Koža, kosa i nokti - 15. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Nekoliko jednostavnih trikova za odabir savršenog parfema

Kako biste mirisali najbolje i kako bi vas prepoznavali po savršenom mirisnim tragu, morate biti sigurni da ste odabrali pravi parfem. Evo što morate imati na umu prilikom odabira

kako odabrati savršeni parfem miris vrste parfema jacine mirisa

Prije nego što se obvežete na kupnju parfema, uvijek ga najprije isprobajte. Budući da naša koža ima svoje jedinstvene feromone i hormone, određeni će miris na vama mirisati drugačije nego na vašoj prijateljici.

Prvo napravite jednostavan test da biste vidjeli sviđa li vam se početni, bazni miris parfema tako što ćete ga pomirisati. Ako vam se sviđa, pošpricajte malu količinu parfema na zapešće, ali nemojte trljati ruku o ruku jer se time remeti raspored molekula. Izađite iz parfumerije, pa 15 do 20 minuta kasnije, kada ispare prve mirisne note, ponovno pomirišite mjesto na koje ste ga nanijeli. Ako vam se još uvijek sviđa kako miriše, našli ste parfem koji vrijedi kupiti.

Naravno, najbolje je isprobati nekoliko mirisa prije nego što se odlučite za jedan. Ali, ipak, u jednom posjetu parfumeriji pomirišite najviše četiri mirisa jer sve nakon toga „zbunjuje“ olfaktorni sustav. Zapamtite da je najbolje vrijeme za kupovinu rano jutro jer u to doba najbolje osjetimo mirise.
Također, prije testiranja parfema, pobrinite se da je vaša koža dobro navlažena. Ako je vaša koža presuha, miris će brzo evaporirati. Nemirisna hidratantna krema pomaže parfemu da se bolje upije u kožu i duže zadrži.

Razumijevanje vrsta mirisa

Mirisi se svrstavaju u četiri glavne kategorije: cvjetni, orijentalni, drvenasti i svježi. Cvjetni mirisi imaju slatkast, „cvjetast“ miris, a obično se sastoje od nota jasmina, ljiljana i božura. Orijentalni mirisi su slatki, topli i pomalo pikantni. Ova vrsta parfema poznata je kao bogata i senzualna, a obično se sastoji od nota vanilije, kardamoma i cimeta. Drveni mirisi zanosni su i tajanstveni, a sastoje se od mirisa poput jantara, vetivera i cedrovine. Svježe mirise obično čine zelene, vodene i citrusne note. Ova vrsta parfema pruža svježinu, vitalnost i iskričavost.

Svaki miris ima tri razine nota: gornje, glavne i osnovne note. Kad vas zapljusne prvi val mirisa iz bočice to su gornje note i one prve ishlape. Glavne note su zadužene za razradu mirisne teme. One ulaze u reakciju s vašom kožom i zajedno s vašim prirodnim mirisom tvore onaj miris koji će se zadržati nekoliko sati. Tada dolazi do prve promjene u mirisu između prvog šprica i ovog već zrelog mirisa. Nakon toga razvijaju se bazne note koje se kod dobrog parfema zadržavaju cijeli dan.

Snaga mirisa

Osim razumijevanja vrsta mirisa, također morate biti sigurni da razumijete snagu i postojanost mirisa. Parfumeri stvaraju mirise koristeći mješavinu alkohola i ulja. Što parfem sadrži više ulja, to će miris biti jači i dulje će trajati.

parfem, miris, kako izabrati miris za ljeto

Izaberite najbolji za ljeto: Nisu svi parfemi za sva godišnja doba

Dobro odabrani parfemi mogu poboljšati raspoloženje, prizvati sjećanja, probuditi osjećaje i naglasiti osobnost, ali koliko god nam bio drag...

SAZNAJTE VIŠE

Tri su glavne jačine mirisa. Parfemska voda je najsnažnija i najpostojanija jer je napravljena od 10 do 20 posto parfemskog ulja pa se može zadržati na koži čitav dan, odnosno oko osam sati. Toaletna voda sadrži nešto manje, od 5 do 15 posto parfemskog ulja, zbog čega će se mirisni trag zadržati oko četiri a najviše sedam sati. Najslabija vrsta mirisa je kolonjska voda. Ona sadrži tek 2 do 4 posto parfemskog ulja, ali to je čini idealnom za one koji ne žele težak miris te je odličan izbor za ljetne mjesece.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button