Oči - 2. rujna 2023.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Tamara Knežević, dr. med., specijalist oftalmolog, Specijalna bolnica Sv. Katarina, ADIVA Plus sadržaj

Blefaroplastika: zahvat koji otvara oči

Iako češće spominjana u kontekstu estetske kirurgije, blefaroplastika je kirurški zahvat koji se koristi u liječenju stanja očnih kapaka kao što su sindrom blefarohalaze ili dermatohalaze

blefaroplastika ocni kapak vjede

Sindrom blefarohalaze je obostrano stanje vjeđa, obično gornjih, karakterizirano ponavljajućim epizodama otoka vjeđa u mlađih bolesnika, češće ženskog spola. Menstruacija, stres, umor, gornje respiratorne infekcije, povišena tjelesna temperatura, fizička ili emocionalna trauma, ubod pčele, izloženost vjetru ili pak ekscesivno vježbanje, mogu biti okidači pojave ovog sindroma. Uzrok je nepoznat, no posljednja istraživanja su povezala sindrom s imunološkom reakcijom i povišenom razinom protutijela imunoglobulina A usmjerenih na elastična vlakna kože.

Akutni stadij traje u prosjeku dva do tri dana, nekoliko puta na godinu, s otokom i crvenilom vjeđa, a oboljela osoba može se žaliti i na crveno oko i suzenje. Ponavljajuće epizode otoka vjeđa vode do tipičnog izgleda vjeđa i periokularnih struktura, odnosno do kože vjeđa izgleda „cigaretnog papira“ – stanjene, fino naborane kože s otokom, pigmentacijama, povećanom elastičnošću vjeđa s abnormalnom pozicijom vjeđa i prolapsom masnog tkiva, mišića i suzne žlijezde.

Dermatohalaza nije isto što i blefarohalaza

Blefarohalazu je lako zamijeniti za dermatohalazu.

Dermatohalaza je stanje obilježeno prisutnošću opuštenih kožnih nabora vjeđe te predstavlja znak starenja u sredovječnih i starijih ljudi, češće muškog spola. Starenjem dolazi do slabljenja elasticiteta kože i vezivnih tkiva, dok druga sistemska oboljenja kao što su bolesti štitne žlijezde, trauma, sistemske bolesti vezivnog tkiva i slično mogu također dovesti do ovog poremećaja.

Dermatohalaza može biti prisutna u gornjim i donjim vjeđama te je povezana s prolapsom masnog tkiva, kao i spuštanjem gornje vjeđe.

Narušena funkcija vjeđa i vida

Oba gore navedena stanja liječe se gornjom ili donjom blefaroplastikom. Blefaroplastika je operacija odstranjenja viška kože i masnog tkiva, čime se dobivaju bolji oblik vjeđe te vid.

Vodeća indikacija za zahvat je narušena funkcija vjeđa, a time i vida; padanjem kožnog nabora vjeđa preko njihovog ruba sužavaju se vjeđni rasporak i periferni dijelovi vidnog polja. Time se ometa vidna os i, posljedično, vidna funkcija te je otežano obavljanje dnevnih aktivnosti (vožnja, čitanje, rad na računalu i slično).

Cilj ovakvog zahvata je, dakle, uspostava normalne funkcije i izgleda vjeđe, kao i poboljšanje vidne funkcije. Radi se u lokalnoj ili općoj anesteziji, ovisno o procjeni kirurga.

Tko bi mogao pristupiti zahvatu, a tko ne?

Zdravi pojedinci s realnim očekivanjima, bez težih srčanih ili bubrežnih oboljenja i nepušači, dobri su kandidati za blefaroplastiku.

Kontraindikaciju za ovaj zahvat imaju:

 • oboljeli od suhog oka,
 • oboljeli od tireoidne orbitopatije s proptozom,
 • osobe s nerealnim očekivanjima u smislu poboljšanja/promjene izgleda,
 • osobe na antikoagulantnom liječenju sklone produljenom postoperativnom krvarenju,
 • osobe s anafilaktičkim reakcijama i sl.

Priprema prije zahvata

Prije samog zahvata, kirurg će uzeti anamnestičke podatke o sistemskim bolestima kao što su bolest štitne žlijezde, arterijska hipertenzija, dijabetes ili očne bolesti (kao što su npr. suho oko, glaukom ili odignuće mrežnice). Kirurgu su također važni i podaci o lijekovima te nadomjestcima prehrani koje bolesnik uzima.

Kako izgleda blefaroplastika?

