Koža, kosa i nokti - 8. ožujka 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

TikTok vratio slavu flasterima protiv bora: jesu li doista učinkoviti kao što tvrde influencerice? 

Iako su flasteri protiv bora prisutni na tržištima diljem svijeta već desetljećima, beauty influencerice na TikToku vratile su ovom kozmetičkom proizvodu popularnost. No jesu li oni doista vrijedni troška?

flasteri protiv bora

Beauty influencerice na TikToku dobile su milijarde pregleda tijekom proteklih nekoliko godina lijepeći silikonske flastere na svoja lica i vratove preko noći u nadi da će sljedećeg jutra imati glađu i elastičniju kožu.

Iako se ovi flasteri za bore mogu činiti kao još jedan suvremeni fenomen koji je izronio iz društvenih mreža, korištenje flastera za suzbijanje bora tehnika je koja postoji od 1930-ih, kaže za portal Everyday Health dr. Howard Sobel, klinički kozmetički dermatološki kirurg u bolnici Lenox Hill u New Yorku.

U kojoj dobi pomlađivanje lica ima smisla?

No djeluje li doista stavljanje flastera za bore s dodacima poput silikona i retinola na vaše lice i kožu? Uspijevaju li izgladiti bore?

Što su flasteri protiv bora

Flaster za bore komad je ljepljivog papira koji se nosi preko noći kako bi vaši mišići ostali na mjestu, s ciljem ublažavanja postojećih ili sprečavanja nastanka novih bora, kaže Kathleen Suozzi, dr. med., dermatološka kirurginja i direktorica estetske dermatologije na Yale Medicine u New Havenu, Connecticut.

Ljudi obično stavljaju ove flastere protiv bora na različite dijelove gornjeg dijela tijela, uključujući područje oko očiju, čelo, usta, vrat i dekolte. Neki sadrže popularne sastojke za njegu kože poput retinola, a nalikuju popularnim sheet maskama, kaže dr. Suozzi. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju (AAD), retinol može poboljšati izgled kože utječući na teksturu, pigmentacije i tonus kože. „Mnoge druge instant formulacije imaju silikonsku bazu koja daje svojstvo trenutnog izglađivanja bora“, dodaje dr. Suozzi.

Većina flastera za bore može se ponovno koristiti i relativno su cjenovno pristupačni, kao i proizvodi za njegu kože. S druge strane, možete se upustiti u trošak, pa kupiti luksuzne flastere koji su prožeti onime što se marketinški naziva „snažnim sastojcima protiv starenja“, uključujući octamioxyl, conotoxin, bakar i kolagenske peptide.

Dermatolozi: trik koji traje najviše nekoliko sati

Unatoč popularnosti flastera protiv bora i činjenici da mogu učiniti kožu glađom, malo je dokaza koji bi govorili u prilog dugotrajnijim učincima, kaže dr. Suozzi.

Dr. Sobel se slaže. „Više su trikovi, nego što bi bili učinkoviti“, kaže. „Čini se da flasteri protiv bora djeluju tako što ograničavaju sposobnost pravljenja nekih dubokih izraza lica koji pogoršavaju izgled bora. Budite uvjereni, rezultati smanjenja bora su privremeni i trajat će najviše nekoliko sati.”

Ipak, flasteri protiv bora koji su zasićeni brojnim sastojcima usmjerenima na hidrataciju i smanjenje preuranjenih znakova starenja, mogu ponuditi trajnije dobrobiti. „Oni više spadaju u kategoriju regionalnih sheet maski, koristeći flaster kao sredstvo za nanošenje proizvoda na kožu kao što bi to učinila maska“, kaže Suozzi.

Nabaviti flastere ili ne? Razmislite o cilju

Općenito, flasteri protiv bora jesu sigurni. Trebale bi ih izbjegavati osobe s osjetljivom kožom i one s kožnim alergijama. Oni mogu uzrokovati crvenilo i iritaciju, kaže dr. Sobel. Flasteri s aktivnim sastojkom retinolom također mogu vašu kožu učiniti osjetljivijom na sunce, a AAD savjetuje trudnicama ili dojiljama da izbjegavaju ovaj sastojak.

borba protiv bora

Istina o borama: razotkrivamo 5 čestih mitova

Uz sve informacije kojima nas mediji zapljuskuju o borbi protiv bora, teško je zaista znati što je istina, a...

SAZNAJTE VIŠE

Po pitanju toga jesu li vrijedni vašeg novca, to ovisi o vašem cilju. Ako želite kratkotrajno ublažiti fizičke znakove starenja kože, ovi vam proizvodi mogu pomoći. „Flasteri protiv bora izvrsni su za važne događaje kada želite izgledati najbolje što možete“, predlaže dr. Sobel. Samo nemojte očekivati trajne učinke o kojima biste trebali razgovarati s dermatologom. U tom slučaju na raspolaganju su drugi tretmani poput botoksa, lasera ili punila (filera).

Skuplji flasteri za bore sa sastojcima zdravima za kožu mogu nadopuniti injekcijske tretmane poput botoksa, rekla je dr. Suozzi. Ipak, slične učinke zaglađivanja kože možete postići i s jeftinijim proizvodima koji sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline, retinola, vitamina C i alfa hidroksi kiseline (AHA).

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button