Prirodna kozmetika - 23. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Bakuchiol: novi pomlađujući sastojak koji djeluje poput retinola

Dobra vijest za sve vlasnice osjetljive kože! Novi hit sastojak - bakuchiol, kojeg nazivaju biljnim botoksom učinkovito zamjenjuje retinol. Djeluje pomlađujuće, a ne ostavlja kožu suhom i crvenom

bakuchiol, retinol, biljni botoks, njega kože, osjetljiva koža

Skup sintetičkih molekula dobivenih iz vitamina A, retinoli, poznati su kao sveti gral pomlađujućih sastojaka. Pomlađuju, obnavljaju strukturu i kvalitetu kože, zaglađuju bore, smanjuju hiperpigmentacijske mrlje, ublažavaju akne… Pa, tko ih ne bi volio?

Retinoli su skoro savršen sastojak. Skoro. Naime, imaju jednu značajnu manu. Iako su učinkoviti, imaju cijeli niz neželjenih nuspojava koje i nisu tako rijetke i bezazlene. Najizrazitije nuspojave su crvenilo kože, iritacija, ljuštenje i suhoća.

Zbog toga se kreme s retinolom u početku savjetuje nanositi tek svaki drugi ili treći dan – i uvijek tijekom noći. A nekim ženama i uz poduzete „mjere sigurnosti“ ne odgovaraju.

Stiže dobra vijest za sve s osjetljivom i reaktivnom kožom koja ne tolerira retinol. Znanstvenici su retinolu pronašli i više nego dostojnu zamjenu – nježniju, višestruko upotrebljivu i jednako učinkovitu. Riječ je o bakuchiolu.

Bakuchiol je antioksidativna molekula ekstrahirana iz azijske biljke psoralea corylifolia, odnosno babchi. Taj sastojak iscjeljujućeg djelovanja ima stoljetnu povijest upotrebe u ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini. Korišten je mahom za umirenje osipa, crvenila i zacjeljenje sitnih ranica.

Normalna, masna, suha ili mješovita: Znate li odrediti svoj tip kože?

A kako bakuchiol može pomoći tenu?

Taj botanički ekstrakt na kožu ima potpuno isti učinak kao retinol. Zaglađuje teksturu kože, ublažava hiperpigmentacije, poboljšava elastičnost kože, potiče obnovu stanica, stimulira proizvodnju kolagena, ‘pegla’ bore i ublažava fotooštećenja.

Njegova učinkovitost se ne očituje samo u novootkrivenom sjaju i zaglađenoj koži. Osim kao antiage krema za osjetljivu kožu, bakuchiol je pogodan i za problematičnu kožu sklonu aknama jer se može pohvaliti i protuupalnim i antibakterijskim svojstvima.

Još jedna odlična vijest o ovom sastojku je da je pogodan za gotovo sve tipove kože. A mogu ga koristiti i trudnice i dojilje.

Moćno djelovanje bakuchiol molekule nije marketinški trik kozmetičke industrije. Njegovo blagotvorno i pomlađujuće djelovanje na kožu znanstveno je potvrđeno prošle godine. U znanstvenom časopisu British Journal of Dermatology, grupa dermatologa objavila je rezultate istraživanja koji bakuchiol uspoređuju s retinolom.

žene, starenje, izgled, stil života, geni, ljepota

Geni ili životni stil: Zašto neke žene naočigled stare sporije?

Zašto neke žene stare sporije? Jesu li za njihov izgled zaslužni geni ili stil života - ili oboje? Znanstvenici...

SAZNAJTE VIŠE

Bakuchiol djeluje poput retinola

Bakuchiol je njihovim istraživanjima iznjedrio klinički komparabilne rezultate kao i retinol tijekom 12 tjedana korištenja. Pokazalo se da novootkriveni „biljni retinol“ s jednakim učinkom kao derivat vitamina A stimulira staničnu obnovu, ublažava bore i linije, potiče proizvodnju kolagena, poboljšava čvrstoću kože, ublažava hiperpigmentacije. I to s puno manje nuspojava koje se često vezuju uz retinol, kao što je crvenilo, ljuštenje i suhoća kože.

Bakuchiol, naime, djeluje poput retinola, ali s njim nema nikakve strukturalne sličnosti pa samim time niti negativnih učinaka na kožu, poput povećane fotoosjetljivosti.

Ove je dobre vijesti kozmetička industrija prigrlila u hipu pa možemo očekivati da će ove godine police drogerija ispuniti preparati za pomlađivanje i ublažavanje akni s takozvanim fitoretinolom ili biljnim botoksom, kako ga neki nazivaju.

Ipak , pripazite jer neki proizvođači kombiniraju bakuchiol s kemijskim derivatom vitamina A jer se pokazalo da bakuchiol produžuje djelovanje i učinkovitost tretmana s retinolom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button