Obiteljsko zdravlje - 9. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Božidar Perić, dr.med., specijalist interne medicine, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije, Poliklinika Perić – Staničić

Kada i zašto se određuje razina spolnih hormona u tijelu?

Spolni hormoni imaju ključnu ulogu u razvoju i urednom funkcioniranju reproduktivnog sustava muškaraca i žena. Njihova razina važna je u dijagnosticiranju brojnih bolesti i stanja

spolni hormoni razina testiranje testosteron estrogen progesteron reproduktivni sustav

Kod niza bolesti i stanja u sklopu dijagnostičke obrade određuje se i hormonski status spolnih hormona. Kod određivanja razine spolnih hormona (muških i ženskih) potrebno je slijediti točno definirane preporuke.

Koje su sve prednosti terapije bioidentičnim hormonima?

Spolni hormoni imaju ključnu ulogu u razvoju i urednom funkcioniranju reproduktivnog sustava muškaraca i žena. Sve je više spoznaja o njihovoj važnosti u održanju općeg zdravlja, ravnoteže čitavog organizma. Njihova proizvodnja i lučenje dolazi do punog izražaja u pubertetu dovodeći do razvoja sekundarnih spolnih karakteristika, dok je u starijoj dobi koncentracija spolnih hormona značajno manja.

Ženski spolni hormoni

Ženskim spolnim sustavom upravlja osovina hipotalamus-hipofiza-jajnik. Na razini hipotalamusa luči se hormon koji oslobađa gonadotropine ili gonadoliberin. Svojim djelovanjem na prednji režanj hipofize (adenohipofize) potiče se otpuštanje gonadotropina – folikulostimulacijskog hormona (FSH) i luteinizirajućeg hormona (LH). Gonadotropini svojim djelovanjem na jajnike potiču proizvodnju i lučenje estrogena i progesterona, hormona ključnih za održavanje hormonalne ravnoteže i reprodukcijsku sposobnost.

Muški spolni hormoni

Pod utjecajem gonadotropina, dominantno LH, muške spolne žlijezde (testisi) proizvode hormon testosteron i spermatozoide. Osim u diferencijaciji spolnih organa u pubertetu, među najvažnijim funkcijama je i diferencijacija mozga te mogućnost reprodukcije.

Kako i zašto analizirati?

Spolne hormone određujemo kada želimo definirati probleme reproduktivnog sustava, najčešće prilikom planiranja i otežanog ostvarivanja trudnoće.

Estrogen i progesteron reguliraju menstrualni ciklus. Nedostatak estrogena dovodi do neredovitih menstruacija, pa i njihova izostanka. Manjak estrogena se nadalje povezuje s problemima začeća, smanjenim libidom, preuranjenom menopauzom i naglim promjenama raspoloženja. Uz regulacijsku ulogu u menstruacijskom ciklusu, uloga progesterona je osobito važna tijekom trudnoće. Određivanjem progesterona procjenjujemo događa li se ovulacija, kao i procjena funkcije jajnika. Njegov manjak povezuje se s neredovitim menstruacijama, otežanim održavanjem trudnoće i preuranjenim porođajem.

Laboratorijska analiza spolnih hormona ima svoje specifičnosti. FSH, LH i estradiol se određuju od trećeg do petog dana menstrualnog ciklusa, progesteron obično analiziramo između 20. i 22. dana menstruacijskog ciklusa, a testosteron i prolaktin se mogu određivati u svim fazama.

Dan prije planiranog vađenja krvi potrebno je izbjegavati teže tjelesne napore, ne preporučuje se jesti masnu hranu, barem 24 sata do vađenja krvi ne konzumirati alkohol, a unutar 12 sati do vađenja krvi potrebno je izbjegavati hranu, kavu, čaj, sokove i duhanske proizvode.

Podizanje svijesti o ulozi hormona

Zbog sveprisutnog i rastućeg problema neplodnosti, problema koji podjednako pogađa oba spola, osim ginekologa, sve značajniju ulogu u dijagnostici i liječenju poremećaja ravnoteže spolnih hormona imaju i urolozi te endokrinolozi.

Simptomi hormonskih poremećaja

Naučite ih prepoznati: Najčešći hormonski poremećaji kod žena

Ponekad se simptome koji su posljedica fizioloških oscilacija razine spolnih hormona u krvi tumači kao znak bolesti, dok se...

SAZNAJTE VIŠE

S endokrinološke strane bitno je stalno osvještavati o problemu prekomjerne težine i pretilosti, izravno povezanih s inzulinskom rezistencijom. Nadalje, potrebno je promovirati redovitu tjelesnu aktivnost. Sve su to aktivne mjere liječenja i uravnoteživanja spolnih hormona. Dobrom međusobnom suradnjom i kvalitetnim interdisciplinarnim pristupom za očekivati je daljnje iskorake u liječenju neplodnosti i drugih poremećaja ravnoteže spolnih hormona, prije svega sindroma policističnih jajnika.

Dodatne stručne savjete potražite na https://www.poliklinika-ps.hr/usluge/internisticki-pregled/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button