Oči - 25. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Maja Pauk Gulić, dr.med., spec. oftalmolog, Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost, ADIVA Plus sadržaj

Što sve UV zrake mogu učiniti našim očima

Jednostavna dnevna zaštita i nekoliko savjeta pomoći će vam sačuvati oči i osjetljivu kožu oko njih

uv zrake oci zdravlje ociju sunce suncane naocale vid

Tijekom vremena, sunčeve zrake mogu ozbiljno oštetiti oči i okolnu kožu vjeđa te uzrokovati gubitak vidne oštrine, razvoj mrene, makularne degeneracije i karcinoma na vjeđama.

Ultraljubičaste A (UVA) i ultraljubičaste B (UVB) zrake sunčeve svjetlosti su snažne, nevidljive zrake s valnom duljinom kraćom od vidljivog svjetla. Povezuju se s nastankom mrene, tumorima vjeđa i imaju važnu ulogu u nastanku makularne degeneracije. Osim toga, odgovorne su za prerani nastanak bora, dehidraciju i starenje kože oko očiju, crvenilo i opekline.

Zadržite bistar pogled u svijet: mislite o zdravlju vaših očiju

I kratko izlaganje može biti štetno

Ako su vaše oči izložene prekomjernim količinama UV zračenja u kratkom vremenskom razdoblju, na površini oka može se razviti fotokeratitis. Prezentira se bolnošću, crvenilom oka, osjećajem stranog tijela, preosjetljivošću na svjetlo i jakim suzenjem.

Na sreću, kratko traje (nekoliko dana) i obično ne uzrokuje trajna oštećenja vida.

Mrena i makularna degeneracija

Dugotrajno izlaganje UV zračenju i svjetlosti kraće valne duljine može biti ozbiljnije. Znanstvene studije i istraživanja pokazala su da izloženost malim količinama UV zračenja tijekom razdoblja od nekoliko godina povećava mogućnost nastanka mrene. Mrena je najčešći uzrok sljepoće koji se može liječiti. To je progresivno zamućenje prirodne leće koje se u najmanje 10% slučajeva povezuje sa UV zrakama, posebno UVB.

Potom spomenimo makularnu degeneraciju. Često se naziva i staračka ili senilna degeneracija žute pjege, a nastaje kumulativnim UV oštećenjem mrežnice. Makula je područje najoštrijeg vida i pacijenti koji imaju makularnu degeneraciju često navode da ne mogu vidjeti „centar“ slike, koji je zamagljen, zatamnjen ili potpuno nedostaje. To je jedan od glavnih uzroka gubitka vida u osoba starijih od 60 godina.

Tumori vjeđa

Tumori vjeđa su najčešći na donjoj vjeđi i javljaju se u bolesnika s dugom povijesti izlaganja suncu, a „najzloglasniji“ melanomi se rijetko javljaju i povezuju se s intenzivnim izlaganjima suncu i opeklinama. Kad se rano dijagnosticiraju i liječe, ovi karcinomi dobro reagiraju na terapiju.

Znakovi upozorenja su izrasline koje krvare, nove pigmentirane lezije nejasnih rubova, dugotrajna upala kapaka i uporno crvenilo očiju koje ne prolazi te neobjašnjiv gubitak trepavica.

Sunčane naočale za cijelu godinu

Leće, odnosno stakla koja apsorbiraju UV zrake najbolja su zaštita. Preporuka je nositi sunčane naočale tijekom cijele godine, pa i za vrijeme oblačnih dana jer i tada UVA svjetlo može nanijeti štetu očima. Stakla na sunčanim naočalama dolaze u mnogim nijansama, od neutralne sive, zelene ili smeđe koja obično nudi najugodniju sliku.

Odaberite boju koja vam najbolje odgovara, ali svakako prije kupnje provjerite oznake i naljepnice kako biste bili sigurni da leće pružaju odgovarajuću UV zaštitu. Ne zaboravite i na ostale mjere sigurnosti posebno tijekom ljeta, kao što su nošenje šešira, korištenje krema za sunčanje te izbjegavanje boravka na suncu u razdoblju od 10 do 16 sati.

Suhe i umorne oci racunalni zamor ociju

Gledanje u ekrane: Što činiti kada imamo računalni zamor očiju

Dugo gledanje u ekran računala može poremetiti kvalitetu suznog filma pa nas mogu mučiti suhe i umorne oči te...

SAZNAJTE VIŠE

Osobine kvalitetnih sunčanih naočala

Pri kupnji novih sunčanih naočala, one bi trebale:

  • imati sposobnost apsorpcije i blokirati 99 – 100 % UVA i UVB svjetlosti
  • biti dovoljno velike da bi zaštitile područje očiju i kapaka – čim je više kože prekriveno, tim bolje
  • biti izdržljive i otporne na udarce
  • imati polarizirane leće koje eliminiraju odraze, pogotovo pri vožnji, ali i na snijegu ili moru.

Kažu da se ljubav rađa, živi i umire u očima (William Shakespeare). Stoga i oči treba voljeti i čuvati ih od sunca.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button