Koža, kosa i nokti - 23. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Izbjegnite iritacije na licu: vrijeme je za čišćenje kozmetičke torbice

Čak devet od deset torbica za šminku obiluje bakterijama kao što su E. coli i stafilokok, otkrilo je istraživanje. Možda je vrijeme da svoj neseser zbog ljepote i zdravlja kože preokrenete naopako

neseser ciscenje kozmeticka torbica higijena bakterije E. coli stafilokok

Ako nas je protekla godina ičemu naučila, to je da gomila klica, bakterija i virusa vreba na svakoj površini i svemu što dodirnemo. Nikada prije nismo bili svjesniji higijene i čistoće, od pranja ruku do sigurnosti da je sve što stavimo blizu usta i lica čisto i higijenski, a to uključuje i šminku i pribor za šminkanje.

Oprezno s kozmetičkim proizvodima koji sadrže CBD

Mnogi od nas skloni su gomilanju uljepšavajućih proizvoda koji nam nisu potrebni, što stvara neurednu i neorganiziranu torbicu, s većim rizikom od širenja bakterija. Ne možete li se sjetiti kada ste zadnji put raščistili svoj make-up i očistili svoj neseser, vrijeme je da ga, zbog ljepote i zdravlja kože, preokrenete naopako! I to ne bez jako dobrog razloga. Britansko istraživanje sa Sveučilišta Aston pokazao je da zapanjujućih devet od deset torbica za šminku obiluje bakterijama kao što su E. coli i stafilokok!

Dakle, vrijeme je za proljetno čišćenje dekorativne kozmetike, a evo kako započeti.

1. Okrenite naopako svoju torbicu ili kutiju sa šminkom

Najbolji način za održavanje mjesta gdje pohranjujete šminku čistim i higijenskim jest izbaciti sve na otvoreno. Ovaj dio može biti pomalo neuredan, pa je možda najbolje da sve odložite na ručnik.
Čišćenje make-up torbice je jednostavno, bez obzira o kojem se materijalu radi. Ako je od sintetike, trebate ju samo okrenuti naopako te bilo sredstvom za uklanjanje šminke ili maramicama za čišćenje temeljito prebrisati. Nezgodne uglove možete očistiti i četkicom za zube. Ako je vaš neseser od pamuka, možete ga ručno oprati ili staviti na nježni ciklus u mašinu. Prije nego što pospremite šminku natrag, budite sigurni da je vaša kozmetička torbica, vrećica ili kutijica potpuno suha jer u suprotnom postoji opasnost od širenja bakterija.

2. Bacite staru kozmetiku

Nakon što šminku istresete na stol, provjerite datum isteka roka svakog komada, pa ih po potrebi bacite u kantu za smeće. Sad je vrijeme i da se oprostite od onih komada šminke koje ne koristite i koje čuvate „da se nađe“. Ako na proizvodu nema datuma proizvodnje ili roka trajanja, upotrijebite ovaj vodič da biste vidjeli koliko dugo trebate čuvati svoj make-up:

 • Ruž – 1-2 godine
 • Sjajila za usne – 1 godina
 • Tekući puder – 12 mjeseci
 • Kompaktni puder – 2 godine
 • Sjenilo – 1 godina
 • Kremasta sjenila – 6 mjeseci
 • Tuš za oči – 4- 6 mjeseci
 • Olovka za oči – 1 godina
 • Maskara – 4 mjeseca
 • Korektor – 8 mjeseci
 • Rumenilo i bronzeri – 1-2 godine
 • Rumenilo u kremi – 9 mjeseci
 • Lak za nokte – 1-2 godine

3. Očistite pribor za šminkanje

Dječji ili neki biljni šampon izvrsno je sredstvo za čišćenje kistova i spužvica za šminkanje jer ne sadrži grube sastojke. Napunite umivaonik ili lavor s vodom i sapunicom, pa ostavite kitove, spužvice i četkice da se namaču nekoliko minuta. Potom nježno istrljajte svaku četkicu pojedinačno kako biste bili sigurni da ste se riješiti nakupina proizvoda. Promijenite vodu i nastavite ispirati svaki kist pod tekućom vodom, sve dok voda ne postane čista. Pincete, škarice, uvijač za trepavice i slične predmete očistite alkoholom. Očišćeni pribor položite na čisti, suhi ručnik i pustite da se dobro osuši na zraku.

Jesu li svi kozmetički proizvodi doista sigurni za zdravlje

Jesu li svi kozmetički proizvodi doista sigurni za zdravlje?

Današnje tržište obiluje širokom ponudom komercijalnih kozmetičkih proizvoda. Koliko je opasna kozmetika i jesu li svi kozmetički proizvodi sigurni?

SAZNAJTE VIŠE

4. Budite redoviti

Da biste izbjegli potencijalne iritacije koje može izazvati šminka kojoj je prošao rok trajanja ili nečist pribor, jednom mjesečno operite svaki kutak svog nesesera ili kutije za šminku, a jednom tjedno očistite pribor za šminkanje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button