Oči - 1. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Meditacija gledanjem u sunce ugrožava oči 

Gledanje u sunce (eng. Sun gazing) je popularna meditativna praksa koja uključuje gledanje u sunce izvan razdoblja u kojem je ono najjače. Međutim, stručnjaci ne preporučuju ovu vrstu meditacije zbog rizika od trajnog oštećenja oka

gledanje u sunce-ostecenje vida

Gledanje u sunce je metoda meditacije koja, tvrdi se, pokušava iskoristiti iscjeljujuću moć sunca. Zaljubljenici u ovu vrstu meditacije, često zvanu i „solarna joga“, gledaju izravno u sunce, najčešće tijekom izlaska i zalaska sunca, u nastojanju da se povežu s njegovom energijom.

Međutim, ne postoji istraživanje koje bi podržalo ikakve zdravstvene dobrobiti gledanja u sunce, a bilo koji oblik ove meditacije može dovesti do trajnog oštećenja oka. Dakle, važno je znati da je konsenzus u medicinskoj zajednici jasan: izravno gledanje u sunce može oštetiti oči, potencijalno uzrokujući nepovratno oštećenje mrežnice i gubitak vida. Ovo nipošto nije preporučena praksa.

Odmorite se u potpunoj šutnji

Što je „sun gazing“?

Terapeutkinja bojama Momtaz Begum-Hossain za Healthline je objasnila da je gledanje u sunce slično drugim meditativnim praksama poput gledanja u mjesec. Takva vrsta meditacije koristi fokusni objekt za ostvarivanje blagodati, a koje se mogu postići i bez izravnog gledanja u sunce te njegovih štetnih UV zraka.

Gledanje u druge objekte – koji ne zrače – može se povezati s potencijalnim koristima. Starija studija iz 2014. godine povezala je fokusiranje na objekt tijekom meditacije s pojačanim fokusom uma. To može, dakle, uključivati fokusiranje na bilo koji objekt. Dobrobiti meditacije, poput smanjenja stresa, samosvijesti i poboljšanja sna, mogu se uočiti u mnogim različitim praksama.

Sigurnosne mjere i rizici

Većina liječnika i oftalmologa ne preporučuje gledanje u sunce. Studije su pokazale da su bolesti oka poput katarakte, određenih vrsta raka oka i fotokeratitisa povezane s izlaganjem sunčevom zračenju. Gledanje u sunce također može uzrokovati trenutno oštećenje mrežnice. Američka akademija za oftalmologiju (AAO) stoga savjetuje da nikada ne gledate izravno u sunce i da uvijek nosite sunčane naočale koje pružaju 100 postotnu UV zaštitu (naočale s oznakom UV 400) kada ste na otvorenom.

U konačnici, dobrobiti meditacije koja se fokusira na objekt mogu se postići bez izravnog gledanja u sunce. Razmislite o meditaciji na otvorenom koja se fokusira na objekt u prirodi ili se pokušajte koncentrirati na zvuk, vizualizirati nešto drugo. Postoji i mnoštvo aplikacija za meditaciju koje mogu pomoći.

Blagodati meditacije

Postoje mnoge, znanstveno dokazane blagodati sigurne meditacije.

  • Ublažavanje stresa, depresije i tjeskobe – pregledi studija o meditaciji sugeriraju da ona može pomoći pri ublažavanju tjeskobe, depresije i bola. Meditiranje, uz tradicionalne tretmane, financijski je povoljna komplementarna metoda za one koji se bore s tjeskobom.
  • Dobrobiti za emocionalno zdravlje – Brojne studije pokazale su da meditacija može poboljšati nošenje s emocijama. Studija iz 2019. o kratkoj meditaciji svjesnosti (mindfulness), pokazala je poboljšanja na određenim emocionalnim područjima kao što su njihov intenzitet, emocionalno pamćenje te utjecaj emocija na pažnju.
  • Poboljšanje kvalitete spavanja – Pregled studija iz 2019. godine sugerirao je da bi osobe s poremećajima spavanja mogle imati koristi od meditacije usmjerene svjesnosti, iako su još potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdile njezine prednosti.

U konačnici, meditacija bi mogla biti korisna za sve vrste stanja i situacija te se smatra sigurnom za većinu zdravih ljudi. Ali nije potrebno gledati u sunce da bi se ostvarile te blagodati.

Blagodati sigurnog izlaganja suncu

Dakle, ne postoje znanstvena istraživanja koja bi sugerirala da meditacija gledanjem u sunce nudi ikakve dobrobiti. Međutim, ograničeno i sigurno izlaganje suncu, a bez da se prema njemu podiže pogled, može biti korisno.

Dokazi sugeriraju da općenito izlaganje sunčevoj svjetlosti može:

  • ublažiti umor i pospanost,
  • poboljšati kvalitetu sna,
  • povećati razinu vitamina D i povoljno utjecati na zdravlje kostiju,
  • poboljšati ili održati dobro mentalno zdravlje.

Osim toga, studija iz 2018. pokazala je da sam boravak na otvorenom ima brojne zdravstvene blagodati, uključujući pretpostavljene dobrobiti za mentalno zdravlje. To znači da bi meditativna praksa na otvorenom mogla biti korisna čak i bez gledanja u sunce.

uv zrake oci zdravlje ociju sunce suncane naocale vid

Što sve UV zrake mogu učiniti našim očima

Jednostavna dnevna zaštita od štetnih UV zraka i nekoliko dobrih savjeta pomoći će vam sačuvati oči i osjetljivu kožu...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Nema mnogo istraživanja o meditaciji gledanjem u sunce i njezinim eventualnim koristima za tijelo i um, s obzirom na uvijek prisutne opasnosti takve prakse.

Većina blagodati može se postići zahvaljujući općenitoj meditaciji (koja ne uključuje gledanje u sunce), boravku na otvorenom i uživanju u prirodi. Mnogi ljudi vjeruju da povezivanje s prirodnim silama može biti nevjerojatno ljekovito, kako fizički tako i mentalno.

Većina zdravstvenih stručnjaka, zbog neposrednih i dugoročnih trajnih rizika za vaše oči, uopće ne preporučuje gledanje u sunce i predlaže da, umjesto toga, iskušate druge oblike meditacije.

Članak u cijelosti možete pročitati na portalu Healthline.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button