Kožne bolesti - 28. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Maja Ceković, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Dermangio

Rak kože: Uzroci, simptomi i liječenje malignih oboljenja

Rak kože, kao i svi drugi oblici raka, ima prepoznatljive uzroke i simptome, a evo kako izgleda liječenje kada su u pitanju maligna oboljenja kože (bazocelularni karcinom, planocelularni karcinom, aktiničke keratoze, melanom)

rak kože - za melanom ste čuli a evo koja su druga maligna oboljenja kože

Porast malignih oboljenja kože bilježi se posvuda u svijetu. Zagađivanje čovjekove okoline dovodi do redukcije ozonskog sloja stratosfere i njezine povećane propusnosti za UV zrake. UV zrake dijele se na: UVA, UVB i UVC. Sve one uzrokuju biološke promjene na koži.

UVA, UVB i UVC zrake

UVA zrake predstavljaju 95% UV zraka koje dopiru do nas i javljaju se tijekom cijele godine čak i kada je oblačno. One prodiru kroz staklo, oblake i epidermis. Stvaraju slobodne radikale, odgovorne su za fotostarenje tj. promjenu strukture i elastičnosti kolagenih vlakna što uzrokuje obješenost kože, gubitak čvrstoće te pojavu bora. Također su odgovorne za preplanulost kože, pojavu alergija na sunce te raka kože.

UVB zrake izazivaju opekline, tamnjenje kože i promjenu DNA što može rezultirati pojavom raka kože.

UVC zrake za sada ne dopiru do površine zemlje. Vrlo su štetne jer uništavaju žive stanice.

Alergični na posao: Što kad vam radno mjesto izazove kožne bolesti?

Karcinom kože

Karcinom kože najčešće je lokaliziran na otkrivenim dijelovima tijela, odnosno na licu, donjoj usni, uškama, vratu, dekolteu i rukama. Nesumnjivo je da su primjena ruža za usne, kao i oblik frizure značajan faktor za zaštitu usana i kože na uškama, pa je to jedan od faktora zašto žene rjeđe obolijevaju od raka kože na tim anatomskom regijama.

Također, muškarci koji nose brkove rjeđe obolijevaju od raka gornje usne. Najugroženije su osobe s crvenom i svijetloplavom kosom, svjetlijom kožom koja teško tamni nakon izlaganja sunčevom svijetlu i osobe svjetlijih očiju.

Osim UV zraka, važnu ulogu za pojavu karcinoma kože mogu imati kronične traume te određeni kemijski agensi s kancerogenim djelovanjem (arsen, naftni derivati, katran itd.). Uz sve navedeno nikako se ne smije zanemariti faktor nasljeđa.

Maligna oboljenja kože

Kada se govori o malignim oboljenjima kože tada se misli na 4 vrste opasnih promjena na koži:

 1. Bazocelularni karcinom

Ovo je najčešći oblik zloćudnih tumora kože, ali ujedno i najmanje opasan. Uglavnom se pojavljuje kao uzdignuta kvržica na koži, prožeta krvnim žilicama, ali i kao ranica ili krastica koja ne cijeli, sjajnih, “perlastih” rubova. Ako se ne liječi tijekom duljeg razdoblja, može doći do lokalnog prodiranja dublje u tkivo, a vrlo rijetko može metastazirati.

 1. Planocelularni karcinom

Po pojavnosti je riječ o drugom najčešćem obliku zloćudnih tumora kože. Najčešće se pojavljuje na fotoeksponiranim područjima kože, poput lica i vlasišta. Planocelularni karcinom često nastaje iz aktiničkih keratoza. Površina je obično uzdignuta i prekrivena čvrstom krastom. Planocelularni karcinom je zloćudniji od bazocelularnog karcinoma i može se proširiti u limfne čvorove i ostale organe, naročito ako je lokaliziran na području usana, uški i kod imunokompromitiranih osoba.

 1. Aktiničke keratoze

Aktiničke keratoze su neagresivni, lokalizirani karcinomi kože u vidu crvenkasto-smeđih, ljuskavih i grubih promjena na koži, koje se najčešće javljaju u osoba starije životne dobi. Uglavnom su zahvaćena područja koja su intenzivno izložena suncu, kao što su lice, vrat, uške, ruke i vlasište, pogotovo kod ćelavih muškaraca. Ove promjene posljedica su kroničnog i pretjeranog izlaganja suncu. Terapija ovih promjena je nužna jer se u 10-15% slučajeva mogu razviti u invazivni planocelularni karcinom.

