ADIVA Plus sadržaj - 25. veljače 2023.
AUTOR ČLANKA - Martina Radetić, dr. med., spec. otorinolaringolog, Poliklinika Alba Rubra, ADIVA Plus sadržaj

U kojoj dobi pomlađivanje lica ima smisla?

Godine su broj, a stanje kože i lica rezultat su brojnih čimbenika. Uzrečica „sve u svoje vrijeme” vrijedi u potpunosti kada je riječ o tretmanima pomlađivanja lica, a jedinstvenog odgovora nema

kada početi s pomlađivanjem lica

Pomlađivanje ili rejuvenacija postupak je kojim želimo vratiti mladolik izgled sjajne kože i lica punog volumena, jednako lijepog sa šminkom, kao i bez nje.

Naravno da mlado lice ne treba nikakav poseban tretman osim njege kože dovoljnom hidratacijom. To će učiniti hidratantna krema s hijaluronom i učinkom zatezanja. Dovoljno sna, zdrava prehrana, izbjegavanje žestokih pića i cigareta uz dobru genetiku, pravi su recept za to.

Istina o borama: razotkrivamo 5 čestih mitova

Nije dobro prerano početi s tretmanima 

Godine su broj, a stanje kože i lica rezultat su brojnih čimbenika. Ono što je sigurno, sa starenjem nam se povećavaju očne duplje i nosna duplja. To su otvori na kosturu glave koji su odgovorni za „upadanje” lica. Još kad tome dodamo manjak proizvodnje kolagena i vezivnog tkiva, masti te ostalih tvari potrebnih za održavanje volumena lica i tonusa kože, posljedice su izrazitije. I to je sve prirodan proces i tako treba biti. Ne postoji način da se ova pojava spriječi. Upravo suprotno.

Ako premladi počnete vaše lice ispunjavati dermalnim filerima, izazvat ćete suprotan učinak, a taj je da tkivo prestane producirati kolagen, proteine i hijaluronsku kiselinu u dovoljnoj mjeri. Organizam je programiran tako da kad nešto dobiva unosom izvana, smanjuje vlastitu proizvodnju.

Kada početi s tretmanima i što treba znati?

Uzrečica „sve u svoje vrijeme” ovdje vrijedi u potpunosti. Dakle, ne treba prerano krenuti s primjenom dermalnih filera, idealno bi bilo između 30-ih i 40-ih. Ponekad i hormonalni status nakon trudnoće može uzrokovati iscrpljen izgled lica. No i u tom slučaju treba pričekati barem šest mjeseci da se stanje popravi.

Preporučuje se početi s kvalitetnim filerom provjerenog brenda i u renomiranoj poliklinici. Filer će održati lijep volumen lica od 12 do 18 mjeseci, ponekad i duže, a učinak je trenutan – u svega 20-ak minuta izgledat ćete mlađe i odmorenije. Važno je da su vaši ciljevi realni te da nemate pretjeranih očekivanja. Znat ćete da je postignut sjajan rezultat kad promjene u izgledu vašeg lica primijete samo vama bliske osobe koje vas svakodnevno viđaju, a ostali vam kažu da dobro izgledate.

Današnji fileri imaju brojne mogućnosti primjene, od vraćanja izgubljenog volumena, popunjavanja bora, pa do ispravka nepravilnosti lica. Može se naglasiti brada ili donja čeljust, ispraviti neravan hrbat nosa ili jednostavno vratiti volumen jagodicama, usnicama i sljepoočnicama.

Dob i razlozi zbog kojih se pristupa estetskom zahvatu 

Estetskim kirurškim zahvatima, poput korekcije nosa, podizanja kapaka ili pak korekcije odstojećih uški, možete pristupiti nešto mlađi, no morate imati na umu da će tijelo s godinama pokušati vratiti izvorno stanje. To se neće, naravno, dogoditi u potpunosti niti preko noći, no neke će promjene biti vidljive nakon desetak godina.

Zato se i ti zahvati preporučuju u zrelijoj dobi. Izuzetak su odstojeće uške koje se preporučuje korigirati u predškolskoj dobi zbog socijalne intolerancije. 

pomladivanje obnavljanje koze

Borba protiv bora: što je pomlađivanje i obnavljanje kože?

Sunce, poremećaji, starenje, čak i nasljedstvo, mogu doprinijeti nepravilnostima kože na licu, vratu, dlanovima. No, one se mogu liječiti

SAZNAJTE VIŠE

Ako se ipak odlučite za estetski kirurški zahvat, učinite to u provjerenoj ustanovi kod kirurga s dobrim preporukama. Imajte na umu da svaki sljedeći operativni zahvat, odnosno korekcija neuspjelog prethodnog zahvata, nosi eksponencijalno manje rezultate. I takvi zahvati se ne preporučuju. 

Vaše lice je dio vaše osobnosti, kao i nos te svaki drugi dio našeg tijela. Ponekad nismo ni svjesni vlastite usklađenosti i ljepote.

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button