Obiteljsko zdravlje - 13. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar, ADIVA Plus sadržaj

Najbolja eterična ulja za pomoć kod alergija

Alergije su u današnjem društvu raširene. Za ublažavanje simptoma nudi se mirisna i učinkovita pomoć iz prirode

etericna ulja alergije ljekovito bilje pomoc ulje crnog kima eukaliptus

Alergije su suvremena epidemija, a to potvrđuju i  podaci. Oni pokazuju da 30 do 40% svjetskog stanovništva pati od jedne ili više alergijskih bolesti, a 10 do 30%  svjetskog stanovništva pati od alergijskog rinitisa.

Stručnjaci o alergijama: zaštitne maske mogu pomoći i protiv alergena

Epidemija alergijskih bolesti može se jednim dijelom tumačiti „higijenskom hipotezom“, nastalom na temelju zapažanja da su djeca iz mnogobrojnijih obitelji (zbog veće izloženosti infekcijama preko braće) u odnosu na obitelji s jednim djetetom, rjeđe pogođena peludnom groznicom i ekcemom. Većoj prevalenciji alergijskih bolesti mogu pridonositi genetska predispozicija i veća izloženost štetnim tvarima, odnosno onečišćenje zraka, klimatske promjene, dim cigareta te loše prehrambene navike.

Prirodna pomoć u liječenju alergija

  • Ulje crnog kima je prirodni antihistaminik, te posjeduje protuupalno i imunomodulatorno djelovanje. Ljekoviti sastojci sjemenki i ulja su nigelon i timokinon. Preporuka je da se s tretmanom ulja crnog kima započne nekoliko mjeseci prije perioda alergija, a uzimanje bi se trebalo nastaviti sve do kraja jeseni, nakon čega se sugerira napraviti pauzu.
  • Astragalus ili kozlinac se primjenjuje za ublažavanje tegoba alergijskih reakcija. Stoljećima se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za jačanje obrambenog sustava organizma, a kao ljekoviti dio biljke upotrebljava se njegov osušeni korijen. Ova biljka potiče imunološki sustav prema eliminaciji alergena i pritom znatno smanjuje alergijske simptome. Preporuka  je da se počne koristiti u nižim dozama mjesec dana prije očekivane sezone alergija, te nastaviti u potrebnoj dozi tijekom cijele sezone. Njime je na prirodan način i bez sedacijskog efekta moguće ublažiti ili spriječiti pojavu alergijskih reakcija.
  • Ekstrakt lista crnog ribiza koristi se kod svih tegoba gdje dolazi do pretjerane reakcije imunološkog sustava, a u to pripadaju i alergije. Povoljno djelovanje pokazuje kod alergijskih stanja otpornih na liječenje klasičnim preparatima protiv alergije. Ekstrakt lista crnog ribiza najčešće se uzima simptomatski, kada je alergija već nastupila ili tijekom rizičnog perioda.

Prirodno liječenje rinitisa uzrokovanog alergijama

Prirodni sprejevi za nos često sadrže i različite kombinacije eteričnih ulja eukaliptusa, lavande kamilice i smilja koji dodatno olakšavaju disanje te umiruju upaljenu sluznicu.

Rinitis (curenje nosa) možemo rješavati i inhalacijama eteričnim uljima koji pokreću cirkulaciju te tako utječu na dekongestiju sluznice te sprečavaju sekundarnu bakterijsku infekciju. Pri odabiru eteričnog ulja uvijek se savjetujte s ljekarnikom. Preporuke su različite.

Na primjer, Eucalyptus globulus se češće koristi kod infekcija donjih dišnih puteva, dok se Eucalyptus radiata, osim kod infekcije gornjih dišnih puteva, zbog blažeg kemijskog sastava može uz oprez  koristiti i kod djece. Ravensara i čajevac imaju snažan antivirusni i antibakterijski učinak te se stoga često miješaju s ostalim eteričnim uljima.

Mogu se koristiti i gotovi proizvodi koji sadrže već priređene mješavine eteričnih ulja poput: eukaliptusa, metvice, borovice i klinčića.

alergije pomoc lijecenje pelud lijekovi simptomi kapi za nos oci

Samoliječenje alergije: korisni savjeti za ublažavanje simptoma

Simptomi tzv. „peludne groznice“ mogu narušiti kvalitetu života. Srećom, na raspolaganju nam je više bezreceptnih lijekova i pripravaka

SAZNAJTE VIŠE

Eterična ulja mogu biti od velike pomoći pri rješavanju i olakšavanju tegoba dišnih puteva, ali je iznimno važno upotrebljavati ulja s certifikatom, zatražiti savjet ljekarnika te ih koristiti na ispravan način. Ona mogu biti vrlo koristan i brz način pomoći, no ako se pacijent odluči na uporabu, treba ga upozoriti na  oprez. Naime, eterična ulja imaju jako djelovanje, tako da se ponekad ne smiju koristiti u istim dozama kod djece i odraslih, a niti se inhalirati na isti način. Važno je potražiti ljekarnički savjet za pravilno korištenje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button