ADIVA Plus sadržaj - 25. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Maša Mikuličić, dr. med., spec. oftalmolog, Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost, ADIVA Plus sadržaj

Sva lica rozaceje: jeste li znali da napada i oči

Kronična kožna bolest rozaceja zbog zahvaćenosti lica značajno pogoršava kvalitetu života. No manje je poznato da su na udaru i oči te se u liječenje, uz dermatologa, uključuje i oftalmolog

ocna rozaceja

Imate li učestali osjećaj žarenja i peckanja obraza, uz prisutno crvenilo i proširene kapilare? Prisutne su i akne na čelu i nosu? Ovo su simptomi rozaceje (rosacea), česte i kronične bolesti koja prvenstveno zahvaća lice, ali i oči, objašnjava Maša Mikulčić, oftalmologinja u Specijalnoj bolnici Svjetlost.

Rumenilo obraza je lijepo i privlačno, no previše rumeno je signal za uzbunu

Uzroci rozaceje

Uzrok rozaceje još uvijek je nepoznat, ali u njenom nastanku veliku ulogu imaju nasljeđe i okolišni uvjeti. Danas se sve više govori o poremećaju krvnih žila kao uzroku. Ljudi koji boluju od ove bolesti imaju sklonost crvenilu, odnosno širenju krvnih žila na niz podražaja. U prilog ovoj teoriji ide i češća pojava migrene u osoba s rozacejom.

Predisponirajući faktori nisu isti za sve, ali rozaceju mogu pogoršati vruća hrana i napitci, začinjena hrana, izvori topline, hladnoća, izloženost  suncu, konzumacija alkohola te upotreba losiona za lice koji sadrže alkohol. Sunce ima važnu ulogu jer ono oštećuje vezivno tkivo te time slabi stijenku krvnih žila što pridonosi njihovom širenju, a posljedično tome i razvoju bolesti.

Kao potencijalni uzročnici za nastanak rozaceje spominju se kolonizacija kože grinjama, zatim epidermalni stafilokok, a nekim pacijentima se stanje poboljšava nakon iskorjenjivanja bakterije koja živi na sluznici želuca (Helicobacter pylori).

Promjene na licu i na očima

Osobe s rozacejom imaju prolazno ili stalno crvenilo obraza, praćeno osjećajem vrućine i žarenja, uz pojavu proširenih kapilara (teleangijektazija), a mogu imati prištiće koji nalikuju aknama. Rjeđe, a tipično kod muškaraca, dolazi do bujanja vezivnog tkiva što se manifestira s karakterističnim gomoljastim, povećanim, kvrgavim nosom kojeg zovemo rinofima. Upravo zbog ovakvog izgleda lica osobe s rozacejom mogu biti stigmatizirane kao alkoholičari što je potpuno pogrešno.

Uz promjene na koži lica, u oko 50 do 60% slučajeva zahvaćene su i oči, odnosno imamo pridruženu okularnu rozaceju. Ona se očituje osjećajem pečenja i stranog tijela, crvenilom te suhoćom očiju i vjeđa. Upala može zahvatiti i druge strukture oka te, ako se ne prepozna i ne liječi, rjeđe može dovesti i do ozbiljnih komplikacija zbog kojih je potrebna transplantacija rožnice. Na sreću, to je izuzetno rijetko.

Higijena vjeđa i odgovarajuća terapija

U liječenju rozaceje izuzetno je važna higijena vjeđa, preporučaju se topli oblozi i masaža ruba vjeđe čime se omogućava lakše izlučivanje sekreta iz Meibomovih žlijezda. To su žlijezde koje se nalaze na rubovima vjeđe te produciraju lipide koji su važni za dobru funkciju suze.
U olakšavanju smetnji može pomoći i upotreba razrijeđenog dječjeg šampona ili komercijalnih pripravaka za čišćenje vjeđa kojima se skidaju nakupine debrisa te se smanjuje upala. Umjetne suze potrebno je stavljati često.

Rozacea - bolest kože 21. stoljeća

Bolest kože 21. stoljeća: Kako živjeti s rozacejom

Bolest koju karakterizira izrazito crvenilo središnjeg dijela lica uz kožne promjene znatno narušava kvalitetu života

SAZNAJTE VIŠE

Kortikosteroidi se primjenjuju lokalno u periodima izraženih očnih smetnji. Sistemska antibiotska terapija tetracikinima u nižim dozama daje dobre rezultate zbog njihovog sekundarnog djelovanja na Meibomove žlijezde.

Rozaceja, a tako i problemi koje uzrokuje našim očima, je kronična bolest s fazama remisije, kao i pogoršanja. Zato zahtijeva multidisciplinaran pristup dermatologa i oftalmologa, ali i dobru suradnju između liječnika i pacijenta. Javite se iskusnim stručnjacima s dugogodišnjim iskustvom Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button