Dijeta i mršavljenje - 13. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Vesna Bosanac

Neka 13 bude vaš sretni broj! 13 savjeta kako se ne udebljati za blagdane

Božićni i novogodišnji blagdani neka budu u znaku sreće, veselja, druženja s dragim ljudima i radosnom iščekivanju novih životnih izazova, nikako prejedanja

Prehrana za blagdane

Okićeni trgovi i ulice, gužve na cestama, bogata ponuda u dućanima, božićni sajmovi i pjesme najavljuju božićne i novogodišnje blagdane. S njima dolazi i bogata trpeza.

Teško je ostati imun na svakojake gastro izazove, a još je teže ne udebljati se. Ipak, kako je sve u životu moguće, tako je moguće novu godinu započeti bez grama viška. Tome sam ja živi svjedok.

Evo provjerenih savjeta:

1. Držite se preporuke da je u danu potrebno imati tri glavna obroka; doručak, ručak i večeru. Doručkujte ne kasnije od dva sata nakon ustajanja, ručajte između 12 i 14, a večeru pojedite do 20 h. Ipak, bez obzira na običaje i ustaljene norme, nemojte jesti ako niste gladni. 

2. Uz to, dobrodošle su male jutarnje i popodnevne užine (npr. po jedan komad voća) koje će spriječiti prejedanje.

3. Jedite voće 2, 3 puta dnevno. Prirodno je slatko pa ćete želju za slatkišima držati pod kontrolom.

4. Ne preskačite povrće. Svakodnevno mora biti dio vašeg ručka i večere. Povrće je niske energetske vrijednosti, no voluminozno je pa sprječava prejedanje. Kombinirajte ga s mesom ili ribom te škrobastim namirnicama (krumpirom, rižom, tjesteninom, kukuruzom i sl).     

Pripremate li francusku salatu, pojedite je samo malo da vas prođe želja. Ona vam nikako ne bi smjela biti obilan prilog glavnom jelu jer sadrži visokokaloričnu majonezu. 

5. Trgovine u predbožićno vrijeme nude najrazličitije delicije sa svih strana svijeta. Teško je odoljeti znatiželji. No s obzirom na to da većina njih sadrži popriličnu količinu šećera i masti, najbolje ih je uopće ne jesti. Najjednostavnije je držati se naših poznatih namirnica.  

6. Ne trebate sebi uskraćivati tradicionalna božićna i novogodišnja jela. Nije problem pojesti jedan dan sarmu, a drugi pečenu svinjetinu ili puretinu. Problem je ako je porcija za troje ljudi. Svakako s mesa uklonite vidljivu masnoću, a s peradi kožu.

7. Osobno ne jedem kolače. Ako ih vi jedete, činite to kao i obično; i što se tiče učestalosti i što se tiče količine. Fritulama, oblatnama, medenjacima i kroštulama sigurno nema mjesta u istom danu. Božićni i novogodišnji blagdani nisu sinonim za prejedanje.

>>Za još slasnije blagdane: Kolači koji nisu kalorični<<

8. Pripremajte hranu u količini koju vi i vaša obitelj možete pojesti. Ako vam ipak ostane višak pečenog odojka ili puretine, najlakše ih je kombinirati s krumpirom pečenim u kori i salatom. Stari je recept svinjetinu držati „u masti“. Jednostavno ju uronite u teglu s masti i zaklopite poklopcem. Tako sigurno neće primiti miris hladnjaka, a trajat će barem 10-tak dana. Višak kolača podijelite ili zamrznite. Dobro će doći kada budete u strci, a dolaze vam gosti.

9. Najbolje je jesti kod kuće. Tako imate uvid u sastav jela i njegovu kvalitetu.

10. Jedite do sitosti. Čim je osjetite, završite s jelom.

11. Pola sata nakon doručka, ručka i večere, operite zube. Vjerojatno nakon toga nećete odmah posegnuti za novim obrokom. Pomoć je to kod sprječavanja čestog, a nepotrebnog jedenja, ali je i briga za oralno zdravlje.

12. Na božićni sajam idite siti. Umjesto gurmanske večere naručite topli čaj. Ne obazirite se na nutkanja i navaljivanja prijatelja. Jednostavno budite čvrste volje i imajte svoje „ja“.  

13. U gostima se obično jede, pa radije prošetajte s prijateljima uz more ili rijeku ili pak otiđite do planinarskog doma. Pješke, naravno. Neka vas hladno vrijeme ne obeshrabri. Tjelesna aktivnost potrebna nam je svaki dan. Zimi je samo važno toplo se odjenuti. 

Vjerujem da će vam ovi jednostavni i lako primjenjivi savjeti pomoći da novu 2019. godinu započnete veseli i bez grižnje savjeti. Vama i vašim obiteljima želim blagoslovljen Božić i obilje sreće u novoj 2019. godini.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button