Koža, kosa i nokti - 1. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Dermokozmetika: kada i zašto kozmetičke proizvode treba kupovati u ljekarni

Sve dok je naša koža zdrava, kozmetičke proizvode lako biramo sami. No, kad postoje bolesti kože primjena obične kozmetike nije dovoljna, pa je dobro uputiti se dermatologu i/ili u ljekarnu

dermokozmetika medicinska kozmetika ljekarna kozmeticki proizvodi bolesti koze

U današnje vrijeme na tržištu kozmetičkih proizvoda postoji ogroman broj različitih preparata za njegu kože, a i na udaru smo brojnih reklama, pa je teško snaći se u golemoj ponudi. Ako je riječ o njezi kože koja nema nekih posebnih problema, odabir proizvoda uglavnom se bazira na tipu kože (suha, masna, normalna), dobnoj skupini (proizvodi za mladu kožu ili anti-age proizvodi), sklonosti određenim brendovima te cijeni proizvoda. Pritom treba znati da nekome idealna krema može biti ona vrlo prihvatljive cijene, a da ni najskuplji proizvod za nekoga nije dobar odabir.

Kako odabrati savršenu kremu za lice sa zaštitnim faktorom?

Problem oko izbora preparata za njegu kože javlja se kod osoba s bolesnom kožom ili kod kože s određenom vrstom problema. U tom slučaju se preporučuje otići dermatologu koji će nam, na temelju anamneze i kliničke slike, savjetovati koju vrstu preparata treba koristiti za njegu osjetljive i zahtjevne kože.

Kozmetika s posebnom namjenom

No, iz različitih razloga te ako problem baš nije jako izražen, pokušavamo si sami pomoći. Za određene dermatološke probleme primjena obične kozmetike koja se nabavlja u trgovačkoj mreži nije dovoljna, pa je dobro  uputiti se u ljekarnu gdje se može naći širok asortiman takozvane dermokozmetike. Termin je uobičajen, no nije baš najprikladniji – jer se svaka kozmetika primjenjuje na kožu –  pa se ponekad koristi i termin medicinska kozmetika ili kozmetika s posebnom namjenom.

Dermokozmetika se razlikuje od klasične kozmetike u činjenici da nije isključivo dekorativnog djelovanja, nego je riječ o djelotvornom spoju klasičnih kozmetičkih supstancija te aktivnih ljekovitih supstancija koje ne utječu samo na izgled kože, već i na njezin metabolizam i zdravlje. Dermokozmetički pripravci upotrebljavaju se za najrazličitije probleme i promjene na koži, poput hiperpigmentacija, akni, bora, dermatitisa, psorijaze, posljedica foto-starenja kože, celulita i sličnih stanja, a prilagođeni su i najosjetljivijoj koži.

Prodaju se isključivo u ljekarnama s  obzirom na stručnost i znanje ljekarnika u odabiru prikladnog medicinsko-kozmetičkog rješenja za pacijenta. Osim toga, ljekarnik vas može, ovisno o akutnosti i opsežnosti problema na koži, eventualne prisutnosti neke bolesti te ovisno o lijekovima koje uzimate, savjetovati o odabiru najprikladnijeg preparata, pa i higijensko-dijetalnim mjerama koje trebate poduzeti ili će vas, temeljem procjene stanja vaše kože, savjetovati da svakako posjetite dermatologa.

Sigurnost, prirodni sastojci i ekološka prihvatljivost

Dermokozmetički pripravci prolaze  kliničke pokuse koji potvrđuju tvrdnje o učinkovitosti, a u njihovoj proizvodnji poštuju se farmaceutski standardi kvalitete. Zbog specifičnosti ovih proizvoda sve se više vodi briga o sigurnosti primjene i sprečavanja mogućih nuspojava.

Na razini Europske Komisije i Vijeća za sigurnost potrošača formira se lista alergenih supstancija koje bi trebalo izbjegavati u kozmetičkim proizvodima (parabeni, ftalati, aluminijeve soli, teški metali…). To je posebno važno kod proizvoda za djecu, protiv mrlja na koži, kod preparata za njegu kože trudnica, fotozaštitnih proizvoda i sličnog.

Sve je više proizvoda koji se deklariraju s visokim udjelom prirodnih aktivnih sastojaka, bez konzervansa poput parabena, fenoksietanola, polietilen glikola i drugog; kao konzervansi u pravoj prirodnoj kozmetici koriste se biljna i eterična ulja, kao i odgovarajući postupci pri proizvodnji i pakiranju koji osiguravaju trajnost proizvoda.

Također, sve su traženiji proizvodi bez umjetnih boja, mineralnih ulja, silikona, parafina i drugih naftnih proizvoda, bez sastojaka životinjskog porijekla i u ekološki prihvatljivoj ambalaži. U našim se ljekarnama može naći široki asortiman kvalitetne dermokozmetike poznatih brendova.

Zakonska regulativa u Hrvatskoj

U našem zakonodavstvu postoji već spomenuti termin „kozmetike s posebnom namjenom“. Prema definiciji, to su granični proizvodi između kozmetike i medicinskih proizvoda. Drugim riječima, to su pripravci koji se primjenjuju na koži ili koji dolaze u dodir sa sluznicom i drugim dijelovima ljudskog tijela, a koji, za razliku od standardnih kozmetičkih proizvoda, imaju točno određenu, specifičnu medicinsku namjenu te ograničeno vrijeme primjene. Regulirani su Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti predmeta široke potrošnje. Vrlo su različitog sastava, često na biljnoj bazi, uključujući i čista eterična ulja ili one preparate kojima su dodane djelatne tvari različitog kemijskog sastava ili odabrane biološki djelatne tvari i to, u pravilu, u većim količinama od onih koje su preporučene za standardnu kozmetiku. To im, također, ograničava i vrijeme primjene.

dezodorans

Kako poboljšati učinkovitost prirodnih dezodoransa bez aluminija i parabena

Prirodni dezodoransi postoje već desetljećima, ali tek su posljednjih nekoliko godina postali sveprisutni. Čak i komercijalne kompanije, na zahtjev...

SAZNAJTE VIŠE

Registracija graničnih proizvoda između kozmetike i medicinskih proizvoda se obavlja pri Ministarstvu zdravlja u Upravi za sanitarnu inspekciju, s ciljem da je potrošač siguran u zdravstvenu ispravnost proizvoda, a mjesta prodaje odobrenih pripravaka su ponajviše ljekarne i specijalizirane prodavaonice. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button