Koža, kosa i nokti - 14. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

6 načina kako ostvariti zavodljive, guste trepavice bez ekstenzija

O dugačkim i gustim trepavicama sve žene sanjaju, no teško povjeruju da je san možda i moguće ostvariti. Pokušajte!

Guste trepavice

Kažu da su oči ogledalo duše, a kada naše oči krase guste i njegovane trepavice nastaje čarolija.

Ako vas muče rijetke ili kratke trepavice, iskušajte ove metode za poticanje rasta i zdravlja trepavica te nam svakako javite rezultate.

1. Jelovnik za volumen

Jednako kao na kožu i nokte, i na trepavice neposredno utječe ono što jedemo. Osim što će hrana bogata proteinima poboljšati cjelokupno zdravlje, može pomoći potaknuti brži rast trepavica.

Uz proteine, za što ljepše trepavice, jelovnik ispunite hranom koja sadrži sljedeće vitamine i minerale: biotin, tj. vitamin B7 (žumanjak, banane, jetrica, orašasti plodovi i dr.); niacin, odnosno vitamin B3 (gljive, orašasti plodovi, mahunarke…)

Važan je i vitamin C (kao što su paprika, brokula, kiseli kupus); vitamin E (npr. pšenične klice, orašasti plodovi, zeleno lisnato povrće) i kalcij (mlijeko i mliječni proizvodi, kelj, špinat, sezamove sjemenke).

2. Odabir maskare

Važno je kakvu maskaru koristite. Imate li osjetljive oči, možda biste trebali investirati u hipoalergenu maskaru iz koje su eliminirani sastojci poput parabena, sintetičkih mirisa i drugih koji mogu iritirati oči.

Ako su vaše oči često upaljene, veća je vjerojatnost da ćete gubiti trepavice

Isto tako, izbjegavajte vodootporne maskare jer su njihove formule vrlo snažne, a koriste se kemijski sastojci da bi maskara bila što postojanija, pa mogu oslabjeti trepavice.

Osim toga, vodootporne maskare se i teže uklanjaju, pa je za njih potrebno koristiti snažnije sredstvo koje sa sobom opet povlači gomilu sintetičkih sastojaka koji mogu štetno djelovati na osjetljivo područje očiju.

Također, smanjite uporabu uvijača za trepavice. Koristite ga samo u važnijim prilikama jer njime možete slomiti trepavice, a pokoju i iščupati.

Konačno, ne zaboravite baciti staru maskaru nakon tri do šest mjeseci korištenja kako biste smanjili rizik razvoja bakterija koje mogu uzrokovati infekcije.

3. Uklanjanje šminke

Spavanje s maskarom ili nepotpuno uklonjenom šminkom na očima je veliko NE. Ovaj čin može isušiti trepavice i potaknuti njihovo preuranjeno opadanje.  

Za uklanjanje make-upa uvijek koristite nježna i specijalizirana sredstva za čišćenje ili mješavinu biljnih ulja te pritom budite nježne. Snažno i grubo trljanje može biti razlog rijetkim trepavicama jer je njihov korijen jako delikatan. Zato, umjesto ribanja, šminku uklonite nježnim tapkanjem blazinicom ili maramicom.

4. Hidratacija

Nakon uklanjanja šminke, trepavice je važno hidratizirati. Jedan od najboljih, iskušanih pripravaka je ricinusovo ulje.

Zahvaljujući visokoj koncentraciji blagotvorne ricinoleične kiseline i vitamina E, kao i omega-6 i omega-9 masnih kiselina, ovaj prirodni ovlaživač potiče rast trepavica i kose.

Maslinovo ili kokosovo ulje te čisto ulje vitamina E također su dobar izbor za poboljšanje voluminoznosti.

Kako biste odabrani pripravak nanijeli, namočite kozmetički štapić ili onaj za čišćenje ušiju u ulje, pažljivo ga nanesite uz liniju trepavica i ostavite da djeluje najmanje 15 minuta.

Za najbolji rezultat nanesite ulje prije spavanja i ostavite tijekom noći. Što će više trepavice biti nahranjene, manja je šansa da će pucati i opadati.

5. Serumi za rast

Kao dodatak prirodnim metodama njege, za ekstra njegujući sloj iskušajte serume koji potiču rast trepavica i obećavaju povećani volumen. Uglavnom su obogaćeni peptidima, masnim kiselinama, hijaluronom, biotinom i drugim blagotvornim sastojcima koji potiču rast i stimuliraju folikul dlačica.

Za najbolji učinak potrebno ih je koristiti svakodnevno, a mnogi se od njih mogu koristiti uz šminku.

6. Make-up detoks

Još jedna opcija? Pokušajte svojim trepavicama pružiti koji dan „detoksikacije“ – barem 48 sati izbjegavajte maskaru, tuš ili olovku za oči.

Ova dvodnevna pauza pružit će trepavicama prijeko potrebno vrijeme za prirodnu obnovu. Kako se ne biste osjećali „golo“ dok se oči „odmaraju“ bez šminke, ovo je odlična prilika za jarki, odvažni ruž!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button