Obiteljsko zdravlje - 17. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Mogu li pčelinji proizvodi pomoći ublažavanju peludnih alergija?

Ovih su dana u središtu pažnje svi načini jačanja imuniteta, pa tako i uz blagotvornu pomoć pčelinjih proizvoda. No oni bi nam mogli pomoći i kada je riječ o alergijama na pelud

pcelinji proizvodi peludne alergije apiterapija jacanje imuniteta

Med je odavno sinonim za jačanje imuniteta te se preporučuje kao visokoučinkovito prirodno sredstvo u prevenciji i liječenju bolesti dišnog sustava. No, što učiniti kad je posrijedi peludna alergija?

Česte su dvojbe oko toga smiju li ljudi alergični na pelud uopće uzimati med jer možda on sadrži baš onu vrstu peludi na koju je osoba preosjetljiva. Manje je poznato da pčelinji proizvodi čak mogu pomoći ublažavanju peludnih alergija – ali obvezno pod nadzorom liječnika i apiterapeuta.

Savjet Hrvatskog apiterapijskog društva

U Hrvatskom apiterapijskom društvu kažu da je u nekim slučajevima moguće smanjiti alergijsku reakciju na određenu vrstu peludi tako da se konzumira med te med u saću iz područja u kojemu osoba živi. Treba odabrati med provjerene kvalitete, od lokalnih pčelara u krugu od 50 kilometara od mjesta stanovanja jer samo takav med sadrži sve alergene zbog kojih osoba može imati tegobe. Također je važno da med potječe iz onoga godišnjeg doba u kojemu se javlja alergija. Primjerice, ako je to jesen, treba nabaviti med dobiven iz tog razdoblja.

Laboratorijskom analizom pouzdano se može ustanoviti da li med sadrži pelud koja kod osobe uzrokuje alergijsku reakciju. Ako se organizam uzimanjem takvog meda cijele godine izlaže malim količinama peludi na koju je osoba preosjetljiva, s vremenom se može smanjiti burna alergijska reakcija u razdoblju kada su peludni alergeni prisutni u zraku u većoj količini, objašnjavaju apiterapeuti.

Žvakanje medenog saća i med

Kod alergijskog rinitisa može pomoći žvakanje medenog saća. S time treba započeti najmanje mjesec dana prije očekivane alergije tako da se saće svakodnevno žvače barem 10-15 minuta, a potom se ostatak ispljune.

Ako ne možete nabaviti saće od lokalnog pčelara, umjesto toga preporučuje se svakodnevno uzimanje jedne žličice odgovarajućeg meda (također najmanje mjesec dana prije očekivanog početka alergijskih simptoma). Pritom je najbolje konzumirati med otopljen u biljnom čaju koji treba biti mlak jer na visokim temperaturama med gubi svoja blagotvorna svojstva.

Medene inhalacije, propolis i matična mliječ

Osim žvakanja meda u saću i uzimanja manjih količina na žličicu, korisne su medene inhalacije putem posebnih parnih ili ultrazvučnih inhalatora. Također se uz med po mogućnosti može koristiti i propolis, kao i matična mliječ, i to ona čista, izravno od pčelara. Za najbolji učinak, matičnu mliječ u apiterapiji treba uzimati zasebno, a ne u mješavinama.

Matična mliječ može biti od velike pomoći zato što sadrži jedinstvenu 10 HDA nezasićenu masnu kiselinu s moćnim protuupalnim i protualergijskim djelovanjem. Znanstveno je dokazano da 10 HDA blokira u organizmu pokretače alergijskih reakcija, histamin i IgE imunoglobulin.

astma, alergija

Kako si možete pomoći? Alergija i astma su čvrsto povezane

Ova bolest ne samo da znatno narušava kvalitetu života, nego uzrokuje velike financijske troškove zdravstvenog sustava te opće društvene...

SAZNAJTE VIŠE

Nemojte sami „eksperimentirati“!

Najbolje je pčelinje proizvode nabavljati od pouzdanih lokalnih pčelara koji ih proizvode na ekološki prihvatljiv način. Pritom ne zaboravite – u liječenju peludnih alergija pčelinji proizvodi eventualno mogu biti dodatna pomoć, i to isključivo pod nadzorom liječnika i apiterapeuta. Nipošto nemojte sami „eksperimentirati“ niti prekidati propisanu terapiju za peludnu alergiju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button