Redukcija donje vjeđe ili donje i gornje vjeđe obično se izvodi u općoj anesteziji ili lokalnoj anesteziji i sedaciji. Gornja blefaroplastika obično se izvodi u lokalnoj anesteziji. Operacija uobičajeno traje jedan ili dva sata.

Tijekom tipičnog zahvata, nakon markiranja viška kože, kirurg odstranjuje tkivo duž prirodne linije nabora kože kod gornje vjeđe i netom ispod trepavica na donjoj vjeđi. Odstranjuje se višak kože, masnog tkiva i mišića.

Što možete očekivati nakon zahvata?

Možda ćete dobiti antibiotike kako bi rana bila čista. Možete otići kući isti dan, no tada bi odgovorna odrasla osoba trebala ostati s vama tijekom noći. Jednostavni lijekovi protiv bolova trebali bi biti dovoljni da se osjećate ugodno. Nakon operacije ne smijete voziti, niti koristiti strojeve najmanje 24 sata, sve dok se ne oporave osjećaj, kretanje i koordinacija.

Uobičajeno je imati suzne oči nakon smanjivanja vjeđa, dijelom zbog otekline ispod spojnice (membrane koja prekriva prednji dio oka i oblaže unutrašnjost očne duplje), a dijelom zbog toga što su suzni kanali natečeni i ne dreniraju ispravno. Ovo stanje će potrajati nekoliko tjedana. Kirurg će vam dati kapi za oči kako biste ublažili osjećaj peckanja.

Nakon operacije vjeđe mogu izgledati i davati osjećaj zategnutosti jer su zatvorene, a zbog otekline i uklanjanja kože. Ako noću ne možete potpuno zatvoriti oči, prije spavanja nanesite malo masti za oči. Zatezanje će se smanjiti kako se oteklina bude smanjivala.

Konci se obično skidaju nakon sedam dana, a uskoro ćete moći koristiti i šminku.

Oporavak nakon blefaroplastike

 • Istog dana kada je izveden zahvat ustat ćete iz kreveta. Možda ćete imati malo sukrvice iz vjeđa prvih dan ili dva nakon operacije, pa ako se sukrvica pojavi, nježno ju obrišite gazom ili čistim rupčićem.
 • Aktivnosti koje povećavaju protok krvi u vašem licu (npr. saginjanje, naprezanje, podizanje ili uzimanje vruće kupke) mogu povećati mogućnost krvarenja, stoga ih izbjegavajte prvih tjedan dana.
 • Spavajte s dodatnim jastucima da vam glava bude podignuta, a kako bi otoci vjeđa bili što manji te budite nježni s vjeđama još barem mjesec dana. Oči možete nježno čistiti mokrom gazom.
 • Nakon tjedan ili dva moći ćete raditi lagane aktivnosti.
 • Većina pacijenata odsutna je s posla najmanje dva tjedna nakon operacije, ovisno o poslu.
 • Ne dižite teške stvari narednih nekoliko tjedana i izbjegavajte seks barem dva tjedna. Sa svim aktivnostima započinjite nježno. Nemojte voziti dok se ne osjećate sigurno i dok vam nije udobno vezati sigurnosni pojas. Provjerite dokumente o osiguranju ako niste sigurni.
estetski zahvati

Zamke estetskih zahvata: ne očekujte čuda i ništa ne prepuštajte slučaju

Popularnost estetskih zahvata, posebno onih neinvazivnih raste, no priča ima drugu stranu. Budite oprezni prije nego se odlučite na...

SAZNAJTE VIŠE

Očekivani rezultati

U početku se koža oko očiju može činiti prenapetom i natečenom, a imat ćete i modrice koje možete prikriti šminkom i tamnim naočalama. Može proći i nekoliko tjedana dok se oteklina slegne, a i više mjeseci do pojave konačnog rezultata.

Ožiljci će nekoliko mjeseci biti ružičasti, no s vremenom postaju gotovo nevidljivi. Oni također mogu postati čvrsti nakon nekoliko tjedana, ali to se obično povlači nakon četiri do šest mjeseci. Većina pacijenata je zadovoljna konačnim rezultatom, no nekima je teško priviknuti se na novi oblik.

U slučaju bilo kakve zabrinutosti ili nejasnoća, uvijek se možete obratiti svom liječniku.

Javite nam se povjerenjem i dogovorite termin pregleda u specijalnoj bolnici Sv. Katarina te saznajte jeste li kandidat za blefaroplastiku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button