Odmor i putovanja - 8. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

San Marino – preživjela Dubrovačka Republika

San Marino je treća najmanja država na svijetu i obiluje ljepotama i zanimljivostima. Premda minijaturna, sačuvala je svoju suverenost tijekom stoljeća

treća najmanja država Europe je San Marino

U San Marinu je zanimljiv sustav vladanja. Parlamentarni izbori održavaju se svakih pet godina, a na čelo izvršne vlasti parlament bira dvojicu kapetana regenta, i to svakih šest mjeseci.

San Marino je jedna od najmanjih i najstarijih država. Prema legendi, ovu najstariju europsku republiku osnovao je klesar Marin s našeg otoka Raba, a službeni datum njezina postanka je 3. rujna 301. godine. Marin je sa svojim prijateljem krenuo u Rimini, no zbog progona kršćana sklonio se na uzvisinu Monte Titano na kojoj je izgradio kapelicu, središte budućega grada San Marina.

Na samom vrhu Monte Titana i time osvojiti najviši vrh države s kojeg se pruža prekrasan pogled koji, za bistra vremena, seže sve do Jadranskog mora

Povijest ove državice okružene Italijom više je nego zanimljiva. Premda minijaturna, očuvala je svoju suverenost tijekom stoljeća, što zahvaljujući okolnostima, što umješnom diplomacijom njezinih vladara. Tako je u doba Napoleonovih nemilosrdnih osvajanja San Marino dobio naklonost velikog francuskog vojskovođe koji ga je uzeo u zaštitu, ponudivši mu čak proširenje teritorija. No vodstvo San Marina odbilo je ponudu imajući na umu mogući kasniji revanšizam i osvetu. Tijekom 19. stoljeća San Marino je bio utočište zagovornika ujedinjene Italije, što mu je kasnije osiguralo Garibaldijevu naklonost i nastavak suverenosti izvan ujedinjene Italije.

Dobrodošlica umjesto graničara

Danas je San Marino treća najmanja država Europe, nakon Vatikana i Monaka. U njemu živi oko 30 tisuća stanovnika, većinom starosjedilaca, na površini od oko 60 četvornih kilometara. Nalazi se na granici talijanskih pokrajina Emilia-Romagna i Marche. Zemlja nije članica ni Europske unije ni Eurozone, no službena valuta je euro.

>>Svi putevi vode u Rim, grad koji se s pravom može nazvati jednim od najljepših gradova planeta, a u njegovim granicama smještena je i najmanja država na svijetu – Vatikan.<<

Putujete li u San Marino vlastitim vozilom, možete birati između autoceste od Venecije preko Padove, Ferrare i Bologne ili magistralnim putem koji se proteže paralelno s jadranskom obalom preko Ravenne i Riminija. Premda nije dio EU, na ulazu u zemlju ne postoji službeni granični prijelaz, samo natpis dobrodošlice i zastave. Jedna od zanimljivosti na prometnicama jest horizontalna signalizacija koja je iscrtana u plavo-bijelim bojama državne zastave. Kad je riječ o prometu, San Marino je, iako okružen Italijom koja je poznata po dosta proizvoljnom tumačenju prometnih znakova, nešto rigorozniji te su dopuštene brzine manje, a kazne za prometne prekršaje vrlo visoke.

Gdje je sve počelo…

Prvi gradić na koji nailazimo je Serravalle – s oko 10 tisuća stanovnika predstavlja gospodarski centar države. Nakon njega uspinjemo se na Monte Titano do grada San Marino, glavnoga grada i mjesta “gdje je sve počelo”.

Kad smo kod političkog središta zemlje, spomenimo i zanimljiv sustav vladanja. Parlamentarni izbori održavaju se svakih pet godina, a na čelo izvršne vlasti parlament bira dvojicu kapetana regenata, i to svakih šest mjeseci, 1. travnja i 1. listopada. Možete li izabrati vrijeme putovanja, upravo su razdoblja prije tih datuma najbolja za posjet San Marinu.

Sinoptički, proljeće i jesen su idealni za turističke obilaske, a u to se vrijeme održavaju i mnoga zanimljiva događanja i svečanosti. U obilasku grada uživat će svi koji vole mjesta na kojima su zgusnuti povijest, građevine različitih stilova i različitih epoha, palače i crkve. Sve to prošarano je brojnim prodavaonicama suvenira i različitim “drangulijama” u bojama San Marina.

Pogled do Jadrana

Svakako ćete se popeti na tvrđavu na samom vrhu Monte Titana i time osvojiti najviši vrh države s kojeg se pruža prekrasan pogled koji, za bistra vremena, seže sve do Jadranskog mora. Penjući se proći ćete pokraj parlamenta i sjedišta kapetana regenata. Kako je uspon na vrh prilično naporan, okrjepu možete naći u jednom od nekoliko restorana s cijenama koje su relativno pristupačne i nalikuju onim u središtima naših većih gradova.

>>Planirate putovanje? Pogledajte još zanimljivih lokacija<<

U San Marinu službeni je jezik talijanski, koji se ovdje govori posebnim dijalektom. Što se tiče noćenja, kako su u San Marinu hoteli uglavnom kategorizirani s četiri i pet zvjezdica, preporučujemo ga onima dubljeg džepa. Nama ostalima optimalno je rješenje noćenje negdje u Italiji s izletom u San Marino. I, kao da ih nema dovoljno, za kraj još jedna zanimljivost – San Marino je jedina zemlja na svijetu u kojoj ima više motornih vozila nego stanovnika. Tome, naravno, više pridonosi mali broj stanovnika nego velik broj vozila. Posjetite San Marino, zemlju posebnosti i zanimljivosti, koju ćemo najbolje opisati kao dugovječniji apeninski ekvivalent Dubrovačke Republike.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button