Lijekovi i terapije - 26. siječnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Kraj dominacije Botoxa? Novi lijek dvostruko dulje djeluje na bore

FDA je krajem prošle godine odobrila Daxxify, novi lijek iz skupine neuromodulatora. Njegov učinak protiv bora traje u velikoj većini slučajeva četiri mjeseca, a nerijetko i do šest, pa i devet mjeseci

lijek daxxify-botox-kraj za bore

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je Daxxify, novi lijek za izglađivanje bora na licu kod odraslih, kojeg dermatolozi vide kao prvog velikog konkurenta Botoxu koji u posljednjih nekoliko desetljeća dominira tržištima.

Daxxify pripada obitelji lijekova poznatih kao neuromodulatori u kojoj se, uz Botox, nalaze i Dysport, Xeomin i Jeuveau. Prema Američkom društvu za dermatološku kirurgiju (ASDS), učinci ovih neuromodulatora obično traju oko tri mjeseca.

Najčešća pitanja i odgovori o dermalnim filerima

No učinak Daxxifyja puno je dulji te se vjeruje da bi time mogao izazvati pravu revoluciju na tržištu ljepote. U kliničkim ispitivanjima predanim u FDA na odobrenje, 80 posto osoba kojima je apliciran Daxxify nije imalo bore na licu ili su bile minimalno vidljive nakon četiri mjeseca, a otprilike polovica ispitanika nije imala tragove bora niti nakon šest mjeseci (ili ih je bilo malo).

Zašto se čekalo na odobrenje

„Daxxify će definitivno promijeniti tržište neuromodulatora zbog svoje povećane dugovječnosti“, uvjeren je dr. Joshua Zeichner, izvanredni profesor i direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja na odjelu za dermatologiju u bolnici Mount Sinai u New Yorku.

Međutim, proces odobrenja za Daxxify nije protekao posve glatko. Inspekcija FDA u proizvodnom je pogonu Daxxifyja u lipnju 2021. identificirala probleme s kontrolom kvalitete i onime što je poznato kao radna banka stanica (working cell bank, WCB) ili stanice s aktivnim sastojkom u lijeku. Revance, tvrtka koja proizvodi Daxxify, naglasila je u izjavi iz siječnja 2022. da je FDA zabrinuta zbog proizvodnog pogona, ali ne i zbog sigurnosti ili učinkovitosti novog lijeka.

Sličnosti i razlike Daxxifya i Botoxa

Daxxify djeluje slično Botoxu. Naime, neuromodulatori, obitelj lijekova koja uključuje Daxxify i Botox, u suštini „zamrzavaju“ bore ubrizgavanjem male količine botulinum toksina u područje ispod mišića, uzrokujući opuštanje tkiva i stvaranje glatkijeg izgleda kože iznad. Učinak s vremenom nestaje te mnogi ponavljaju tretman više puta tijekom godine kako bi očuvali mladalački izgled.

Ono po čemu se Daxxify razlikuje od Botoxa i drugih neuromodulatora jest njegova već spomenuta dugotrajnost. „Dok većina drugih proizvoda navodno traje negdje u rasponu od tri do pet mjeseci, kod većine pacijenata postiže se učinak od oko samo tri mjeseca“, kaže dr. Zeichner. „Rezultati s Daxxifyjem navodno traju oko šest mjeseci, što u konačnici znači manje odlazaka u ordinaciju i veće zadovoljstvo pacijenata.“

No osim toga, Botox i drugi neuromodulatori izrađeni su od onoga što je poznato kao humani serumski albumin, objašnjava dermatologinja dr. Nazanin Saedi sa Sveučilišta Thomas Jefferson u Philadelphiji. Daxxify ne sadrži nikakve ljudske ili životinjske proizvode, već je napravljen od peptida ili aminokiselina.

Peptidi mogu pomoći da Daxxify dulje traje kao sredstvo za izglađivanje bora u odnosu na druge neuromodulatore, kažu dermatolozi. I, za razliku od Botoxa i nekih drugih neuromodulatora koji zahtijevaju hlađenje, Daxxify se može čuvati na sobnoj temperaturi, kaže dr. Saedi. Xeomin također ne zahtijeva hlađenje.

Što su otkrili rezultati studija

FDA je odobrila Daxxify temeljem podataka kliničkih ispitivanja prikupljenih na više od 2700 pacijenata, koji su primili ukupno 4200 tretmana. Mjesec dana nakon injekcija, 98% pacijenata imalo je malo ili nimalo bora. Polovica pacijenata bila je potpuno ili gotovo bez bora na području ubrizgavanja nakon šest mjeseci, a kod nekih su učinci trajali i nakon devet mjeseci.

Čini se da su i nuspojave Daxxifya minimalne. U kliničkim ispitivanjima, istraživači nisu primijetili nikakve ozbiljne nuspojave povezane s liječenjem.

Najčešće uočene nuspojave bile su:

  • glavobolja, koju je iskusilo 6% ispitanika,
  • spušteni kapci, koje je iskusilo 2% ispitanika te
  • asimetrija lica, zabilježena kod 1% ispitanika.

Daxxify zasad odobren samo za područje između obrva

FDA je odobrila Botox za široku paletu namjena, uključujući liječenje kroničnih migrena, prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura, nekih vrsta urinarne inkontinencije, grčeva mišića vrata i jakog znojenja ispod pazuha.

Daxxify je zasad dobio odobrenje FDA samo za izglađivanje bora i to onih između obrva (bore „mrštilice“), dok je Botox odobren i za tretiranje drugih dijelova lica, kao što su bore oko očiju i čelo.

dermalni fileri estetski zahvati usne lice ljepota

Put do većih, mekih i podatnih usana

Dermalni fileri zlatni su standard na području nekirurških estetskih zahvata, posebno kada je riječ o izglađivanju kože lica te...

SAZNAJTE VIŠE

Prikladniji za one koji su već iskušali druge tretmane

Također, Daxxify bi mogao biti prikladniji za osobe koje su već iskušale neki drugi tretman. To je prije svega zato što rezultati Daxxifyja mogu trajati i dvostruko dulje od drugih neuromodulatora, kaže Zeichner. Naime, učinak traje puno dulje, a vi ne možete poništiti ishod s kojim niste zadovoljni. Zato bi najprije trebalo uspostaviti s liječnikom svoj obrazac ubrizgavanja, pa tek tada prijeći na neki dugotrajniji proizvod, objasnila je Zeichner.

Usporedila je to s isprobavanjem nove trajne boje za kosu kod novog frizera. Možda ćete biti zadovoljni s rezultatima, ali možda i nećete. „Puno je sigurnije započeti s privremenom bojom kako biste najprije bili sigurni da ste zadovoljni izgledom“, napominje Zeichner.

Cijena pod upitnikom

Daxxify još nije dostupan na tržištu, a tvrtka Revance još nije otkrila ni podatke o cijenama. Stoga nema garancije da će vas tretman Daxxifyem koštati manje zbog manjeg broja odlazaka na tretman jer bi njegova cijena mogla vjerojatno biti viša od cijene Botoxa.

Korišten izvor: https://www.everydayhealth.com/healthy-skin/fda-approves-daxxify-things-to-know-about-botox-alternative/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button