 1. Melanom

Melanom je najrjeđi, ali najopasniji zloćudni tumor kože koji se razvija iz melanocita. Može se razviti i iz madeža ili na koži na kojoj prethodno nije bilo nikakvih promjena. Za razliku od bazocelularnog i planocelularnog karcinoma, melanom se pojavljuje u nešto mlađoj životnoj dobi, a također se bilježi porast oboljelih među djecom. Broj oboljelih od melanoma u Hrvatskoj raste. Tako je 2015. godine bilo 649 novooboljelih što je u usporedbi s godinom ranije porast veći od 10%.

Kako razlikovati melanom od dobroćudnog madeža?

Madež je pigmentirana mrlja koja se pojavljuje na koži, a razvija se iz melanocita. Na tijelima odraslih nalazimo dvadesetak pigmentiranih mrlja. Razvijaju se tijekom života s vrhuncem u doba adolescencije.

Njihov broj ovisi o naslijeđu, izloženosti suncu, nekim pogodujućim čimbenicima kao što je trudnoća. Takve mrlje, ili kako se još nazivaju nevusi, obično su dobroćudni. No svaka promjena izgleda može biti upozorenje kako je možda riječ o melanomu.

Ako se pojavi neki od ovih znakova, treba posumnjati na prelazak madeža u maligni melanom:

 1. asimetrični izgled
 2. nepravilni rubovi u odnosu na okolno tkivo
 3. promjena boje
 4. promjena promjera – kod melanoma je veći od 6 mm
 5. evolucija- promjena izgleda poput promjene veličine, boje, debljine

Povećanom riziku pojave melanoma su izloženije osobe:

 • svijetle puti, svijetlih očiju i kože
 • s mnogobrojnim madežima (više od 50)
 • s madežima čiji se izgled mijenja
 • u čijoj je obitelji već bilo oboljelih od melanoma
 • koje nezaštićeno često borave na otvorenom
 • koje često odlaze u solarij
 • koje su u djetinjstvu ili mladosti više puta imale sunčane opekline
Rozacea - bolest kože 21. stoljeća

Bolest kože 21. stoljeća: Kako živjeti s rozacejom

Bolest koju karakterizira izrazito crvenilo središnjeg dijela lica uz kožne promjene znatno narušava kvalitetu života

SAZNAJTE VIŠE

Kako liječiti rak kože

Liječenje raka kože prvenstveno je kirurški- odstranjenje tumora u cjelosti. U uznapredovalom stadiju bolesti ponekad je potrebno ukloniti i okolne strukture na koje je tumor proširen. Kirurško liječenje se ponekad nadopunjuje zračenjem i kemoterapijom. RTG zračenje se provodi kod osoba starije životne dobi gdje postoji kontraindikacija za operativni zahvat, a također kod tumora vjeđa, usana te u slučaju brzorastućih tumora.

U liječenju bazocelularnog karcinoma dolazi u obzir liječenje tekućim dušikom, fotodinamska terapija te lokalna primjena 5-fluorouracilom.

Kod proširenosti malignog melanoma na druge organe primjenjuje se ciljana terapija i imunoterapija. Uspješnost liječenja ovisi o proširenosti bolesti. Važno je naglasiti da se gotovo 95% osoba sa ranim stadijem melanoma izliječi i da su nakon izlječenja potrebne redovite kontrole.

Obzirom da se izlaganje UV zrakama smatra glavnim vanjskim rizičnim čimbenikom u razvoju većine zloćudnih tumora kože vrlo je važna zaštita od štetnog izlaganja UV zračenju:

 • izbjegavati nepotrebno izlaganje od 10h do 16h
 • nositi zaštitnu odjeću, duge rukave, šešire širokog oboda ili kape te naočale s UV filtrima
 • djeci se preporučuje nošenje odjeće koja sadrži UV zaštitu
 • redovito koristiti sredstva za zaštitu od sunca (zaštitna sredstva se nanose 30 min prije izlaganja suncu i treba ih ponovno nanositi svaka dva do tri sata).

REDOVITI SAMOPREGLED kože jednom mjesečno uz pomoć ogledala nužan je kod ranog otkrivanja melanoma:

 • pregledajte lice uključujući nos,usne i oko usta, uši i iza ušiju
 • provjerite vlasište pomoću češlja, razdvajajući kosu u slojevima. Muškarci trebaju detaljno pregledati kožu vlasišta i u slučaju ćelavosti.
 • pregledajte šake s gornje i donje strane, kožu između prstiju te nokte
 • detaljno pregledajte vrat, prsište i cijeli gornji dio tijela. Žene trebaju pregledati područje između i ispod grudi.
 • podignite ruku kako biste provjerili nadlaktice i pazuhe
 • pomoću malog zrcala provjerite stražnji dio vrata i leđa
 • pregledajte noge s prednje i stražnje strane
 • na kraju pregledajte stopala i kožu između prstiju na nogama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button