Riječ farmaceuta - 31. siječnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Kako odabrati vitaminsko-mineralni dodatak prehrani

Iako niti jedan dodatak prehrani nije nadomjestak za raznovrsnu i uravnoteženu prehranu, ponekad se njome ne može zadovoljiti manjak ili povećana potreba za određenim makro ili mikronutrijentima. Postavlja se pitanje kako odabrati onaj pravi dodatak prehrani?

vitaminsko-mineralni dodatak prehrani vitamini minerali

Vitaminsko-mineralni dodaci prehrani upravo su ono kako se i zovu: dodaci prehrani. Zakon o hrani i Pravilnik o dodacima prehrani nalažu da svaki takav proizvod ima oznaku: „Dodatak prehrani nije nadomjestak za raznovrsnu i uravnoteženu prehranu“. Njegova je zadaća dopuniti neadekvatan unos određenih namirnica, koje osiguravaju unos određenih makro i mikronutrijenata.

Raznovrsna i uravnotežena prehrana

Raznovrsna i uravnotežena prehrana podrazumijeva unos svih vrsta namirnica, nekih više, a nekih manje. Osnovu prehrane trebaju činiti (cjelovite) žitarice, potom voće i povrće, zatim mlijeko i mliječni proizvodi te meso, riba, jaja i mahunarke, (nezasićene) masti te slatkiši i grickalice.

Žitarice se mogu unositi u šest do 11 dnevnih serviranja, a slatkiši u jednom dnevnom serviranju. Namirnice treba više kuhati, a manje pržiti, a kuhane nije dobro prekuhavati.

Kako nastaju manjkovi

Mnogi izbjegavaju određene namirnice, nisu im ukusne ili su im čak odbojne. Kod djece je takva izbirljivost vrlo česta i jedna je od faza razvoja (i odgoja). U engleskoj literaturi se nazivaju „picky eaters“, u hrvatskoj „izbirljivci“ te u takvoj fazi prehrane mogu nastati i ozbiljni manjkovi određenih vitamina ili minerala. Postoje brojna istraživanja o prehrambenim navikama u današnjem razvijenom svijetu i kad se sve sažme, brojevi nedvosmisleno ukazuju da otprilike 60% osoba ne unosi dovoljne količine voća i povrća, namirnica koje sadrže najviše vitamina i minerala.

Zbog određenih bolesti i uzimanja lijekova, pojedini pacijenti ne smiju konzumirati određene vrste hrane. To je, na primjer, izbjegavanje zelenolisnog povrća kod osoba koje uzimaju antikoagulanse, lijekove protiv zgrušavanja krvi ili izbjegavanja svježeg voća kod nekih gastrointestinalnih bolesti.

Najzad, tijekom života javljaju se potrebe za dodatnim unosom određenih mikronutrijenata. To su fiziološka stanja odrastanja, kad je potreban pojačan unos mikronutrijenata i energije (posebno kod izbirljivaca) te starije dobi u kojoj se smanjuje funkcija probavnog sustava, pa je zbog toga i smanjen unos mikronutrijenata. Starije osobe općenito imaju manjak vitamina D, vitamina B kompleksa, a često i kalcija te željeza. U trudnoći su pojačane potrebe za folnom kiselinom, nerijetko i za željezom, kalcijem i vitaminom D. U stanjima stresa, pojačanog tjelesnog ili psihičkog napora, više se troše zalihe vitamina i minerala, pa je i potreba za njihovim unosom pojačana.

Napraviti laboratorijsku pretragu ili ne?

Iz svega navedenog, često treba posegnuti za dodacima prehrani. Idealno bi bilo napraviti laboratorijsku pretragu te ustanoviti koji vitamin i koji mineral zaista ima smanjene vrijednosti u serumu.

U praksi je to nepotrebno te se obično uzima vitaminsko-mineralni kompleks. Kombinacija je i potrebna jer se sadržaj i uloga vitamina i minerala u organizmu isprepliću i nadopunjuju. Najpoznatiji primjer je željezo. Kad ga treba nadomjestiti uzimat će se u kombinaciji s vitaminom C. Ili kalcij koji se uzima u kombinaciji s vitaminom D.

Zašto je važno savjetovanje s ljekarnikom

Kako odabrati vitaminsko-mineralni pripravak? Osnovno jest da se nabavlja u ljekarni, odnosno putem ljekarničkih web-shopova (hrvatskih), a ostala on-line prodajna mjesta doista se ne preporučuju. Proizvodi koji se nalaze u ljekarnama odobrio je HZJZ, a najčešće ih proizvode neki od renomiranih proizvođača lijekova.

Savjetovanje s ljekarnikom nužno je zbog izbora kombinacije sadržaja mikronutrijenata u proizvodu. Doze vitamina i minerala u dodacima prehrani u Hrvatskoj su također određene normativnim aktima i ne mogu se pronaći proizvodi koji nisu u skladu s preporučenim dozama.

dodaci prehrani djeca imunitet vitamini minerali zeljezo probiotici

Trebaju li djeca dodatke prehrani?

U želji da ojačaju imunosni sustav djece, roditelji često posežu za dodacima prehrani čija djelotvornost nije uvijek utemeljena na...

SAZNAJTE VIŠE

Dozu dodatka prehrani preporučenu u njegovim uputama kao maksimalnu dnevnu dozu, ne treba prekoračivati. S jedne strane, unos većih doza pojedinih vitamina i minerala treba odobriti liječnik i tada zapravo koristimo lijekove. S druge strane, pogrešno je vjerovanje da uvijek unosom veće doze unosimo više vitamina ili minerala. Važna je preporučena doza koju naš organizam može resorbirati, a viši unos često jednostavno izmokrimo ili probavimo ili nam može naštetiti.

Stoga se savjetujte s ljekarnikom o unosu vitamina i minerala.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button