Pubertet - 27. lipnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Ne ignorirajte problem: pomozite tinejdžeru da stvori pozitivnu sliku svog tijela

Rano poduzimanje koraka za izgradnju zdrave slike o tijelu, djeci može pomoći u sprječavanju problema sa samopoštovanjem, a koji mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Važna uloga u tom procesu pripada roditeljima

roditeljstvo-tinejdžeri i poremećaji prehrane

Kako im tijela rastu, razvijaju se i mijenjaju, tinejdžeri se mogu osjećati vrlo samosvjesno, ali i biti preosjetljivi na svaku manu, pa tako i na višak (navodni ili stvarni) kilograma. Također su intenzivno bombardirani „idealnim“, često računalno poboljšanim fotografijama tijela s kojima je nemoguće mjeriti se. Te vizualne poruke mogu uvjeriti bilo koga da je predebeo, premršav, prenizak ili previsok.

No djeca poruke shvaćaju i prije ulaska u pubertet. Oko 30% djevojčica u dobi od 10 do 14 godina je na dijeti, pokazalo je istraživanje dječje bolnice u Torontu.

Dobra vijest je da, kao roditelj, imate više utjecaja nego što možda mislite kako biste pomogli svom tinejdžeru da prebrodi ovo teško razdoblje života i stvori pozitivnu sliku o svom tijelu, bez obzira na njegovu veličinu ili oblik.

Što je „kotač emocija“ i kako nam može pomoći u razumijevanju emocija

Problem nije „rezerviran“ samo za djevojčice

Temeljem glamuroznih modnih časopisa, TV emisija, filmova i društvenih medija, tinejdžerice mogu steći dojam da modeli i slavne osobe imaju savršena tijela i besprijekornu kožu. Mnogi se tinejdžeri pak uspoređuju s vrhunskim sportašima i filmskim zvijezdama. Osjećaju se nezadovoljno ako im vlastito tijelo ne zadovoljava te visoke standarde. U pokušaju dosezanja „savršenstva“, tinejdžeri mogu biti pod povišenim rizikom od depresije, poremećaja prehrane i rizičnih ponašanja.

Dječaci obično ne razgovaraju toliko o problemima s izgledom tijela kao djevojčice, ali to ne znači da ih nemaju. Mogu se boriti i s poremećajima prehrane. Ali roditelji i liječnici ih mogu previdjeti, čak i ako su svjesni takvih problema kod djevojčica.

Kako naslutiti da tinejdžer nije zadovoljan tijelom?

Poznavanje znakova koji upozoravaju da vaše dijete ima nezdravu sliku tijela, može vam pomoći da pravovremeno otkrijete problem.

Na što treba obratiti pažnju:

 • sebe promatra samo u kontekstu svog fizičkog izgleda,
 • kakav je način na koji vaša kći ili sin opisuje sebe, svoj fizički razvoj i privlačnost,
 • stalno isprobavanje raznih dijeta,
 • česti komentari o težini drugih djevojaka,
 • zabrinutost oko seksualne privlačnosti,
 • depresija i nisko samopoštovanje.

5 savjeta za roditelje

Ako mislite da se vaš tinejdžer bori s niskim samopoštovanjem, što možete učiniti? Ovom prilikom donosimo vam pet savjeta koje je jednostavno usvojiti, a mogu doista učiniti puno.

#1 Budite dobar uzor

Vaš tinejdžer pomno prati vaš stil života, prehrambene navike i stavove, čak i ako djeluje da mu/joj svaka vaša riječ ide na živce. Obratite pažnju na primjer koji pružate i uvedite promjene ako vam se ne sviđa ono što kod sebe primjećujete. Možete krenuti s programom vježbanja, jesti zdravije ili se odmaknuti od društvenih mreža i umjesto toga šetati.

Zapamtite, vaše će dijete također modelirati vaše stavove o vašem tijelu. Dakle, ako stalno kritizirate svoje bokove ili prorijeđenu kosu, naučit će se usredotočiti na svoje mane, umjesto na kvalitete.

Pazite na komentare koje dajete o tijelima drugih ljudi te izbjegavajte stereotipe, predrasude i riječi poput „ružno“ i „debelo“.

#2 Budite pozitivni

Nikada nemojte davati kritičke primjedbe o tijelu vašeg tinejdžera. Ako imaju problema s težinom, možete biti sigurni da su toga svjesni. Vaši komentari će ih samo još više obeshrabriti i mogli bi pogoršati problem.

