Oči - 25. svibnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Ljiljana Gogić

Slijedite upute: Izaberite sunčane naočale koje su kao stvorene baš za vas

Od štetnog UV zračenja najbolja zaštita su kvalitetne sunčane naočale. No za ispravan odabir važno je poznavati osnovne karakteristike

sunčane naočale, zaštita za oči

U uvjetima urbanog života u kojem smo izloženi raznim onečišćenjima, sve većim vrućinama i ultraljubičastom sunčevom zračenju, zaštita očiju nameće se kao nužnost.

UV zrake prisutne su svuda oko nas, i to 24 sata na dan. Poznato je da su UV zrake iznimno štetne za sunčanih dana, ali one dopiru do naših očiju 365 dana u godini, čak i za oblačnog vremena. Zato bi sunčane naočale trebalo nositi stalno, ne samo ljeti. Zaštita očiju od sunčevih zraka i ultraljubičastog zračenja danas je nužnost. Zaštititi se možete nošenjem sunčanih naočala koje imaju zaštitu od ultraljubičastog zračenja.

Pri izboru sunčanih naočala koje mogu kvalitetno i učinkovito blokirati štetno ultraljubičasto zračenje treba imati na umu nekoliko stvari. Potražite naočale koje blokiraju najmanje 99% oba zračenja (UVA i UVB). Takve naočale imaju oznaku “UV 400”, što znači da štite od zračenja valne duljine 400 nanometara. UV filtar može biti dobar i kod jeftinijih naočala, ali velika je razlika u kvaliteti završne obrade te materijalima koji se koriste.

Izborom naočala sa zatamnjenim lećama niste nužno izabrali i naočale s UV zaštitom

Provjerite svoje naočale

Bitno je da su leće naočala kvalitetno izrađene i polirane. Kvalitetne leće pružaju mnogo bolji ugođaj i jasniju sliku. Ne preporučuje se kupovati jeftine naočale na neprovjerenim mjestima, a najčešće i ne pružaju zaštitu od UV zračenja, brzo se pohabaju pa im se smanji prozirnost. Uz to, imaju slabu optičku čistoću te često daju iskrivljenu sliku, što dodatno dovodi do naprezanja vida i zamora.

Izborom naočala sa zatamnjenim lećama niste nužno izabrali i naočale s UV zaštitom. Iznimno je važno da sunčane naočale imaju filtar za ultraljubičaste zrake. Tamne naočale koje ne zadržavaju UVA i UVB zrake mogu samo povećati opasnost jer se iza njih zjenice šire kako bi se prilagodile smanjenoj količini svjetlosti, izlažući tako oči većoj količini opasnog UV zračenja.

Ako niste sigurni da vaše naočale zadovoljavaju sve navedene uvjete, optičar vam može provjeriti razinu UV zaštite instrumentom koji se naziva spektrometar. Takav se uređaj može naći u boljim optičkim centrima. Oznake na naočalama koje govore o blokiranju infracrvenih zraka ili plavih zraka nemaju nikakve veze sa zaštitom od UV zraka i ne mogu spriječiti oštećenje očiju.

>>Za razliku od većine drugih organa, oči nemaju sposobnost oporavka nakon štetnog događaja. Intenzivno sunčevo svjetlo može izazvati oštećenje oka, čija se osjetljivost pojačava uzimanjem nekih lijekova.<<

Brojne karakteristike

Ako na naočalama naiđete na izraz “polarizirane”, to znači da leće tih sunčanih naočala smanjuju sunčev odbljesak od drugih površina, poput odbljeska od površine vode. Polarizirana naočalna leća je leća za sunčane naočale koja sadrži specijalni filtar koji zaustavlja sunčeve zrake reflektirane od horizontalnih površina (od vode, snijega, glatkog asfalta i slično). Zbog svojih prednosti pogodne su za vožnju, navigaciju i bavljenje sportom. Kada nema reflektiranih zraka, djeluju kao obične leće za sunčane naočale. Najkvalitetnije sunčane naočale imaju polarizirane leće jer sprečavaju bliještanje, omogućuju nam bolji kontrast i vid. Zakrivljene naočale koje se “omataju” oko očiju i u potpunosti ih pokrivaju sa svih strana nude dodatnu zaštitu od UV zraka jer štite i od zračenja sa strane.

Osobama koje stalno nose dioptrijske naočale preporučuju se sunčane naočale s dioptrijom, što znači da se u sunčane okvire ugrade obojena stakla koja imaju UV zaštitu, polarizacijski filtar i odgovarajuću dioptriju. Takve naočale izgledaju kao sunčane i ni po čemu se ne može uočiti da je zapravo riječ o dioptrijskim naočalama.

Za djecu birajte najbolje!

Djeca su najugroženija jer je dječje oko jako osjetljivo na UV zračenje, a uz to se ne znaju sami zaštititi. Uz pokrivala za glavu (kapice, šeširići), djeca bi trebala nositi i sunčane naočale. Česta je pojava da roditelji imaju dobre sunčane naočale, a dijete često nema nikakve ili pak one vrlo jeftine koje su više kao igračka. Sunčane naočale koje nemaju UV zaštitu mogu naštetiti očima više nego ako se opće ne koriste. To je stoga što se takve sunčane naočale samo zatamnjuju, odnosno ublažavaju jačinu svjetlosti, što provocira širenje zjenica, dopuštajući štetnim UV zrakama još dublji prodor u oko. Pritom je važno spomenuti da UV zračenje ima kumulativno djelovanje pa je zaštitu nužno početi provoditi od ranog djetinjstva.

Koju boju stakla sunčanih naočala izabrati?

Boja naočalne leće manje je važna i ona je stvar mode, a puno je važnije da postoji kvalitetna UV zaštita. Ipak, svaka boja ima svoje prednosti i preporuke kod bavljenja nekim aktivnostima, osobito sportskim:

  • siva: neutralna, omogućuje stvaran doživljaj boja, smanjuje bliještanje
  • žuta/narančasta: povećava kontrast i percepciju dubine u maglovitim ili slabo osvijetljenim uvjetima, čini objekte oštrijima unutra i vani, ali može uzrokovati izobličenje boje; pogodna je za aktivnosti na snijegu za maglovitih dana, za golfere i streljaštvo
  • zelena: smanjuje bliještanje nudeći visok kontrast i vidnu oštrinu, smanjuje naprezanje očiju pri jakom svjetlu; za precizne sportske discipline kao što su tenis, baseball i golf
  • smeđa: smanjuje bliještanje čineći vid jasnijim za oblačnih dana te blokirajući plavo svjetlo povećava kontrast i vidnu oštrinu, osobito kod zelene i plave pozadine; za golf, lov i vodene sportove.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button