Psiha i emocije - 3. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Tatjana Divjak, life&business coach

Kako steći i održati pozitivnu sliku o sebi?

Jedan od najvažnijih koraka u osobnoj promjeni je donošenje odluke kako ćete promijeniti loše navike, negativno ponašanje i ograničavajuća vjerovanja – ova odluka potvrđuje vašu spremnost da ustrajete u ostvarenju cilja bez obzira na prepreke

Pozitivna slika o sebi

Uvijek biste trebali slijediti mudru misao „Ljudski je um kao padobran – najkorisniji je kad je otvoren“ i biti otvoreni za ideje koje bi vam mogle pomoći da radite na svom samopouzdanju.

Nedostatak samopoštovanja i samopouzdanja u korijenu je mnogih problema u životu. Vjerojatno su vam poznate mnoge od posljedica. Osobe koje imaju lošu sliku o sebi ne prekidaju nezdrave odnose, nezadovoljni su na poslu, ali ga ipak ne mijenjaju, uvjereni su u mnoge svoje tjelesne nedostatke, imaju problema sa zdravljem, vječne su žrtve…

No, ima i onih koji naoko djeluju zadovoljni i samouvjereni pa čak i previše samouvjereni, a kada ostanu sami, skidaju masku (veseljaka, mudrijaša, brbljavca…) i tada su sasvim drugačiji. Oni, zapravo, imaju samopouzdanja (vjeruju da nešto mogu postići), ali nemaju samopoštovanja (ne vjeruju da nešto zavređuju postići).

Samopoštovanje i samopouzdanje

U svojoj knjizi „Razgovori sa zrcalom“ (IEP d.o.o, Zagreb) autorice Dubravka Miljković i Majda Rijavec navode kako se osjećaj vlastite vrijednosti (eng. self respect) odnosi na naše uvjerenje kako imamo pravo biti sretni i kako zaslužujemo postignuće, uspjeh, prijateljstvo, ljubav i ispunjenje.

Osobi niskog samopoštovanja nedostaje osnovni osjećaj vlastite vrijednosti, ona ne vjeruje da zaslužuje ljubav i poštovanje drugih ljudi, osjeća kako je predodređena da bude nesretna te se boji izraziti svoja mišljenja, osjećaje, želje i potrebe. Samopouzdanje (eng.: self confidence) je uvjerenje kako smo sposobni razmišljati, učiti, birati, donositi odluke, svladavati izazove i promjene. Osoba niskog samopouzdanja ne osjeća se sposobnom suočiti se sa životnim izazovima i nema osnovno povjerenje u svoje intelektualne sposobnosti i način razmišljanja.

>>Kako popraviti narušenu sliku o sebi i podići samopouzdanje?<<

Samopouzdanje i samopoštovanje su ključni faktori u ostvarenju bilo kojeg životnog cilja. Ako ste i sami jedna od osoba s poljuljanom slikom o sebi, vjerujem da ste već gladni savjeta kako izaći iz tog začaranog kruga.

Nema čarobnog štapića

No, nema čarobnog štapića i nije lako dati brzopoteznu formulu, ali moguće je radom na sebi, pomoću nekih mentalnih vježbi ili „alata“, podići svoje samopouzdanje i pomoći si da ostvarimo svoje ciljeve i težnje te da živimo sretan i ispunjen život. Ustrajnim radom na sebi moguće je promijeniti unutarnju sliku o sebi te održati zdrav pogled na sebe i svijet oko sebe.

Nužno je, kao prvo, osvijestiti izvore rušenja samopouzdanja (ili njegova odsustva). Osvijestivši činjenicu da su vaše nisko samopoštovanje, strahovi i svaka negativna misao uzroci nezadovoljstvu i negativnim događajima u vašem životu, a često i životu vaših bližnjih, bit će lakše krenuti putem rješenja. Otkrivanje uobičajenih obrazaca koji podupiru tu vašu lošu sliku o sebi vodi vas do cilja – promjeni načina razmišljanja.

Za početak – donesite odluku!

