Koža, kosa i nokti - 13. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Koliko su opasni zaštitni faktori i kako se sigurno zaštititi od sunca?

Ljeto je stiglo, napokon, odahnut ćete. Gotovo možete osjetiti pijesak pod prstima i topli dodir sunca na koži, ali prije nego što spakirate kofere saznajte kako najsigurnije zaštititi obitelj od UV zraka jer neki su sastojci u kremama za sunčanje potencijalno opasni po zdravlje

zaštitni faktori, zaštita od sunca, UV zrake, krema za sunčanje

Taman kad smo usvojili savjet da je nezaštićeno sunčanje opasno pa savjesno nanosimo debeli sloj zaštitnog faktora prije izlaska na sunce, pojavljuju se znanstvene studije prema kojima su i kreme sa zaštitnim faktorom štetne za zdravlje. Mazati se ili ne? Evo što kažu stručnjaci.

Prije smo kreme za sunčanje koristili u malim količinama i samo dok smo na odmoru pa nije bilo puno razloga za zabrinutost zbog mogućeg utjecaja nekih sastojaka na naše zdravlje. No, u posljednjih dvadesetak godina, situacija se drastično promijenila.

Kreme koristimo svaki dan, bili na plaži ili u uredu, i to po cijelom tijelu. Stoga su se određeni sastojci, za koje se već godinama šuška da su opasni, počeli podrobnije ispitivati.

Američko istraživanje, koje je prošli mjesec objavljeno u medicinskom časopisu JAMA, pokazalo je kako bi proizvođači trebali dodatno istražiti četiri kemikalije: avobenzon, oksibenzon, ekamsul i oktokrilen prije nego ih proglase “sigurnima i učinkovitima”.

Naime, pokazalo se da kreme za sunčanje sadrže velike količine navedenih štetnih kemikalija koje povećavaju rizik od razvoja raka i ostalih bolesti. Prema preliminarnoj studiji, koncentracija tri od navedena četiri sastojka nastavlja rasti u krvi nakon svakodnevne uporabe, a u tijelu ostaje najmanje 24 sata nakon korištenja.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) traži dodatna ispitivanja sigurnosti navedenih sastojaka. Ipak, dermatolozi i dalje preporučuju korištenje krema za sunčanje. Njihovo pojašnjenje je sljedeće: ako i te potencijalne štetnosti budu službeno potvrđene, daleko su manje od štete koju uzrokuju UV zrake na nezaštićenoj koži.

Redoslijed je važan! Naučite kako i kada nanositi preparate za njegu lica

Kemijski filtri, mineralni ili nešto treće?

Na nama je da odvagnemo što je sigurnije, ali i da dobro čitamo deklaracije jer nisu svi filtri koji nas štite od sunca jednaki.

Naspram kemijskih zaštitnih sredstva koje sadrže potencijalno opasne spojeve, mineralna sredstva zaštite od sunca apsorbiraju i neutraliziraju ultraljubičaste zrake mehaničkom zaštitom koja se sastoji od prirodnih čestica minerala: cinkov oksid i titanij dioksid – oni stvaraju reflektirajući ‘štit’ na koži koji blokira UV zračenja.

Dvoumite li se i dalje koji će tip zaštitnog faktora najbolje sačuvati vašu kožu – kemijski ili mineralni, postoji i treća opcija. Proizvodi nove generacije spajaju kemijske i mineralne zaštitne faktore. Oni ne ostavljaju tragove, ne začepljuju pore, a jednako učinkovito štite od UVA i UVB zraka.

Kreme za sunčanje s mineralnim filtrima se preporučuju osobama koje sunčeve zrake upijaju naglo i na kratke periode (npr. samo na ljetovanju), djeci i osobama s kožnim tegobama, jer zahvaljujući formuli obogaćenoj mineralima pružaju snažniju zaštitu.

sunce, godišnji odmor, zdravlje, rak kože, alergija na sunce

Godišnji odmor: Voli sunce, ali kožu čuvaj! Od alergije na sunce do raka kože

Fototoksične reakcije su relativno česte jer gotovo svaka osoba može doći u dodir sa “sumnjivom” tvari koja će na...

SAZNAJTE VIŠE

Dodatna zaštita

Imajte na umu da još uvijek ne postoji idealno zaštitno sredstvo koje će zaštititi kožu u vrijeme kada je UV indeks najjači, i koji će spriječiti nastanak fotooštećenja. Sunce, stoga, valja izbjegavati od 10 do 16 sati, a ako morate tada biti vani, potrebna je dodatna zaštita.

Glavu i dekolte sačuvajte šeširom širokog oboda i sunčanim naočalama, a tijelo odjećom gustog tkanja, tamnih boja, ili specijalnom fotoprotektivnom odjećom koja nosi oznaku Ultraviolet Protection Factor (UPF) čija zaštita je ekvivalent SPF-u do 40.

I ne zaboravite i da za oblačnog dana možete izgorjeti – oblaci zaustavljaju tek oko 20 posto sunčevih zraka!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button