Dječje zdravlje - 6. travnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Martina Štrk, mag. psihologije, Poliklinika AVIVA, ADIVA Plus sadržaj

Kreiranje pozitivnog iskustva: savjeti psihologa za prvi posjet djeteta doktoru

Prvi odlazak liječniku i za dijete i za roditelje može predstavljati stres jer je poljuljana jedna od temeljnih psiholoških potreba, a to je potreba za sigurnošću. No uz nekoliko stručnih savjeta može se ovladati neugodnim emocijama

strah od liječnika-dječje emocije

Posjet zdravstvenoj ustanovi i prvi kontakt s doktorom za mnogu djecu, ali i njihove roditelje, može biti vrlo stresan korak. Jedan od razloga leži u neizvjesnosti koja obavija susret s liječnikom jer niti dijete, a niti roditelj, nemaju unaprijed uvid u to kako će susret proći i koji će biti ishod njihova dolaska (kakve će nalaze dobiti, koja će biti preporuka doktora i slično).

6 simptoma zbog kojih se odmah morate javiti pedijatru

Možemo stoga reći kako je prilikom dolaska doktoru i kod roditelja i kod djeteta poljuljana jedna od temeljnih psiholoških potreba, ona za sigurnošću. U nastavku donosimo savjete koji vam mogu pomoći u ovladavanju neugodnim emocijama vezanim uz prvi posjet liječniku.

Informirajte se unaprijed o pretrazi, odnosno pregledu

Prikupljanjem informacija o pretrazi/pregledu koje vaše dijete treba obaviti smanjit ćete doživljaj neizvjesnosti jer ćete unaprijed i vi i dijete otprilike znati što možete očekivati i kako će izgledati pretraga.

Primjerice, ako dijete odlazi na EEG dobro je upoznati sebe kao roditelja o tome što dijete prolazi; da je riječ o neinvazivnoj, bezbolnoj pretrazi u trajanju od pola sata te da ona uključuje snimanje moždane aktivnosti s pomoću elektroda pričvršćenih gelom za glavu. Tako možete formirati realistična očekivanja koja ćete potom prenijeti djetetu kako biste ublažili nepoznatost i neizvjesnost situacije u kojoj će se naći. U slučaju spomenutog EEG-a, to bi značilo objasniti djetetu da će na glavi imati nešto nalik „ kapi sa žicama“, da će osjetiti hladan gel, da je to nešto što ga neće boljeti, ali će se možda neobično osjećati jer na to nije navikao.

Također, uvijek je dobro nova iskustva povezati s već nekim ranijim koje je dijete prošlo (primjerice, s nekom pretragom koju je dijete prije obavilo i koja ga nije boljela iako je bila nova i neizvjesna) ili s maštom (npr. „kad ti stave ‘kapu sa žicama’ na glavu, izgledat ćeš kao svemirac iz slikovnice koju čitamo“).

Prepoznajte emociju i o njoj iskreno razgovarajte

Provjerite kako se vaše dijete osjeća i s njim iskreno komunicirajte. Razgovor o emocijama razlikovat će se ovisno o dobi djeteta, ali on u svakom slučaju treba poslužiti kao siguran prostor da dijete svoju emociju prepozna i iskaže (crtežom, riječima ili pokretom).

Na emociju djeteta odgovorite prihvaćanjem, nikako negacijom. Dakle, umjesto: „nemoj se bojati, ne plači“, ponudite razumijevanje i utjehu „razumijem da se bojiš posjeta doktoru, ali nećeš biti sam, ja sam uz tebe!“

Dogovorite sigurnosna ponašanja

Nakon što identificirate osjećaje koji će, vrlo vjerojatno, biti neugodni (primjerice, strah, tuga ili ljutnja) dogovorite s djetetom unaprijed načine na koje si može pomoći. To može biti plišanac kojeg će ponijeti sa sobom, a koji će u novoj i neizvjesnoj situaciji u kojoj je dijete okruženo nepoznatim osobama i novom okolinom, poslužiti kao sigurna, poznata figura koja može generirati osjećaj sigurnosti.

Uz navedeno, s doktorom unaprijed provjerite hoćete li vi biti prisutni za vrijeme pretrage ili ne. Ako vam je dozvoljeno biti uz dijete, naglasite mu to, no ako nije moguće, svakako dijete s time unaprijed upoznajte! Šok zbog nenadanog odvajanja u nepoznatoj situaciji samo će produbiti djetetovu neugodu i zato je važno da unaprijed, i dijete i vi, znate što očekivati. Ako nećete biti prisutni, uz djetetovu najdražu igračku koja će biti uz njega, dogovorite i gdje ćete se u tom trenu nalaziti („čekam te odmah iza vrata“ ili „dođem čim pretraga završi“ i slično).

djecji osjecaji djecje emocije

Kako se razvijaju dječje emocije i kako se s njima nositi?

Dolazak djeteta je radost, no gotovo da i ne postoji zahtjevnija uloga od odgoja. Jedan od najvećih izazova, nošenje...

SAZNAJTE VIŠE

Povežite posjet doktoru s ugodnom aktivnošću

Najavite djetetu kako ćete nakon posjeta liječniku provesti zajedničko vrijeme u nekoj njegovoj omiljenoj aktivnosti (šetnji, parku, igri) te svakako ispunite obećanje! Nemojte obećavati ono što ne planirate ispuniti, već dogovorite onaj oblik aktivnosti koji je realističan i izvediv, a koji će poslužiti kao potkrepljenje, odnosno „nagrada“ za proživljenu neizvjesnost. Formirajući nove, ugodne uspomene vezane uz posjet liječniku, pospješit ćete formiranje pozitivnih očekivanja od nadolazećih posjeta doktoru te uspješnije ovladati potencijalnim strahom, tugom ili ljutnjom od idućeg susreta.

U Poliklinici Aviva brinemo o mentalnom zdravlju od najranije dobi, naručite se s povjerenjem.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button