Donesite odluku da ćete promijeniti takav način razmišljanja, loše navike, negativno ponašanje i ograničavajuća vjerovanja, važan je korak u osobnoj promjeni. Ona nam potvrđuje našu spremnost da ustrajemo u ostvarenju cilja bez obzira na prepreke. A njih će biti!

Omogućite svojoj kreativnosti i intuiciji da vam služi na tom putu promjene. Zapitajte sami sebe (kada ništa ne činite) što je to što vas čini zadovoljnima, mirnima i sretnima? Počnite voljeti i cijeniti sebe (ovo zvuči patetično, no kada budete sami sa sobom, preispitajte se: činite li rado za sebe one stvari koje ste spremni učiniti za osobu koju volite?). Nagradite se za svaki, pa i najmanji uspjeh i ostvarenje zadataka koje ste si zadali. Upravo u samonagrađivanju i samomotivaciji leži ključ podizanja vlastitog samopouzdanja.

>>Zdravlje, financije, posao i obitelj najčešća su područja u kojima želimo promjene ili ostvarenje nekog cilja, a važno je odlučiti promijeniti svoje navike ili barem odrediti nekoliko ciljeva. Donosimo recept za ostvarenje novogodišnjih odluka<<

Budite spremni odgoditi zadovoljenje nagonskih potreba i uživajte u ostvarenjima koje će u vaš život donijeti dugoročnija zadovoljstva. Tada ćete i u trenucima koji su teški biti svjesniji ljepote koja vas okružuje. Vježbajte samodisciplinu. Nagradite se za svaki, pa i najmanji uspjeh i u tome, i to svaki put, sve dok ne naučite kako ste zaslužili uspjeh i sreću.

Koja su vaša vjerovanja?

Razmislite o onome u što vjerujete. Zamijenite ograničavajuća vjerovanja novim i pozitivnim. Upravo nam vjerovanja, pogotovo nametnuta kulturološkim nasljeđem i odgojem, često predstavljaju prepreku samoostvarenju. Odlučite promijeniti vjerovanja koja vam (opetovano) daju negativan rezultat. To može biti bilo što – ali je uvijek samo vaše. Na primjer: i ovaj put ću izabrati pogrešnu stranu u redu u pošti, ja uvijek stanem ondje gdje se najdulje čeka!

Vjerovanje takvog tipa (čini se) kreira okolnosti koje vam potvrđuju da je riječ o pravilu. Nađite izlaz mijenjajući „svoj pogled na stvarnost“ i, na primjer, primijetite svaki put kada stanete u red koji „čarobno“ ide najbrže ili kad ste bez posebnih problema poslali pošiljku. Zamijetite razliku!

Okružite se pozitivcima

Jedna od najvažnijih stvari koje mogu utjecati na naše samopouzdanje jesu pozitivni ljudi. Okružite se njima i ne dopustite da vas kritika drugih zaustavi ili omete u ostvarenju vlastitih ciljeva. Kritiziranje (pogotovo kada nam ga upute oni koji su nam važni) nas ometa u postizanju boljih i uspješnijih rezultata u životu. Lako ćete prepoznati takve situacije, a pogotovo ljude koji vas kritiziraju. Njihova omiljena riječ je „ali“, primjerice: lijepa si, ali si se malo udebljala, zar ne!?

Ako sami nemate ideju kako ostvariti korake koje vam predlažem, „alate“ ćete naći u mojoj knjizi „Kako ojačati samopouzdanje“ u izdanju Profila.

Slijedite mudru misao „Ljudski je um kao padobran – najkorisniji je kad je otvoren!” i budite otvoreni za ideje koje bi vam mogle pomoći i radite na svom samopouzdanju. Ako vam ne uspije odmah, uporno ponavljajte vježbajući do prvih znakova uspjeha. I dalje od toga. Ako sami ne možete krenuti naprijed, obratite se stručnjaku koji vas može voditi putem samopouzdanja. I life coach ili terapeut mogu vam u tome pomoći, radeći zajedno s vama na podizanju vašeg samopouzdanja.

No najvažnije od svega je: upoznati sebe. Zavolite se i prihvatite svoje male nedostatke. Otkrit ćete da je svijet predivno mjesto, a vi njegov neizostavni dio.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button