Umjesto toga, dajte im komplimente. Recite im kako imaju lijep osmijeh ili kako im zbog te košulje oči sjaje. Davanjem pozitivnih povratnih informacija, gradite zdravu sliku o svom tijelu. Potaknite druge zdrave navike, poput dobre osobne higijene i držanja, zdravih navika spavanja i oslobađanja od stresa. Kada vaš tinejdžer sjedi na kauču, predložite mu da zajedno prošetate, otrčite krug po kvartu ili odete u teretanu.

Ako smatrate da vam je potrebna dodatna pomoć, razgovarajte sa školskim psihologom ili njegovim liječnikom te zajedno osmislite plan prehrane i vježbanja.

#3 Podučite svog tinejdžera o medijima

Pomozite svojoj kćeri ili sinu da nauče biti skeptični prema onome što vide u časopisima, na ekranu i na webu. Provjerite razumije li vaš tinejdžer „fotošopiranje“, zadatke stilista, osobnih trenera, estetskih kirurga i druge trikove kojima se služi industrija ljepote.

#4 Stavite druge kvalitete ispred izgleda

Podržite talente i vještine vašeg tinejdžera koji nemaju nikakve veze s njihovim izgledom, poput glazbe, sporta, umjetnosti i volonterskih aktivnosti. Pokažite zanimanje za njihove strasti i težnje. Pohvalite dobre stvari koje volite kod njih, na primjer, kako vas mogu nasmijati, njihovu usredotočenost na školski zadatak ili način na koji paze na svoju mlađu braću i sestre. Usredotočite se na zdravlje umjesto na izgled kad god možete.

#5 Neka dobro zdravlje bude obiteljska stvar

Cijela će vaša obitelj biti zdravija ako izbacite iz jelovnika brzu hranu, kuhate zdrave obroke i budete aktivni. Ali ne morate učiniti sve odjednom da biste napravili razliku. Samo jedna mala promjena može početi graditi vaše samopouzdanje i samopouzdanje vašeg tinejdžera te vam pomoći da djelujete prema višim ciljevima. Ako i drugi članovi obitelji dijele ova nova ponašanja, i vaš će se tinejdžer osjećati manje izolirano.

Ako već niste, uvedite ritual obiteljske večere. Tada, umjesto paljenja televizije ili uzimanja mobitela u ruke, predložite obiteljsku šetnju. Također možete ponuditi da vam se pridružite u teretani. U redu je početi polako, možda biti aktivniji jednom tjedno, a zatim češće hodati ili vježbati. Ako zdrav način života učinite dijelom svoje obiteljske kulture, vaše dijete će izgraditi dobre navike koje će trajati cijeli život.

Simptomi i znakovi poremećaja prehrane

Ako primijetite veće promjene u težini ili u prehrambenim navikama vašeg tinejdžera, razgovarajte s njegovim liječnikom.

Dok problemi sa slikom tijela mogu utjecati na bilo koga, vjerojatnije je da će djevojke imati negativne zdravstvene ishode povezane s nezadovoljstvom tijelom, uključujući poremećaje prehrane poput anoreksije ili bulimije.

odgoj djece roditeljstvo savrseni roditelji

Savršen roditelj ne postoji, već samo dovoljno dobar

Mnogi roditelji zabrinuti su da, unatoč uloženom trudu u odgoj djece čine greške. No strahu od „nesavršenosti“ ne bi...

SAZNAJTE VIŠE

Simptomi anoreksije mogu uključivati:

 • veći (velik) gubitak težine,
 • odbijanje jela i gladovanje,
 • pretjerano vježbanje,
 • izjave da se „osjećaju debelo“,
 • povlačenje iz društvenih aktivnosti.

Simptomi bulimije mogu uključivati:

 • smišljanje izgovora za odlazak u kupaonicu odmah nakon jela,
 • konzumiranje velikih količina hrane bez debljanja,
 • korištenje laksativa ili diuretika,
 • povlačenje iz društvenih aktivnosti.

Ako primijetite bilo koji od ovih znakova kod svoje djece, obratite se odmah liječniku. Zapamtite, ključ je prevencija. Rano poduzimanje koraka za izgradnju zdrave slike o tijelu kod djece može pomoći u sprječavanju problema sa samopoštovanjem koji mogu dovesti do poremećaja prehrane.

Korišten izvor: WebMD

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button