Žensko zdravlje - 16. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Brže se napiju, ali to nije sve: 6 stvari koje morate znati o ženskom tijelu

Svi smo više ili manje upoznati s nevjerojatnom izdržljivošću ženskog tijela – od podnošenja porođajnih muka do često iznenađujuće snage u odnosu na naizgled krhku građu. No postoje detalji s kojima možda niste upoznati

žena, što treba znati o ženskom tijelu

Jeste li znali da je žensko tijelo izdržljivije od muškog ili da se muški i ženski mozak razlikuju u veličini? Puno je zanimljivosti o „nježnijem” spolu koje bi vas mogle iznenaditi.

1. Muški i ženski mozak se razlikuju

Prema studiji koju su proveli znanstvenici s američkog Sveučilišta Pennsylvania, mape neuronskih veza pokazuju da je u prosjeku mozak žene intenzivnije umrežen između lijeve i desne hemisfere. Studija koja je objavljena u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, također je pokazala da je kod muškaraca situacija drugačija, odnosno jače su veze između frontalnih i stražnjih regija kada je u pitanju muški mozak. To uglavnom ukazuje na to da je kod muškaraca izraženija sposobnost percepcije i koordinacije, a kod žena su jače socijalne vještine i pamćenje što ih čini boljima u multitaskingu.

Talijanski i američki istraživači otkrili su da se kod žena proizvode manje količine spomenutog enzima što je uzrok bržem utjecaju alkohola

Još jedno u nizu sličnih istraživanja povedeno je na Sveučilištu Edinburgh te je otkrilo da je kod žena često značajno deblji korteks (vanjski površinski sloj mozga, središte svijesti) u odnosu na muškarce. Deblji korteks povezan je s višim rezultatima na testovima inteligencije i kognitivnim testovima. Muškarci su, s druge strane, imali veći volumen u svakoj subkortikalnoj regiji obuhvaćenoj studijom. Međutim, promatrajući mozak u cjelini, taj omjer je manje izražen – muškarci imaju veći volumen u 14 subkortikalnih regija, a žene u njih 10.

2. Žene su bolje u preživljavanju

Prema Stevenu Austadu, voditelju odjela za biologiju na Sveučilištu Alabama te međunarodnom stručnjaku za starenje, žene su bolje u preživljavanju od muškaraca te ih opisuje “robusnijima” u odnosu na jači spol. Iako znanstvenici ne znaju zašto je tome tako, žene su “žilavije” od rođenja, pa je tako već kod muških beba rizik smrti veći za 10% u odnosu na djevojčice. Slični omjeri se nastavljaju i kasnije u životu, pa se tako, primjerice, i kardiovaskularne bolesti pojavljuju ranije kod muškaraca nego kod žena, piše portal Providr.com.

3. Oksitocin kod žena ima drugačiju ulogu

Oksitocin, poznat i kao “hormon ljubavi”, za žene ima daleko veće značenje od samog osjećaja ugode, pa tako igra odlučujuću ulogu u povezivanju majke i novorođenčeta. Također uzrokuje kontrakcije maternice tijekom poroda te je kasnije odgovoran za njezino vraćanje na normalnu veličinu.

>>Muškarci možda jesu snažniji spol, ali žene pokazuju puno veći stupanj izdržljivosti i duljeg su životnog vijeka što ih čini jačim spolom.<<

4. Žene se brže napiju

Opijenost se događa jer tijelo ne može razbiti i probaviti alkohol prije nego što dospije cirkulacijom do mozga. Ključ za “uništenje” alkohola u organizmu je enzim u želucu poznat kao alkohol-dehidrogenaza koji eliminira alkohol prije nego što uđe u krvotok. Talijanski i američki istraživači otkrili su da se kod žena proizvode manje količine spomenutog enzima što je uzrok bržem utjecaju alkohola.

5. Žene češće pate od bolova u vratu

Studija koju su proveli dr. Meda Raghavendra i Dr. Joseph Holtman iz Loyola sveučilišnog medicinskog centra pokazuje da žene češće pate od bolova u vratu koji su rezultat degeneracije (propadanja) diska vratne kralježnice. Degenerativna bolest cervikalnog diska čest je uzročnik bolova u vratu i simptoma poput krutog ili nefleksibilnog vrata, osjećaja pečenja, trnaca ili ukočenosti. Bol je češća pri stajanju ili pomicanju glave.

6. Žene su sklonije poremećaju sna

Australski stručnjaci otkrili su da je kod žena veća vjerojatnost poremećaja sna povezanog s pospanosti tijekom dana te da teže podnose simptome umora. Nadalje, studija je pokazala da su žene sklonije depresiji ili premorenosti, da češće imaju teškoće s koncentracijom, pamćenjem te usnivanjem noću.

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button