Alergije - 20. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Samoliječenje alergije: korisni savjeti za ublažavanje simptoma

Simptomi takozvane „peludne groznice“ značajno mogu narušiti kvalitetu života. Srećom, na raspolaganju nam je više bezreceptnih lijekova i pripravaka koji nam mogu pomoći

alergije pomoc lijecenje pelud lijekovi simptomi kapi za nos oci

Dolazak proljeća većini ljudi podiže raspoloženje, ali onima koji pate od alergije počinju se javljati neugodni simptomi: kihanje, curenje iz nosa, svrbež i suzenje iz očiju, grebanje u grlu, suh nadražajni kašalj. Riječ je o tipičnim simptomima peludne alergije koji bolesnicima smanjuju koncentraciju i  radnu sposobnost.

Preosjetljivost epidemijskih razmjera: najčešće alergije suvremenog čovjeka

Posljednjih desetljeća povećava se učestalost ove, ne toliko opasne, koliko neugodne bolesti. Uobičajeni termin peludna groznica objedinjuje alergijsku hunjavicu i alergijski konjuktivitis. Pojavljuje se u vrijeme kada se u zraku nalaze čestice peludi stabala, trava ili korova. Za nastanak simptoma potrebna je određena koncentracija peludi u zraku, a izraženiji su što je ona veća.

Kod alergijske bolesti, kad već znamo o čemu se radi, najčešće pribjegavamo samoliječenju, bez posjete liječniku. Za to nam stoje na raspolaganju lijekovi koji imaju bezreceptni status, kao i više vrsta medicinskih proizvoda i prirodnih pripravaka, takozvanih dodataka prehrani.

Antihistaminici

Najvažnija grupa lijekova u tom području su antihistaminici. Novije generacije ovih lijekova imaju znatno manje izražene sedativne nuspojave te su pouzdani i sigurni lijekovi koji uspješno ublažavaju većinu alergijskih simptoma u blagim oblicima bolesti.

Tri predstavnika ove skupine lijekova (loratadin, feksofenadin i cetirizin) u prikladnim (manjim) pakiranjima i jačinama mogu se nabaviti bez recepta. Uzimaju se jedanput na dan, a poželjno je započeti terapiju i nekoliko tjedana prije očekivane alergijske reakcije. Oralni sustavni antihistaminici koriste se, osim kod peludne alergije, i protiv urtikarije te u alergijskoj reakciji nakon uboda insekata. Za ublažavanje simptoma alergije na tržištu su dostupni i biljni preparati, primjerice onaj koji sadrži ekstrakt biljke kozlinac (Astragalus) aktiviran posebnim zaštićenim postupkom. Djeluje tako što stimulira proizvodnju specifičnih plazma stanica i sintezu zaštitnog imunoglobulina IgG koji omogućuje neutralizaciju alergena. 

Jačanje imunološkog sustava

Kako se terapija alergijske bolesti svodi na ublažavanje simptoma, dobro je preventivno djelovati na jačanje imunološkog sustava zdravom prehranom, a mogu se preporučiti i med, vitamin C ili, primjerice, ulje crnog kima. Također i dodaci prehrani s kvercetinom (fitonutrijent, bioflavonoid s antioksidativnim i antialergijskim djelovanjem), astaksantinom ili beta-glukanom. Na tržištu postoji i homeopatski preparat protiv alergije.

Kapljice za nos – dekongestivi

Rješenje za simptome koji su povezani s alergijskim rinitisom – kihanje, curenje vodenastog sekreta i oticanje nosne sluznice, kongestija (koja se osjeća kao začepljenost nosa, često i uz gubitak osjeta mirisa) je kapanje u nos. 

Nosni dekongestivi su lijekovi koji vazokonstrikcijom krvnih žila nosne sluznice smanjuju oticanje  uzrokovano alergijskom reakcijom te tako olakšavaju disanje. Obično se koriste preparati nafazolina, oksimetazolina i ksilometazolina u obliku kapi ili spreja za nos i mogu se nabaviti bez recepta. Korisnike treba upozoriti na opasnost dugotrajne primjene jer može doći do oštećenja epitela nosne sluznice. Stoga se savjetuje primjena nosnih dekongestiva najviše sedam do 10  dana.

Na tržištu se nalaze i kombinacije s dekspantenolom koji pomaže u zaštiti oštećene nosne sluznice ili s hijaluronskom kiselinom koja sprečava suhoću nosne sluznice. U liječenju mogu pomoći i posebne masti koje se nanose na sluznicu nosa s ciljem zaustavljanja stranih čestica i sprečavanja upale sluznice nosa.

alergije zastitne maske pelud

Stručnjaci o alergijama: zaštitne maske mogu pomoći i protiv alergena

Alergije su u punom jeku i iako smo jedva dočekali izlazak iz karantene, stare tegobe nas spremno dočekuju… no...

SAZNAJTE VIŠE

Umjetne suze i kapi za oči

Alergijska reakcija može se javiti i na očima, a simptomi (svrbež, crvenilo i otečeni kapci) često se preklapaju sa simptomima suhog oka. Preporučuje se izbjegavanje poznatih alergena i primjena  umjetnih suza te lokalna primjena antihistaminika/vazokonstriktora u preparatima za oči.

Bez recepta mogu se nabaviti kapi za oči s ektoinom koje, u kontaktu sa sluznicom oka, stvaraju hidrokompleks u obliku filma koji štiti od kontakta s alergenima. Ako ovi lijekovi nisu dovoljni, lokalno se može primijeniti antihistaminik u obliku kapi za oči koji se izdaje na recept (olopatadin).

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button