Dječje zdravlje - 7. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - prim. dr. sc. Lena Kotrulja dr. med., LittleDot

Izlaganje suncu nije igra: Zaštitite djecu od štetnih sunčevih zraka

Rizik nastanka malignog melanoma se u posljednja dva desetljeća udvostručio, a u zadnjih pedeset godina se povećao za više od 20 puta. Posebno treba čuvati osjetljivu dječju kožu

djecja koza sunce zastita koze UV zracenje maligni melanom

Dolaskom sunčanih i toplih dana svakodnevno čujemo upozorenja o potrebi zaštite od sunčeva zračenja i štetnog utjecaja ultraljubičastih (UV) zraka na kožu. UV zračenje se dijeli u tri spektralna područja: UV-C zračenje (100-280 nm), UV-B zračenje (280-315 nm) i UV-A zračenje (315-400 nm).

Pravila njege kože za svakog člana obitelji

Djelovanje UV zraka na kožu

Srećom, najopasnije UV-C zračenje u potpunosti se apsorbira u gornjoj atmosferi na molekulama kisika i ozona i ne prodire do Zemlje. UV-B zrake su odgovorne za nastanak opeklina od sunca, pigmentaciju kože te za pojavu tzv. sunburn stanica u epidermisu. UV-A zrake su opasnije za zdravlje kože jer prodiru dublje u kožu, sve do dermisa.

I UV-A i UV-B mogu uzrokovati nevidljiva oštećenja na nivou stanica. Mogu oštetiti njihov DNA te dugoročno mogu uzrokovati nastanak raka kože. S jedne strane, mala količina UV zračenja neophodna je za sintezu vitamina D u koži. Time se pospješuje apsorpcija kalcija neophodnog za jače i zdravije kosti.

Međutim, pretjerano izlaganje suncu bez zaštite može dovesti do akutnog oštećenja kože. Tako i kumulativnog oštećenja koje dovodi do ubrzanog starenja kože, imunosupresije kože uz povećani rizik nastanka infekcija na koži, ali i nastanka tumora na koži, uključujući karcinom kože i maligni melanom.

Kako izlaganje suncu utječe na kožu djeteta?

Rizik nastanka malignog melanoma se u posljednja dva desetljeća udvostručio. U zadnjih pedeset godina se povećao za više od 20 puta. Poseban naglasak je na djeci, čija je koža tanja te ima manju koncentraciju melanina, stoga UV zrake prodiru dublje u kožu.

Izlaganje djece suncu jako ovisi o ponašanju i znanju odraslih koji ih okružuju (roditelja, bake i djedova, odgojiteljica u vrtiću) jer se djeca ne mogu sama zaštititi. Prije svega mi moramo biti svjesni važnosti zaštite od sunca te biti djeci primjer svaki put kada se izlažemo suncu. Bez obzira o tome radi li se o odlasku na plažu na godišnjem odmoru ili o igri u parku poslije škole, zaštita od sunca mora biti imperativ.

Boravak u hladu i oblačno vrijeme ne pružaju dovoljnu zaštitu budući da oblaci propuštaju i do 95% UV zračenja.

Važnost pravilne zaštite

Pravilna zaštita kože od UV zraka u mlađoj dobi znatno smanjuje rizik pojave tumora kože u kasnijem životu i ako se propusti briga u toj najranijoj dobi, nikada se više ne može nadoknaditi. Polazeći od činjenice da 50 do 80% ukupne količine UV zračenja primimo do 18. godine te uzimajući u obzir produljeni boravak djece na otvorenom, zaštita od sunca tijekom djetinjstva ima važnu ulogu u sprječavanju štetnih posljedica kumulativnog djelovanja UV zračenja.

Istraživanja su pokazala da postoji jasna povezanost između prekomjernog izlaganja suncu u djetinjstvu i nastanka kožnih tumora kod odraslih, ponajprije karcinoma kože, ali i malignog melanoma. Dovoljno je da dijete zadobije jedan do dva puta sunčane opekline, pa da se rizik nastanka melanoma kasnije tijekom života udvostruči.

Nezaštićeno izlaganje suncu je izrazito opasno za djecu sa svijetlom kožom, kosom i očima, djecu koja imaju veći broj madeža, te tamnije madeže na koži, kao i za djecu koja u obiteljskoj anamnezi imaju zabilježenu pojavu kožnog tumora, uključujući i maligni melanom. Dječja koža je osjetljiva pa zahtijeva najveću pažnju.

Pojava malignog melanoma

Maligni melanom je najzloćudniji tumor kože i sluznica. Nastaje malignom preobrazbom melanocita bazalnog sloja našeg epiderma i za njegov nastanak najvažniji su okolišni čimbenici, odnosno UV zračenje i genetska komponenta.

U 50% slučajeva melanom se razvija na klinički nepromijenjenoj koži, a u 35 do 50% slučajeva nastaje malignom preobrazbom madeža na našoj koži.

Preventivni pregled madeža

S ciljem prevencije malignog melanoma vrlo je važna edukacija o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, pravilnim načinima zaštite od UV zračenja te važnosti samopregleda madeža. Svaku naglu promjenu u boji, veličini i izgledu madeža treba ozbiljno shvatiti i javiti se na pregled dermatologu.

Prevencija malignog melanoma vrlo je važna budući da su rana dijagnoza i rani početak liječenja presudni za prognozu bolesti. Zbog toga svaku kožnu promjenu koja pokazuje promjenu boje, oblika, rubova ili veličine treba ozbiljno shvatiti i na vrijeme pregledati kod dermatovenerologa uz dermatoskopiju.
Osobe koje imaju veći broj madeža, više od 50 ulaze u grupu rizičnih osoba, ali mora se znati da je svaki pojedini madež važan u praćenju, posebice madeži koji su prisutni od rođenja ili madeži koji se nalaze na mjestima koja su izložena učestaloj mehaničkoj iritaciji.

Zaštita očiju od sunca

Osim zaštite kože ne smije se zaboraviti niti zaštita očiju od UV zračenja. Prekomjerno UV zračenje bez zaštite kvalitetnim naočalama s UV zaštitom može se očitovati akutnim oštećenjem očiju uz nastanak fotokeratitisa (upala rožnice) i fotokonjuktivitisa (upale očne spojnice).

madež, melanom, pregled

Oprez, melanom! Obratite pažnju na svoje madeže prije nego što bude prekasno

Iako je koža predmet našeg interesa tijekom cijele godine, ipak nekim temama vezanim uz njezino zdravlje više pažnje posvećujemo...

SAZNAJTE VIŠE

Dugotrajno izlaganje očiju UV zrakama može povećati rizik nastanka katarakte (zamućenje očne leće), kao i tumora kože vjeđa. Studije su pokazale da ljudi koji izlažu oči sunčevom zračenju tijekom četiri sata dnevno imaju tri puta veću vjerojatnost da će tijekom života razviti kataraktu u usporedbi s osobama koje štite oči odgovarajućim sunčanim naočalama sa zaštitnim UV filterima.

Sunčane naočale koje zadovoljavaju europske standarde za UV zaštitu nose oznaku CE. One štite naše oči od direktnog UV zračenja, ali i odraza s površine mora ili jezera, kao i okolnih ravnih bijelih površina kao što su kamen i pijesak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button