Odmor i putovanja - 9. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić prof. geografije, ADIVA Plus sadržaj

Sicilija: vatreno privlačan jug Italije kojem je nemoguće odoljeti

Najveći otok u Sredozemnom moru velik je otprilike kao dvije Slavonije te ima oko pet milijuna stanovnika. Destinacija je to koju svatko mora posjetiti barem jednom u životu

Sicilija

Jug Italije. Malo koje dvije riječi izazivaju toliko asocijacija, paradoksa, ambivalencije i osjećaja. Tradicija, povijest, temperament, opuštenost, savršena hrana, religioznost, Mediteran… Sve to naći ćete na jugu Italije, a još zgusnutije na njenom najzanimljivijem dijelu, na Siciliji.

Spremite kofere! Pravo je vrijeme da otkrijete proljetne čari Azurne obale

Najveći otok u Sredozemnom moru velik je otprilike kao dvije Slavonije te ima oko pet milijuna stanovnika. Destinacija je to koju svatko mora posjetiti barem jednom u životu. Svako mjesto na Siciliji je biser, pa ćemo izdvojiti najvažnije lokacije za posjetiti i aktivnosti koje preporučujemo.

Na prvom mjestu je, naravno, glavni grad Palermo. Star je gotovo tri tisućljeća i prepun je kulturnih znamenitosti i arhitekture iz svih faza povijesti. Pruži li vam se prilika, pogledajte predstavu ili operu u „Teatru Massimo“, a toplinu Sredozemnog mora osjetite na plaži Mondello koja se nalazi u blizini grada.

Etna

Život u podnožju vulkana

Najznačajniji element prirodne osnove na otoku je svakako vulkan Etna. Riječ je o najvišem vulkanu u Europi i jednom od najaktivnijih u svijetu. Nacionalni park Etna prostire se na 220 kvadratnih kilometara. Putujući okolnim područjem, vidjet ćete mnoštvo skamenjenih izljeva lave, kao i bogatih vinograda i voćnjaka zasađenih na plodnom vulkanskom tlu. Do samog vulkana možete doći uz stručno vodstvo lokalnih agencija koje u ponudi imaju različite pakete, među ostalim i skijanje po padinama vulkana. Pogledi koji se pružaju s Etne na okolno područje su slike koje će vam zauvijek ostati u sjećanju. Posjet Etni, naravno, moguć je samo ako se ona ne osjeća posebno aktivnom kao što je nedavno bio slučaj.

U podnožju vulkana nalazi se još jedan od sicilijanskih bisera, grad Catania. U svojoj povijesti, ovaj grad je više puta doživio katastrofu, što zbog potresa, a što zbog erupcije Etne. No danas je to idilično mjesto poznato po baroknoj arhitekturi. Potres koji je 1693. godine razrušio gradove u dolini Val di Noto, pružio je priliku arhitektima da ih planski obnove i danas su jezgre tih gradova na UNESCO popisu mjesta svjetske baštine. Kad smo kod UNESCO-a, na popisu nematerijalne kulturne baštine nalazi se sicilijanska tradicionalna „opera dei pupi“ lutkarsko kazalište. Pa ako ste u prilici, pogledajte koju predstavu ili posjetite koju zbirku marioneta. U Cataniji predlažemo da posjetite i „Putia dell’Ostello“, restoran u spilji. Kako mu jedinstven ambijent garantira posjećenost, hrana i nije najbolja koju možete kušati u Cataniji, pa predlažemo da ovdje samo popijete piće, a pravu okrjepu nađete u jednom od manje razvikanih restorana.

Arancino

Goetheova ljubav i drevne lokacije

Nezaobilazna lokacija pri obilasku Sicilije je Taormina. Ovaj prekrasan gradić osvojit će vas svojim slikovitim izgledom i mnoštvom šarenih butika, galerija i trgovina, kao što je osvojio i Goethea koji je više puta izrazio svoje oduševljenje Taorminom. Ovdje ćete svakako posjetiti i antičko kazalište kao jedan od mnogobrojnih relikata iz tog vremena. Inače, mnogi muzeji i kulturne destinacije u Italiji imaju besplatan ulaz prve nedjelje u mjesecu. Također, većina nudi popuste za mlade, posebno za  građane EU u dobi od 18 do 25 godina!

Među najljepša mjesta na otoku ubraja se drevni grad Sirakuza. Ovaj gradić je jedno od najljepših mjesta koja ćete ikada posjetiti, a posebnu zanimljivost predstavlja spilja Dionizijevo uho. Legenda kaže da ju je stvorio Dioniz, grčki bog vina, te koristio kao zatvor, gdje je zbog iznimne akustike špilje mogao prisluškivati zatvorenike.

Ljubitelji starogrčke kulture svakako će posjetiti Dolinu hramova (Valle dei Templi) u Agrigentu. Ovdje se nalaze neki od najvećih i najbolje očuvanih grčkih hramova izvan Grčke. Pri posjetu Siciliji možete obići još mnoštvo destinacija i baviti se mnogim aktivnostima. Tu su Liparski otoci, Egadski otoci, Cefalu, karnevali i još mnogo toga.

Pompeji, vrijeme zaustavljeno u kamenu

Od cijele povijesti ono što najviše privlači današnje posjetitelje jest kraj Pompeja, smrt grada koja se dogodila u nekoliko...

SAZNAJTE VIŠE

Okusi Sicilije

Gdje god da se nalazite na Siciliji, kušajte uličnu hranu koje ima obilje. Tako ćete se najbolje upoznati s domaćom kuhinjom – isprobajte panelle, arancine, cannoli, granitu i ostale sicilijanske specijalitete. Naravno, ne zaboravite da se nalazite u srcu Mediterana, pa ćete obići i koji restoran s morskim plodovima.

Čim vam se pruži prilika, krenite, dakle, na jug Italije. Ondje ćete naći najljepše od onoga što vam nude priroda, kultura, povijest i kuhinja. Teško da ikome putovanje na Siciliju neće biti jedan od naj doživljaja života.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button