Zanimljivosti i savjeti - 18. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Otkrivena tajna blagotvornog djelovanja kefira na zdravlje

Izraelski su znanstvenici objasnili na koji način poznati probiotički napitak s Kavkaza djeluje na bakterije uzročnike bolesti.

kefir ljekovitost zdravlje probiotici

Nije poznato koliko dugo, no ljudi možda i tisućama godina proizvode i piju kefir, fermentirani mliječni napitak koji potječe s Tibeta i sjevernog Kavkaza. I u našim se je krajevima udomaćila proizvodnja domaćeg kefira od mlijeka kojem se dodaju kefirna zrnca, odnosno „škrobna matrica“ koja sadrži simbiotsku zajednicu bakterija mliječne kiseline, octenih bakterija i kvasca. Ljubitelji kefira rado zrnca dijele tako šireći ovu zdravu naviku.

Jesu li probiotici hit ili stvarni spas

Piće ima brojne poznate blagodati za zdravlje, koje uključuju snižavanje kolesterola, ublažavanje upala te antioksidativni učinak. Poput ostalih probiotika, i kefir ima antimikrobna svojstva. Međutim, znanstvenici nisu bili sigurni kako točno inhibira rast bakterija koje uzrokuju bolesti.

Istraživači sa Sveučilišta Ben-Gurion iz Negeva (BGU) u Be’er Shevi u Izraelu, piše portal Medical News Today otkrili su da vrsta kvasca u kefiru nazvana Kluyveromices marxianus izlučuje molekulu koja ometa bakterijsku komunikaciju. Znanstvenici su već znali da biljke i alge proizvode ovu tvar, koja se naziva triptofol-acetat, ali ovo je prvi put da su pronašli kvasac koji je stvara. Otkrili su da triptofol-acetat ometa „osjet kvoruma“ (oblik mikrobne komunikacije) kod nekoliko bakterija koje uzrokuju bolesti.

Molekula koja ometa komunikaciju bakterija

U kvorumu bakterije oslobađaju signalne molekule u svoju okolinu. Kad molekule dosegnu određenu koncentraciju, pokreću promjene u ekspresiji gena u bakterijama iste vrste. Te promjene omogućuju bakterijama koje uzrokuju bolesti da koordiniraju svoju aktivnost u skladu s njihovom brojnošću. Ova je koordinacija neophodna da bi se neke bakterije obranile ili napale svoje domaćine.

U nekim slučajevima, kad dosegnu određenu gustoću, mikrobi se mogu okupiti i stvoriti sluzavu, zaštitnu prevlaku ili „biofilm“ na površini.

Među bakterijama uzgojenim u laboratorijskim uvjetima istraživači su otkrili da je triptofol-acetat imao inhibitorni učinak na osjet kvoruma kod nekoliko patogenih bakterija, uključujući gram negativne bakterije.

Neke od testiranih vrsta bile su:

  • Pseudomonas aeruginosa – uzročnik upale pluća
  • Salmonella enterica – odgovorna za trovanje hranom
  • Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok)koji, među ostalim infekcijama, može izazvati po život opasnu sepsu
  • Vibrio cholerae – uzročnik kolere

Istraživanje koje je predvodio doktorand Orit Malka objavljeno je u stručnom časopisu BMC Microbiome.

Novi način borbe protiv infekcija

„Ovi su rezultati značajni jer je riječ o prvoj demonstraciji da se virulencija ljudskih patogenih bakterija može ublažiti molekulama izlučenim u probiotičkim mliječnim proizvodima, poput jogurta ili kefira“, rekao je autor prof. Raz Jelinek.

Znanstvenici su se posebno usredotočili na učinak triptofol-acetata na Vibrio cholerae. Otkrili su da je triptofol-acetat uspješno blokirao osjet kvoruma u ovoj bakteriji i smanjio njezinu virulenciju. To je učinio promjenom ekspresije bakterijskih gena koji kontroliraju osjetljivost kvoruma.

U današnjem svijetu veliku prijetnju zdravlju predstavljaju bakterije otporne na antibiotike. Tako otkriće izraelskih znanstvenika utire novi put u borbi protiv bakterijskih infekcija narušavanjem stanične komunikacije u patogenim bakterijama.

kefir, vodeni kefir

Jeste li čuli za vodeni kefir? Evo zašto ga svakako treba probati

Nemali broj ljudi danas pati od alergija na hranu. Među njima ističu se alergije na mlijeko i mliječne proizvode...

SAZNAJTE VIŠE

U naknadnoj studiji, koju još nisu objavili, istraživači su otkrili da iste molekule mogu imati protuupalna svojstva. Prva istraživanja na životinjama pokazuju da bi mogle odigrati ulogu u smirivanju pretjeranog imunološkog odgovora poznatog kao citokinska oluja koju se često spominje vezano uz teške oblike bolesti COVID-19.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button