetrovita vremena i jakog sunca oči se trebaju zaštiti kvalitetnim sunčanim naočalama.

Sindrom suhog oka kronično je, neizlječivo stanje, no odabirom kvalitetnih umjetnih suza i njihovim redovitim korištenjem osjećaj neugode znatno se može ublažiti.

ANKETA

Imate li neke od ovih simptoma suhog oka (žarenje, suhoća, osjećaj stranog tijela, pojačano suzenje)?

a)da
b)ne
c)možda

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button